Призначена замість Тупицького суддя КС складе присягу 19 травня

Призначена замість Тупицького суддя КС складе присягу 19 травня

Укрінформ
У Конституційному Суді на 19 травня заплановане спеціальне пленарне засідання, на якому складе присягу новопризначена суддя Оксана Грищук.

Про це повідомила у коментарі Укрінформу керівник Управління комунікації та міжнародного співробітництва КСУ Мар’яна Гайовська — Ковбасюк.

“У порядку денному суду на 19 травня заплановане спеціальне пленарне засідання, на якому складе присягу новопризначена суддя Оксана Грищук”, - сказала вона.

На присягу судді Грищук, яка була обрана за квотою Президента, запрошений Володимир Зеленський.

Окрім того, заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий видав розпорядження про припинення трудових відносин з Олександром Тупицьким.

“Сергій Головатий 15 травня видав розпорядження про припинення трудових відносин із суддею Конституційного суду України Тупицьким Олександром Миколайовичем у зв’язку із закінченням строку його повноважень на підставі пункту 1 частини першої ст.149-1 Конституції України. Жодних виплат Тупицькому відповідно до цього розпорядження не передбачено ”, - сказала вона.

Згідно із законом “Про Конституційний суд України”, у разі відставки суддя отримує довічне щомісячне грошове утримання у розмірі 50 відсотків винагороди судді КС.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня добіг дев’ятирічний термін повноважень судді КС в Олександра Тупицького. Заступник Голови КС Сергій Головатий видав розпорядження про припинення з ним трудових відносин.

Читайте також: ДБР розслідує виїзд за кордон Тупицького

27 березня 2021 року, Президент видав указ, відповідно до якого дочасно мали бути припинені повноваження суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна.

Обидва оскаржили це рішення у Верховному Суді.

14 липня 2021 року Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента від 27 березня, яким він скасував указ Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею КС.

Офіс Президента оскаржив це рішення до Великої палати Верховного Суду. Остаточного рішення у цій справі поки що немає.

26 листопада 2021 року на сайті Президента були розміщені укази №596/2021 та №597/2021 про призначення Оксани Грищук і Олександра Петришина на посади суддів КСУ замість Касмініна і Тупицького.

Водночас 30 листопада 2021 року КСУ відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина. У суді це аргументували тим, що у КС на той момент не було вільних посад, оскільки Касмінін і Тупицький, на думку суддів КС, були чинними суддями.

Термін повноважень судді Касмініна спливає у вересні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-