Світ має чітко зрозуміти, що причиною продовольчої кризи є війна, а не санкції – посол Канади

Світ має чітко зрозуміти, що причиною продовольчої кризи є війна, а не санкції – посол Канади

Укрінформ
Світ зможе ефективніше впливати на рішення рф щодо відкриття коридорів для вивезення українського зерна, коли чітко зрозуміє, що причиною продовольчої кризи є розв’язана росією війна, а не санкції.

Таку думку висловила посол Канади в Україні Лариса Ґаладза в інтерв’ю «Еспресо», передає Укрінформ.

Вона розповіла, що вчора мала розмову з міністром сільського господарства Миколою Сольським, під час якої обговорювалися технічні питання канадської допомоги для розблокування експорту українського зерна. Окрім того, Канада також може на міжнародному дипломатичному рівні допомогти всьому світу точно зрозуміти витоки продовольчої кризи.

«росія дуже хоче, щоб світ думав, що це через санкції, або через те, що Захід керує Україною, а це зовсім не так. Ця криза йде тому, що росія напала на Україну, через вторгнення росії в Україну. І коли це зрозуміють, то ми сподіваємось, що ті країни зможуть впливати на рішення російської федерації щодо відкриття коридорів для вивезення того зерна», - сказала Ґаладза.

У цьому контексті вона акцентувала, що тільки через Одесу, через морські коридори Україна зможе вивезти той обсяг зерна, який потрібен на міжнародному ринку.

Читайте також: Україна має досить зерна до кінця 2022 року - радник Президента

«400 мільйонів людей на рік їдять те, що Україна вирощує. А тепер це продовольство застрягло в Одесі. Канада бере участь у міжнародних засіданнях, у тому числі G7, і ми шукаємо, як можемо допомогти», - зазначила дипломат.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі після зустрічі G7 16 травня заявила, що Канада готова відправити вантажні судна до портів Румунії та сусідніх країн, щоб допомогти Україні доставити пшеницю до Африки та Близького Сходу.

Читайте також: Штати не планують залучати військових до вивезення зерна з України

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки призначені для експорту зернові, заблоковані у морських портах внаслідок російської агресії.

Фото: LvBS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-