Робота  шкіл та вступна кампанія в умовах війни

Робота шкіл та вступна кампанія в умовах війни

Укрінформ
25 травня,  12:30 - брифінг на тему: “ Робота  шкіл та вступна кампанія в умовах війни”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер:  Сергій Бабак -  голова Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій.

Теми до обговорення: 

Як працюють школи в умовах війни: вступна кампанія.

Освіта на тимчасово окупованих територіях.

Алгоритм отримання атестату для українських школярів.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:00 25 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Усі випускники отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту - Бабак

Усі випускники в будь-якому разі отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту, а наступного року документ про освіту буде в електронному вигляді в “Дії”.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“Всі випускники отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту. Всі наші діти прикріплені до своїх шкіл, і якщо вони виїхали в інший регіон чи навіть закордон і не можуть зв’язатися зі своїм закладом освіти, то вони можуть долучитися до будь-якої дистанційної школи і ця школа буде замовляти для них свідоцтво. Тобто всі діти в будь-якому разі мають отримати свідоцтво. Цим займається заклад освіти, це робить його керівництво, тому проблем з цим бути не повинно”, - заявив Бабак.

Щодо онлайнверсії атестатів він зазначив, що формування документів про освіту в електронному вигляді можливе у наступному році.

“Ми хотіли запустити електронний атестат в “Дії”, але зараз фізично не встигаємо цього зробити, бо одночасно треба робити зміни по державних реєстрах і у законодавстві, щоб отримати доступи до реєстрів. Але наступного року, я думаю, ми зробимо, щоб документ про освіту був в електронному вигляді в “Дії”, - сказав нардеп.

Як повідомлялося, випускникам шкіл для складання національного мультипредметного тесту до 7 червня слід на своїх інформаційних сторінках підтвердити участь та вибрати населений пункт.

Для складання мультипредметного тесту треба буде виїждати на підконтрольні території

Для учнів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, для складання національного мультипредметного тесту треба буде виїхати на підконтрольні території.

Про це на брифінгу “Робота шкіл та вступна кампанія в умовах війни” в медіацентрі Україна — Укрінформ розповів народний депутат, голова Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“Ми зрозуміли одразу з початком бойових дій, що зовнішнє незалежне оцінювання в тому вигляді як воно було цього року проведено бути не може. Але разом з тим розуміємо ризики його відміни, що може дати потенційну нерівність при вступі. Тож його насправді не відмінили, а зробили спрощеним: замість кількох дисциплін, діти будуть складати один національний мультипредметний тест. Він буде складатися з трьох частин - українська мова, математика, історія України. Це один тест, але його можна буде здавати не за один день, а протягом декількох сесій. Поки що заплановано 3 сесії, разом 28 днів, коли можна буде скласти цей тест. Не встиг у один день, не встиг записатися, не встиг доїхати до центру тестування, будь ласка, записуйся на наступний день або на якийсь інший”, - наголоси Бабак.

Окремо він зупинився на складнощах для дітей, які опинилися на тимчасово окупованих територіях.

“Для учнів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях це найбільша проблема, адже для складання мультипредметного тесту треба буде виїхати на підконтрольні території. Інакше, на жаль, ми не зможемо провести верифікацію кожної дитини. Ми всі розраховуємо на швидку деокупацію цих територій і плануємо робити додаткові сесії. Поки що такий алгоритм планується, але фінального рішення наразі немає. Тут дуже важко передбачити всі обставини і іншого рішення, на жаль, немає”, - наголосив Бабак.

Як повідомлялося, що всі випускники в будь-якому разі отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту, а наступного року документ про освіту буде в електронному вигляді в “Дії”.

Українські випускники за кордоном матимуть змогу скласти НМТ - Бабак

Триває робота щодо забезпечення можливості складання національного мультипредметного тесту українськими випускниками, які опинилися за кордоном, зокрема у європейських країнах.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Ми працюємо над тим, щоб у кожній європейській країні перебування, залежно від кількості наших учнів, були створені пункти тестування. Ми це робимо у співпраці з міністерствами освіти і університетами відповідних країн, які дадуть свої приміщення і в першу чергу комп’ютерні класи для того, щоб діти змогли прийти туди і скласти цей іспит. Це буде в усіх країнах, я вас запевняю. Тож у випускників, які опинилися за кордоном, буде можливість здати тест, перебуваючи там", - заявив Бабак.

За його словами, цього року зареєструвалися на тестування приблизно скільки ж дітей, як і у попередні роки. Водночас якою буде вступна компанія, змоделювати наразі важко.

"Всі вступні документи подаються в електронному кабінеті в електронному вигляді. Так само й діти, які опинились на тимчасово окупованих територіях, можуть подавати документи онлайн, і вони вже це роблять”, - додав Бабак.

За його інформацією, близько 80% дітей, які виїхали за кордон, продовжують навчання у школах дистанційно. З частиною був втрачений зв’язок, але вони могли доєднатися до будь-якої школи, що надає ці послуги онлайн. Частина з них ходить у школи на території тимчасового перебування.

Раніше заступник керівника Офісу Президента Олексій Дніпров повідомив, що мультипредметний тест, який цього року запроваджений на заміну традиційному ЗНО, пройде у 23 країнах для випускників, що виїхали за межі України.

Як повідомлялося, у 2022 році через військову агресію росії скасовано зовнішнє незалежне оцінювання. Замість нього вступники будуть складати мультипредметний тест, до якого включили три предмети: українську мову, математику, історію України. Також при вступі до вишів діятимуть сертифікати ЗНО 2019-2021 років.

Школа, вчителів якої загарбники примушують до співпраці, може бути відправлена на простій - Бабак

У разі, якщо у школі на тимчасово захопленій території існує проблема щодо безпеки або примушування педагогів до співпраці з загарбниками, військова адміністрація може відправити заклад на простій.

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Ми надали право місцевим органам влади і військовим адміністраціям визначати на місці тривалість навчального року. Тому деякі школи в зоні бойових дій, в окупації або через руйнування завершили навчальний рік раніше. Деякі школи на тимчасово окупованих територіях пішли на простій. Це робиться у тому випадку, якщо окупаційна влада змушує вчителів до співпраці, працювати за російською програмою", - сказав Бабак.

Він нагадав, що за Кримінальним кодексом, співпраця з загарбниками є колаборацією, і за це передбачено кримінальну відповідальність. "Тому якщо у школі є проблема з безпекою або з примусом адміністрації чи педагогів, то військова адміністрація може прийняти рішення і відправити таку школу на простій", - сказав голова парламентського комітету.

За його словами, у такому разі заклад освіти перестає працювати в очному режимі. За всіма працівниками навчального закладу зберігаються їхні посади і щонайменше дві третини заробітної плати.

“Наразі точно відомо, що в деяких населених пунктах намагаються перевести шкільні програми на російські стандарти, окупанти приходять до вчителів або до адміністрації шкіл і схиляють до співпраці. Але ми дуже радимо не йти на таку співпрацю, тому що це кримінальна відповідальність. Україна в будь-якому разі деокупує і поверне всі території", - заявив Бабак.

Як повідомлялося, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що в Україні освітній процес триває у понад 12 тис. шкіл, у 800 школах навчальний рік уже завершено.

Україна намагатиметься повернути іноземних студентів - голова профільного комітету ВР

Україна через війну втратила більшість іноземних студентів, але докладатиме всіх зусиль, щоб вони повернулися.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив голова Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“До війни наша країна була дуже потужна в плані навчання іноземних студентів. Ми займали 1,5 відсотка світового ринку всіх іноземних студентів. Це дуже багато, у 5 разів більше, ніж наша економіка займає в світі. На жаль, через війну більшість іноземних студентів з країни виїхала", - сказав Бабак.

Він зауважив, що частина іноземних студентів залишилася на заході України. Великі університети відкривають свої представництва у західних регіонах, тамтешні виші їм у цьому допомагають, надають свої приміщення.

“Звісно, ми втратили величезну частку іноземних студентів. І будемо намагатися їх повертати. Але для того, щоб їх повернути, нам треба виконати декілька умов, і найперша з них — завершити війну та відбудувати те, що було зруйновано”, - підсумував депутат.

Як повідомлялося, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет заявив, що попри повномасштабну російську агресію, заклади вищої освіти продовжують освітній процес та активно працюють над вступною кампанією 2022 року, зокрема запрошують студентів з інших країн на навчання.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-