Закарпатські волонтери назвали незаконними і замовними слідчі дії у їхньому офісі в Ужгороді

Закарпатські волонтери назвали незаконними і замовними слідчі дії у їхньому офісі в Ужгороді

Відео
Укрінформ
Волонтерка Галина Ярцева, лідерка Руху підтримки закарпатських військових, заявила про незаконність обшуків в ужгородському офісі та назвала кримінальну справу замовною.

Про це вона заявила на пресконференції в Ужгородському пресклубі, передає кореспондент Укрінформу.

“25 травня в нашому офісі та складських приміщеннях “Руху підтримки закарпатських військових” та на квартирах волонтерів відбулися обшуки з вилученням. Обшуки пройшли без документів (мається на увазі відповідна постанова суду — ред.). Мотивація правоохоронців - “це оперативний розшук”. Обшуки здійснювали під тиском, це був моральний тиск та приниження гідності”, - стверджує Ярцева.

За словами Ярцевої, нинішню ситуацію волонтери з Руху оцінюють "як політичну змову".

"Це, по факту, політичне переслідування та замовна справа... Так не можна працювати в нинішньому часі — без постанов, без рішень”, - сказала вона.

За її словами, на склад громадської організації “увірвалися близько 25 людей, протягом ночі з 25 на 26 травня до 7 ранку вони винесли із нашого складу все”.

Читайте також: В Одесі ліквідували схему розкрадання гуманітарної допомоги для військових

“Орієнтовні цифри майна — 192 тисячі гривень волонтерських грошей, господарських товарів на 30 тисяч, засобів зв'язку на 15 тисяч, електроніки на 10 тисяч гривень, туристичні товари на 30 тисяч, одягу на 25 тисяч, тактичного спорядження на 25 тисяч, медицини десь орієнтовно на 70 тисяч гривень”, - повідомила вона.

Також, за словами Ярцевої, вилучили патріотичні футболки на 60 тисяч грн., півтонни продуктів харчування їжі, усю оргтехніку, телефони.

“Все це мало поїхати на фронт та направитися в шпиталі. На сьогодні це паралізувало роботу руху”, - зазначила вона.

За словами Ярцевої, волонтерів з Руху починають викликати на допити як свідків.

“Слідчих цікавить період, їх цікавить період із 24 лютого. Для нас війна почалася в 14 році, ми працювали весь цей час і до нас не було жодних претензій, натяків, що ми продаємо гуманітарну допомогу”, - сказала Ярцева.

Вона наголосила, що Рух підтримки закарпатських військових не торгує гуманітарною допомогою і не отримуємо прибутків від своєї діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 травня та протягом ночі 26 травня в офісі найбільшої волонтерської організації Закарпаття "Рух підтримки закарпатських військових" проводились обшуки. Під час обшуків зі складу забрали всі коробки із медикаментами, речами для цивільних та спорядженням для військових тощо.

Читайте також: Гуманітарна допомога має бути цільовою і просто в рукиголова благодійного фонду

У прокуратурі назвали причиною обшуків у волонтерів можливий незаконний продаж гуманітарної допомоги. Обшуки проводили в межах розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 201-2 КК України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги в період дії воєнного стану).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-