На саміті ОДКБ росії не вдасться втягнути союзників у війну проти України - експерт

На саміті ОДКБ росії не вдасться втягнути союзників у війну проти України - експерт

Укрінформ
На засіданні лідерів країн Організації Договору про колективну безпеку, яке відбудеться сьогодні, 16 травня,у москві, росії не вдасться залучити союзників до війни проти України.

Таку думку висловив Укрінформу латвійський політаналітик Алекс Григор'євс.

«Спільна регіональна тенденція зараз – триматися від цієї війни якнайдалі, щоб не бути запідозреними в союзницьких відносинах з росією. Тут дається взнаки і страх бути зачепленими західними санкціями, і розуміння того, що якби росії вдалося «перемолоти» Україну, то на ній москва не зупиниться. Та й просто розумне небажання брати участь у програшній війні», - зазначає Григор'євс.

Як показовий приклад він наводить поведінку лукашенка, котрий «крутиться як на сковорідці, намагаючись довести, всупереч очевидному, що білорусь у війні не брала і не бере участі».

Читайте також: У МВС вважають малоймовірним наказ лукашенка про наземну операцію в Україні

«Інший приклад. Згода чи незгода Вірменії та Казахстану надати допомогу росії залежить від того, наскільки потужними важелями на них чинить тиск москва. Що стосується Казахстану, то цьому тиску може протистояти Китай. Та й Вірменія сама не залишиться. А брати участь символічно, настільки, щоб потрапити під санкції?.. Дуже сумнівно, що хтось із країн-членів ОДКБ на це піде. Отже, говорячи по-простому, думаю, що росію і тут чекає «облом» - резюмує аналітик.

Як повідомлялося, президент росії володимир путін у понеділок, 16 травня, скликає в москві засідання лідерів країн ОДКБ. Експерти вважають, що на цій зустрічі він може попросити допомоги у війні проти України.

За даними ГУР МОУ, оприлюдненими наприкінці квітня, учасники ОДКБ не хочуть приймати рішення про проведення «миротворчих операцій» за межами своїх країн, попри наполягання з боку росії.

Читайте також: Держави ОДКБ не підтримують росію у війні проти України – розвідка

Також були повідомлення, що Вірменія й Казахстан офіційно ігнорували запити путіна стосовно допомоги у війні проти України.

Організація договору про колективну безпеку об'єднує Вірменію, білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та росію.

Алекс Григор'євс (Латвія) – заступник керівника центру «Балтійсько-Чорноморський альянс». У 1996-2013 рр. працював у National Democratic Institute (США), представляючи його на найвищому рівні у пострадянських країнах (Україна, росія, Азербайджан, Молдова), а також був керівником напряму «Євразія» у  Development Transformations (США).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-