Зниклі в окупації: де та в яких умовах тримають українців

Зниклі в окупації: де та в яких умовах тримають українців

Укрінформ
25 травня, 11:00 - пресконференція на тему: «Зниклі в окупації: де та в яких умовах тримають українців».

Організатор: ГО Медійна Ініціатива за Права Людини

Учасники: Тетяна Катриченко - координаторка Медійної ініціативи за права людини; Артур Пріхно - журналіст Медійної ініціативи за права людини; Марія Климик - журналістка Медійної ініціативи за права людини; юристи; потерпілий; Андрій Яковлєв - юрист, експерт Медійної ініціативи за права людини; Дмитро Левицький, Володимир Хропун - звільнені з незаконного ув‘язнення.

Довідково. Медійна ініціатива за права людини зібрала інформацію про місця утримання українців на території білорусі та росії, а також у в'язницях Луганська, Донецька, їх околицях та окупованому Криму. Затримуючи українців, росія намагається зменшити спротив окупації та поповнювали «обмінний фонд». Такі дії кваліфікуються українськими правоохоронцями як незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Також вони є воєнними злочинами.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 25 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Переміщення або депортація українського населення на територію рф є воєнним злочином – експерт

Переміщення або депортація українського населення на територію росії є воєнним злочином і порушенням міжнародного права.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив юрист, експерт громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Андрій Яковлєв.

"В Женевських конвенціях... є певні положення, які забороняють окупуючій державі переміщувати або депортовувати всередині окупованої території або на територію окупуючої держави окремого громадянина або колективно", – сказав експерт.

Він додав, що переміщення населення на територію окупуючої держави є воєнним злочином.

Крім того, він звернув увагу, що депортація або переміщення населення є серйозними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права, що тягне за собою кримінальну відповідальність.

Як повідомлялося, 23 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на дискусії "Захист прав людини під час війни" на Всесвітньому економічному форумі в Давосі навела дані, що російська федерація примусово вивезла на свою територію 1 млн 400 тис. українців, із яких понад 240 тис. дітей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-