ВВП цьогоріч може зменшитись на третину - глава Нацбанку

ВВП цьогоріч може зменшитись на третину - глава Нацбанку

Укрінформ
Реальний ВВП у 2022 році може знизитися щонайменше на третину внаслідок війни.

Про це в інтерв’ю виданню The Asahi Shimbun сказав голова Національного банку Кирило Шевченко, передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби НБУ у Фейсбуці.

"За оцінками НБУ, економіка України поступово відновлюватиметься. Опитування Національного банку свідчать, що частка підприємств, які повністю припинили діяльність, знизилася до 17% у квітні порівняно з 32% на початку березня. Проте економічні втрати внаслідок війни будуть колосальними. Реальний ВВП у 2022 році може знизитися щонайменше на третину. Надзвичайно важливою для України сьогодні є міжнародна фінансова допомога", - цитує Шевченка пресслужба регулятора.

Читайте також: Зростання світового ВВП буде нижчим, ніж прогнозувалося - Morgan Stanley

Своєю чергою Національний банк, за словами його керівника, працює насамперед над розширенням фінансової підтримки за двома напрямами. Перший – це фінансування через своп-лінії. Вже підписано угоду з Narodowy Bank Polski, ведуться перемовини з іншими центробанками та міжнародними організаціями. Другий напрям – фінансування через передавання Україні спеціальних прав запозичення (СПЗ), і вже проведено зустрічі з представниками низки країн, щоб реалізувати цей варіант.

Санкційний тиск на країну-агресора також має посилюватися, наголосив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, українська економіка у 2021 році відновила зростання: за підсумками року ріст реального ВВП становив 3,4% після падіння у 2020 році на 4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-