росія проводить примусову паспортизацію на Херсонщині та Запоріжжі – Україна в ОБСЄ

росія проводить примусову паспортизацію на Херсонщині та Запоріжжі – Україна в ОБСЄ

Укрінформ
росія розпочала примусову паспортизацію українців на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької області, де вже створено близько 20 окупаційних адміністрацій, з наміром подальшої анексії цих територій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"З метою закріплення контролю над Херсонською та Запорізькою областями там створено близько 20 окупаційних адміністрацій. Вчора володимир путін підписав указ, який спрощує видачу російських паспортів громадянам України, які проживають в цих областях. Це означає примусову паспортизацію, яку ми бачили раніше на Донбасі", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: МЗС закликає світ зупинити російську паспортизацію, що розповзається Україною

Він вказав на те, що цей крок робиться "на тлі намірів росії анексувати ці території".

"Чи продовжать російські дипломати стверджувати, що росія не має наміру окупувати Україну, як це заявляв їхній лідер? Чи, може, отримали нові інструкції з москви? А може, вони не знають про реальні плани кремля і є лише інструментом пропаганди в руках володимира путіна?", - поставив питання український посол.

Читайте також: Ніхто ніколи не визнає російської «паспортизації» на захоплених територіях - Маасікас

Поруч з цим, очільник української місії в ОБСЄ наголосив на тому, що усі ці кроки, які росіяни планують щодо Херсону та Запоріжжя, є марними. "Це – ще один прояв слабкої позиції росії та сильних проукраїнських настроїв у регіоні", - додав він.

За словами дипломата, цими міжнародно-протиправними діями росія "лише далі компрометує себе". "І це показує, наскільки москва є реваншистською країною з територіальними амбіціями, відродженням агресивного націоналізму, збереженням сфер впливу, нетерпимості чи тоталітарних ідеологій. Ми знаємо, куди ведуть усі ці відхилення", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: У МВС не відкидають спроб рф у майбутньому атакувати Київ та Чернігів

Український посол заявив, що, зрештою, росія "розплатиться за всю шкоду, заподіяну Україні, і за всі скоєні злочини".

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня президент рф володимир путін підписав указ, згідно з яким росія надаватиме громадянство жителям тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей України за спрощеною процедурою.

У Херсонській області загарбники блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-