У запалі боротьби. Як війна впливає на думку українців про друзів, ворогів та цілі держави

У запалі боротьби. Як війна впливає на думку українців про друзів, ворогів та цілі держави

Укрінформ
30 травня, 11:00 - онлайн-пресконференція на тему: “У запалі боротьби. Як війна впливає на думку українців про друзів, ворогів та стратегічні цілі держави”.

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

Учасники: Олексій Гарань – професор НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи»; Марні Говлет – доктор філософії (PhD), лектор катедри політики та міжнародних відносин, Оксфордський університет; Ганна Гопко –  голова правління ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС», голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання; Юрій Якименко – президент Центру Разумкова; Петро Бурковський – виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи», модератор.

Питання до обговорення:

    Як громадяни бачать військові та дипломатичні цілі у війні з росією.

    Як війна вплинула на зовнішньополітичні орієнтації українців та оцінку союзників.

    Яку політику стосовно держави-агресора підтримують українці.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати репрезентативного опитування, проведеного 7 – 15 травня 2022 р. Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Оксфордським університетом у 11 областях України, які будуть розміщені на сайті Фонду «Демократичні ініціативи»: https://dif.org.ua

Формат заходу – онлайн (Zoom). 

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам можна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhFIwRp_MI_0MurxD29HR7t7vtw-xbyf7VVcgJLMdUgs2eHQ/viewform

Журналісти зможуть поставити питання  в чаті трансляції на YouTube. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Вступ до Євросоюзу підтримують 89% населення західних і центральних областей України - опитування 

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 89% населення західних і центральних областей країни .

Такі дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» представили в Укрінформі.

Так, порівняно з першою половиною лютого 2022 року серед населення західних та центральних областей України на 16 відсоткових пунктів зросла підтримка вступу України до Європейського Союзу, досягнувши 89%.

На думку експертів, ці цифри руйнують стереотип про те, що західні області найбільше підтримують євроінтеграцію.

«Війна зруйнувала ці стереотипи. Ми бачимо, що і в західних, і в центральних областях все більше громадян переконуються в тому, що головним інтеграційним напрямком України є вступ до Європейського Союзу. Це неймовірна зміна», - наголосив виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Він зазначив, що переважно зростання відбулося внаслідок зміни думки частини населення, яка раніше виступала за відмову від вступу до будь-яких політико-економічних союзів.

Голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання Ганна Гопко сподівається, що такі настрої в українському суспільстві змусять Євросоюз переглянути своє ставлення до членства України в організації.

«Коли українське суспільство демонструє таке зростання, я дуже сподіваюся, що Європейський Союз нарешті геополітично визначиться, і Україна вже не буде буферною зоною», - сказала Гопко.

Також, згідно з дослідженням, за час війни на 5% збільшилася підтримка вступу до НАТО. Наразі приєднання до Північноатлантичного альянсу підтримується абсолютною більшістю населення західних та центральних областей України – 74%.

Підтримка позаблокового статусу України впала до рекордно низьких 3%, проте підтримка альтернативного позаблокового статусу з гарантіями безпеки для України становить близько 13%.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Британія стала найбільшим другом для українців – опитування

Велику Британію за час повномасштабної війни стали вважати другом України 66% респондентів, і це більше, ніж будь-яку іншу країну.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке представили в Укрінформі.

Згідно з дослідженням, за час повномасштабної війни серед частини українців змінилося розуміння того, хто є державами-партнерами для України. Під час опитування у лютому 2021 року до топ-3 союзників України входили: США (38%), Польща (35%) та Німеччина (28%). Після 24 лютого 2022 року втримати та посилити свої позиції вдалося Польщі та США. Ці країни як союзників сприймає зараз 65% та 63% опитаних відповідно. До них доєдналася Велика Британія, яку другом України вважає 66% респондентів.

Тим часом, відчутно знизилося сприйняття як союзницьких держав Німеччини (-14%), Грузії (-13%) та білорусі (-10%).

«Окремі держави, які зараз надають активну військову та фінансову підтримку Україні, теж в очах українців дещо менше почали сприйматися як союзники, однак частково це може бути наслідком обмежень під час проведення опитування: респондентів просили обрати не більше трьох країн, тож основі відповіді розподілилися між трьома країнами: Великою Британією, Польщею та США», - прокоментував виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Дослідження також показало, що порівняно з лютим минулого року українці почали сильніше відчувати підтримку з боку інших держав. Лише 1% опитаних вважає, що в України немає жодного союзника.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Більше половини українців у західних і центральних областях звинувачують у війні всіх росіян – опитування

Абсолютна більшість населення західних та центральних областей України вважає, що війна була ініційована політичним керівництвом росії, і переважна більшість українців покладає відповідальність за війну на росіян.

Про це свідчать представлені в Укрінформі дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Так, згідно з дослідженням, станом на травень 2022 року 96% населення західних та центральних областей України вважає, що війна була ініційована політичним керівництвом росії, ще трохи більше половини (54%) українців покладає відповідальність за війну в Україні на росіян.

У дослідженні зазначається, що серед населення окремих областей України уявлення по роль звичайних росіян у розв’язанні російсько-української війни значно стриманіше, порівняно з іншими областями України, у яких було проведене опитування. Так, лише 23% населення Львівської області вважають, що відповідальність за війну лежить на громадянах росії. Такої позиції притримуються також у Тернопільській (22%), Хмельницькій (21%) та Черкаській (48%) областях.

«Є припущення, що чим ближче люди проживають до зони конфлікту, тим радикальніші в них погляди і тим різкіша зміна громадської думки та їхнє сприйняття зовнішньо- та внутрішньополітичних питань», - прокоментував виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Українці проти будь-яких поступок агресору і беззаперечно вірять у перемогу – опитування

За час повномасштабної війни українці почали значно негативніше ставитися до ідеї будь-яких поступок російській федерації, а в перемогу України не вірить лише 1%.

Про це свідчать дані проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» в західних і центральних областях України соціологічного дослідження, яке представили в Укрінформі.

У дослідженні зазначається, що за час повномасштабної війни українці почали значно негативніше ставитися до ідеї будь-яких поступок російській федерації в обмін на її згоду припинити військову агресію проти України.

Так, станом на травень 78% висловилося проти поступок рф (у лютому 43%). До 7% знизилася також частка громадян, які готові відмовитися від вступу до НАТО (у лютому 14%).

При цьому 94% громадян, які проживають у західних і центральних областях, вірять у перемогу України в російсько-українській війні. Тих, хто не згоден з цією думкою, лише 1% опитаних.

Серед українців, що впевнені у перемозі України, 41% сприйматиме за перемогу вигнання російських військ з усієї території України та повне відновлення контролю над державним кордоном станом на 2014 рік. Стільки ж (41%) вважають, що перемогою можна вважати лише ситуацію, коли російська армія буде повністю знищена, а російська федерація розпадеться.

«Відносна більшість населення Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Кіровоградської областей схиляється до того, що за перемогу у війні варто вважати сприяння розпаду російської федерації. У той час як респонденти з Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Черкаської областей розглядають за перемогу вигнання російських військ з усієї території України», - йдеться у висновках дослідження.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-