Кулеба назвав колегам з ЄС три чинники, що наближають перемогу України

Кулеба назвав колегам з ЄС три чинники, що наближають перемогу України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на засіданні глав дипломатій країн Євросоюзу назвав три чинники, що дозволять Україні переломити ситуацію в ході війні, яку розв'язала рф.

Текст виступу Кулеби оприлюднила пресслужба МЗС, повідомляє Укрінформ.

На переконання міністра, ситуацію на краще змінять три чинники: жорсткі санкції проти рф, постачання важкого озброєння Україні, надання нашій державі статусу кандидата на членство в ЄС.

Говорячи про санкції, глава української дипломатії закликав колег діяти за планом, розробленим групою керівника ОП Андрія Єрмака й посла Майкла Макфола, та невідкладно запровадити енергетичне ембарго, відключити всі російські та білоруські банки від SWIFT, блокувати активи державних компаній, запровадити процедури, які дозволять передачу заблокованих активів на відбудову Україні, а також запровадити повну блокаду російського експорту.

«Лише повна блокада російського експорту змусить рф припинити війну. Інфляційні чи рецесивні ефекти для світової економіки будуть мінімальними та точно меншими, ніж цього остерігаються», - наголосив міністр.

Читайте також: Україна не допускає ухвалення шостого пакету санкцій без нафтового ембарго проти рф - Кулеба

Крім того, він закликав Євросоюз запровадити негайну заборону на торгівлю російськими товарами на своєму внутрішньому ринку, заборону заходу російських суден, припинити роботу фінансових компаній, що обслуговують російський експорт, російських ЗМІ по всій Європі, розширювати індивідуальні санкції.

У контексті військової підтримки Кулеба подякував за три пакети допомоги Україні розміром 500 млн євро у межах Європейського фонду миру та за пропозицію збільшити її на ще 500 млн.

Україна також зацікавлена в організації процесу розмінування в межах фінансових інструментів і політик ЄС та залишається відданою обговоренню можливості заснування фонду для розмінування EU4UA Demining Fund, зауважив глава МЗС.

Читайте також: «Це надихає»: Кулеба про намір країн ЄС взятися за сьомий пакет санкцій проти рф

Щодо третього чинника, а саме кандидатського статусу України, міністр закликав європейських урядовців надати його на саміті в червні, оскільки війна триватиме доти, доки путін вірить, що в України немає європейського майбутнього. Кулеба також підкреслив, що євроінтеграцію України підтримують як у нашій державі, так і в Європі, і надання статусу не суперечить процесу розширення ЄС на Західні Балкани.

«Ми не просимо відкрити для нас окремі двері. Історія ЄС свідчить, що час подачі заявки не визначає дату вступу. Все, що потрібно з вашого боку, це політична воля. Де є воля, там є шлях», - акцентував він.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається Рада міністрів закордонних справ ЄС за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Фото: picdrop.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-