Зеленський візьме участь у саміті Євросоюзу

Зеленський візьме участь у саміті Євросоюзу

Укрінформ
Найгостріші проблеми, пов’язані із війною росії проти України, будуть на порядку денному зустрічі глав держав та урядів європейських країн, що відбудеться 30-31 травня. У саміті візьме участь Президент України Володимир Зеленський.

Про це йдеться у листі-запрошенні президента Європейської ради Шарля Мішеля на адресу європейських лідерів, оприлюдненому на сайті Євроради, передає Укрінформ.

«Ми зберемося на спеціальну зустріч Європейської ради 30-31 травня, щоб продовжити обговорення ситуації в Україні, енергетики, продовольчої безпеки та оборони. Україна демонструє величезну мужність і гідність перед російською агресією та звірствами. Від першого дня ми були непохитними у нашій гуманітарній, фінансовій, військовій та політичній підтримці народу України та її політичного керівництва. Ми будемо продовжувати тиск на росію. Єдність завжди була нашим найсильнішим надбанням. Вона залишається нашим керівним принципом», - йдеться у листі Мішеля.

Президент Євроради повідомив, що під час обговорення ситуації в Україні на першій робочій сесії саміту у зустрічі в режимі телеконференції візьме участь Президент України Володимир Зеленський. У цьому контексті Мішель наголосив, що однією з найбільш актуальних питань нині є надання Україні допомоги від Євросоюзу та його міжнародних партнерів у збереженні ліквідності економіки країни та підтриманні дієздатності державних інституцій. Ще однією темою обговорення буде перспектива відновлення та відбудови країни та необхідні для цього глобальні зусилля.

Європейські лідери проведуть також дискусію щодо високих цін на енергію, які вражають європейські домогосподарства та бізнес.

«Ми маємо прискорити енергетичну трансформацію, якщо хочемо якнайшвидше позбавитися залежності від російського викопного палива. На основі рішень, прийнятих у Версалі, ми обговоримо найкращі шляхи для просування цієї роботи», - зауважив Мішель.

Він нагадав також, що російська військова агресія проти України справляє руйнівний вплив на глобальну продовольчу безпеку. Ціни на продовольство різко зросли, що призвело до ризику голоду в багатьох частинах світу. Під час зустрічі європейські лідери обговорять, як допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари за допомогою європейської інфраструктури. Вони розглянуть також багатосторонні ініціативи для реагування на ситуацію.

«Війна росії проти України посилила наші амбіції щодо розвитку сильної та скоординованої європейської оборони. У березні ми доручили Європейській комісії у координації з Європейським оборонним агентством провести аналіз недоліків в оборонних інвестиціях та розробити пропозиції щодо подальших ініціатив зі зміцнення промислової та технологічної основи оборонного сектору. Нашим ключовим пріоритетом є координація зусиль країн-членів із відновлення (військових) запасів та розбудови європейської промислової бази», - зазначив Мішель.

Читайте також: Глава Європарламенту в Давосі: ЄС має відкрити двері перед Україною, а не ховатися за законами

Як повідомляв Укрінформ, на цей час країни-члени ЄС не змогли дійти консенсусу щодо запровадження шостого пакета санкцій у зв’язку із агресією росії проти України, зокрема щодо запровадження ембарго на постачання до країн ЄС російської нафти, через позицію уряду Угорщини.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-