Експерти США й Канади звинувачують рф у геноциді й намірі знищити український народ – CNN

Експерти США й Канади звинувачують рф у геноциді й намірі знищити український народ – CNN

Укрінформ
Дії Росії в Україні дають вдосталь підстав для висновку про те, що москва підбурює до геноциду й здійснює звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Про це йдеться в юридичній доповіді американських і канадських експертів, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

Юридична доповідь, підписана більш як 30 провідними правознавцями й експертами з геноциду, звинувачує російську державу в порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. А також попереджає про серйозну небезпеку геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим переліком доказів, включаючи приклади масових убивств мирних жителів, насильницьких депортацій і антиукраїнської риторики високопосадовців рф.

Документ був підготовлений американським Інститутом стратегії та політики New Lines і канадським Центром з прав людини імені Рауля Валленберга, і буде опублікований у п'ятницю та розісланий парламентам, урядам і міжнародним організаціям по всьому світу.

«Ми зібрали провідних юридичних експертів з усього світу, які вивчили всі докази й дійшли висновку, що російська федерація несе відповідальність за порушення Конвенції про геноцид в Україні», - сказав CNN Азім Ібрагім з Інституту New Lines. Він відвідав Україну у березні, щоб зібрати докази для доповіді.

«Це дуже ретельне й докладне вивчення великого обсягу доказів, - зазначив він. - Ми бачимо, що ця війна є геноцидною за своєю природою, за мовою, яка використовується, і за тим, як вона ведеться. Це дуже, дуже ясно».

В одній з частин доповіді група проводить паралель з різаниною в Сребрениці в 1995 році, закликаючи світ діяти, поки не стало «занадто пізно».

Документ звинувачує вищих посадових осіб росії в підбурюванні до геноциду та закладенні основ для майбутнього геноциду шляхом неодноразового заперечення існування української ідентичності.

Стаття II Конвенції пояснює, що геноцид - це спроба вчинення дій «з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу». Стаття III (с) стосується «прямого і публічного підбурювання до вчинення геноциду».

Як приклад доказів того, що росія порушує Конвенцію, експерти наводять неодноразові заяви президента росії влодимира путіна, який ясно дав зрозуміти, що вважає Україну такою, що не має права на існування як незалежна держава.

Експерти також звертають увагу на мову, яку використовують російські високопосадовці для опису українців, а також на представлення України як «нацистської держави» та «екзистенціальної загрози» для росії.

Доповідь містить звинувачення російських військ у здійсненні «послідовних і повсюдних звірств проти українських цивільних осіб».

Читайте також: Президент: Дії росії на сході України - очевидна політика геноциду

Документально підтверджені масові вбивства і страти у Бучі, Старому Бикові, Сумській і Чернігівській областях, навмисні атаки росії на укриття, шляхи евакуації та медичні установи, а також обстріли житлових районів, ґвалтування, облоги, викрадення зерна й примусові депортації в росію – усе це свідчить про геноцид, вважають автори доповіді.

Зазначається, що крім правознавців та експертів з геноциду, над документом працювали фахівці з дослідження відкритих джерел та лінгвісти, котрі вивчали перехоплені телефонні розмови й показання свідків.

24 лютого росія почала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування українських міст і сіл.

Після початку війни проти росії було запроваджено масштабні санкції з боку світової спільноти.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-