путін сигналізує про готовність розблокувати порти та активізувати обмін полоненими – канцлер Австрії

путін сигналізує про готовність розблокувати порти та активізувати обмін полоненими – канцлер Австрії

Укрінформ
президент рф володимир путін "подав сигнали" канцлеру Австрії Карлу Негаммеру про намір розблокувати українські порти для вивезення зерна, а також допустити МКЧХ до українських військовополонених і загалом активізувати тему обміну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про такі результати своєї телефонної розмови з путіним у п’ятницю повідомив глава австрійського уряду на пресконференції у Відні.

"Російський президент запевнив, що має бути наданий доступ Міжнародному Комітету Червоного Хреста до військовополонених. Він також затребував, щоб протилежна сторона також надала такий доступ до російських військовополонених в Україні. Але тут я можу запевнити, що з української сторони вільний доступ для МКЧХ було підтверджено ще півтори місяці тому", - заявив Негаммер.

За його словами, путін також запевнив у готовності активізувати обговорення з Україною обміну військовополоненими та досягти прогрес у цьому питанні.

Канцлер зазначив, що важливою темою переговорів також було питання створення так званих "зелених коридорів" для вивезення зерна з України. За його словами, наразі є різні варіанти з цього приводу з боку ООН та ЄС. Водночас, дуже важливим є розблокування морського шляху для вивезення зерна з України через її порти. Для цього, як додав Негаммер, необхідно буде досягти якусь угоду між Україною та рф за міжнародного посередництва.

Читайте також: рф намагається зірвати експорт українського зерна навіть альтернативними шляхами – Зеленський

За словами глави австрійського уряду, путін у ході розмови сигналізував про готовність розблокувати українські порти. "Президент путін сигналізував, що він в цілому готовий дозволити експорт з морських портів. Реальну ж готовність буде видно лише тоді, коли це справді функціонуватиме і буде втілено на практиці", - заявив він.

Негаммер зазначив, що у розмові з путіним він нагадав про готовність генсека ООН Антоніу Гуттеріша, з яким він мав перед цим окрему розмову, стати "посередником та контактною особою" з метою забезпечення функціонування експорту зерна через безпечні коридори. Канцлер вказав на те, що деякі морські порти України з метою оборони були заміновані, і тому є питання, що відбудеться після їх розмінування – "чи не скористається воєнно-морський флот росії цією можливістю для проведення воєнної операції".

"З російського боку, принаймні, було заявлено, що цього не буде зроблено. Але ми усі знаємо, що під час війни може бути все. І це тут потребується для дотримання також міжнародний супровід", - заявив він.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський раніше закликав світ тиснути на росію задля обміну полонених - вважає, що обмін українців, які перебувають у російському полоні, залежить від підтримки багатьох держави.

Президент Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі також заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб вивезти з України заблоковані 22 млн тонн зерна та не допустити голоду в деяких країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-