Зеленський застерігає щодо безкарності росії за блокування портів

Зеленський застерігає щодо безкарності росії за блокування портів

Відео
Укрінформ
Блокада росією морських портів може показати потенційним агресорам, що такий інструмент тиску нібито є прийнятним у сучасному світі.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив під час виступу в індонезійському аналітичному центрі Foreign Policy Community of Indonesia, передає кореспондент Укрінформу.

"Сам факт морської блокади України російською федерацією є не менш дестабілізуючим для співжиття у світі. Це не просто акт агресії однієї держави проти іншої. Блокада наших портів - це своєрідне навчання для інших потенційних агресорів, які хочуть підкорити сусідів чи забрати їхню територію", - сказав Зеленський.

За його словами, якщо росії вдасться безкарно пройти через це у війні проти України, то інші держави побачать, що морська блокада - це нібито прийнятний інструмент тиску в сучасному світі. Отже, жоден із торговельних маршрутів на морі і жодна країна після цього не будуть вже у безпеці.

Читайте також: Банкова очікує, що ЄС не послабить санкцій проти рф заради розблокування портів

"Вже четвертий місяць український експорт заблокований через розв'язану рсією повномасштабну війну проти нашої держави на нашій території. росія перекрила доступ до наших портів на Чорному морі і окупувала нашу частину берега Азовського моря. Внаслідок цієї військової блокади закриті більшість традиційних маршрутів української торгівлі", - наголосив Президент.

Зеленський зауважив, що наразі 22 млн тонн зернових в Україні знаходяться у сховищах, і їх неможливо направити на світовий ринок.

"Вже відчувається, що ціни на зернові, а згодом і на інше продовольство можуть катастрофічно зрости. Урядам країн - експортерів продовольчих товарів вже доводиться ухвалювати рішення про закриття експорту тієї чи іншої агропродукції зі своїх країн, щоб якось втримати внутрішні ціни від вибухового зростання і захистити власне споживання", - зауважив Зеленський.

Він наголосив, що, за оцінкою ООН, цього року голод у світі додатково охопить приблизно 40-50 млн людей. Президент додав, що голод не приходить наодинці, бо разом із ним йде також політичний хаос, який ще більше погіршує ситуацію.

Читайте також: рф намагається зірвати експорт українського зерна навіть альтернативними шляхами – Зеленський

"Вже у липні, коли у багатьох країнах закінчаться запаси минулорічного врожаю, стане очевидним, що катастрофа дійсно наближається", - зауважив Зеленський.

За словами Президента, російська федерація свідомо зробила ставку на продовольчу кризу, щоб створити ще один фактор тиску у глобальній політиці.

“Вважаю, що росія свідомо зробила ставку на продовольчу кризу, щоб збільшити залежність інших країн від себе і щоб доступ до продовольства став ще одним фактором тиску у глобальній політиці”, - сказав він, говорячи про блокування вивезення зерна з українських портів.

Зеленський переконаний, що чим швидше будуть звільнені від загарбників наші землі, тим надійніше будуть захищені люди у світі. "Якщо світ буде об’єднаним і чесним по відношенню до цієї агресії росії проти нашої держави, то тривалість цієї війни буде вимірюватися тижнями”, - сказав він

Як повідомлялося, під час виступу на Всесвітньому економічному форумі президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує міжнародне співтовариство загрозою голоду в цілих регіонах.

Вона нагадала, що сьогодні російська артилерія навмисно обстрілює зернові сховища по всій Україні. Крм того, російські військові кораблі у Чорному морі блокують українські судна з зерном та соняшником. Наслідки цих ганебних вчинків є очевидними для всіх. Глобальні ціни на пшеницю різко злетіли вгору, і від цього постраждали найбільш вразливі країни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-