Український вибір фінського «співочого поліцейського» Петруса Шродеруса

Український вибір фінського «співочого поліцейського» Петруса Шродеруса

Укрінформ
На концертах на підтримку нашої країни він співає «Ніч така місячна», а публіка скандує: «Слава Україні!» 

Знаменитий фінський «співочий поліцейський» Петрус Шродерус подеколи сам не знає відповіді на запитання - чи він оперний співак, який працює в поліції, чи поліцейський, який співає в опері? Однак у тому, на чиєму боці, Петрус і його команда визначилися, не вагаючись. Скасовано всю концертну програму в містах Росії. Наразі Петрус проводить концертний тур Фінляндією. На підтримку України.

Лавина популярності зійшла на Петруса на початку 2020 року. Оперний співак, який працює в поліції північного фінського міста Оулу, отримав завдання від командування: «Співаєш? Заспівай що-небудь, щоб люди дотримувалися режиму самоізоляції, не вешталися вулицею, зберігали свої та чужі життя, якщо вони взагалі люблять життя».

"Любити життя". Є така пісня. Петрус захоплювався творчістю Марка Бернеса.

Пандемія лише розпочиналася. Дисципліновані фіни дотримувалися режиму самоізоляції, але підтримати їх не завадило б.

Поліцейське завдання з позначкою «терміново» було виконано так само терміново. Як розповідає фінський композитор Ілмарі Маєнпаа, який працює з Петрусом: «З поліції мені надійшло повідомлення буквально «капслоком»: «Так, нам потрібен такий кліп!». У мене крім сімох дітей та дружини, які працюють разом зі мною, є своя продюсерська фірма.

Той найзнаменитіший кліп «Rakastan elama» («Я люблю тебе життя») був знятий моїм сином на айфон без жодної підготовки протягом одного ранку. Ми просто приїхали до центру міста і почали знімати».

Незважаючи на аскетичність кліпу, він, що називається, «влучив у ціль». За кілька днів кліп, розміщений на сайті фінської поліції, набрав кілька мільйонів переглядів.

Так сталося, що цей кліп набув популярності і в росії. З Петруса, як кажуть, почали ліпити великого «друга росії». Йому почали телефонувати російські журналісти, брати коментарі, і за кілька місяців із Петруса «зліпили» мало не прихильника «возз'єднання російського та фінського народів». Куди це могло завести, Петрус не знав.

Він уже звик до широкого інтересу ЗМІ. Завсідник фінських ефірів і відеосюжетів медіа різних країн, Петрус також відповідав і давав коментарі російським журналістам. Зростання популярності у росії призвело до того, що фінському «співочому поліцейському» запропонували концертний тур росією.

На російському телебаченні згадувати і всіляко використовувати ім'я Петруса Шродеруса «того, самого, який заспівав радянську пісню», стало просто ознакою гарного тону. А вже коли Петрус заспівав кілька старих пісень російською ...

Все пророкувало йому добре оплачуване та яскраве життя в режимі «наш новий іноземний друг росії» нарівні із Жераром Депардьє та Стівеном Сігалом. Концертами Петруса почали жваво цікавитися на Кавказі.

23 лютого на федеральному святковому концерті співав Петрус. Точніше – ілюзію, що він співав на концерті, створили російські телевізійники. Насправді, його там ніколи не було. Та хіба російське телебачення працює не так?

«Вони взяли відео з ютубу, пустили його на величезному екрані на сцені, і декому здалося, що Петрус виступав на цьому концерті. Насправді вони ні в кого не те що не запитали, а й навіть не повідомили, що візьмуть відео Петруса в свою програму», - розповідає менеджер фінського співака Анна Віденіус.

24 лютого цього року принесло, окрім трагедії та горя для України та мільйонів людей у всьому світі, також і необхідність визначитися. З ким ти?

«Я політикою не цікавлюся», «Ми все одно ніколи не дізнаємося», «Я просто проти війни» вже не підходить. Не можна дивитися на те, як убивають тисячі безневинних людей, дітей, старих людей, зрівнюють із землею міста і відвертатися, мовляв, я «просто за мир і все». З ким ти? Зараз це питання стало значно актуальнішим, ніж навіть у 2014 році.

Деякі шанувальники Петруса чекали: що він робитиме? Адже його дуже «прив'язали» до росії. До того ж стабільний концертний тур із тисячами шанувальників по всій росії – досить ласий шматочок не лише у фінансовому плані, а й для самооцінки.

Реакція була миттєвою. Всі концерти співака в росії були скасовані. «Золотий голос фінської опери», як його називають у Фінляндії, відмовився від усіх виступів у росії і розпочав екстрений тур містами Фінляндії з концертами на підтримку України.

У соцмережах з'явилися банери із фотографіями Петруса на тлі прапора України та головного лютеранського собору його рідного міста Оулу.

У квітні відбувся концерт у центрі Гельсінкі. У залі навпроти фінського парламенту, поряд із місцем, де щодня відбувається пікет проти агресії росії в Україні. У цьому ж фінському парламенті днями має відбутися голосування щодо вступу Фінляндії до НАТО.

На концерт у Гельсінкі прийшли різні люди. Від депутатів і політиків - до молодих фінських неформалів, які не соромилися голосно повторювати вивчені нерідною мовою фрази: «Слава Україні!» і «російський корабель іди на х…!»

Спеціально для нової «української програми» «співочий поліцейський» лише за кілька днів вивчив пісню українською мовою. «Нiч така мiсячна» звучить дуже душевно з вуст людини, яка вперше вимовляє слова українською мовою.

Після цієї пісні зал аплодує стоячи. У залі чути: "Слава Україні!" У північній країні на якийсь час панує атмосфера України. На кожен концерт на підтримку України вхід для біженців з України безплатний. За мінімальної вартості квитка в 40 євро.

Як відбувається вибір міст для проведення концертів, організатори зберігають у таємниці. Але іноді цей вибір виявляється вкрай цікавим.

Сьогодні, 28 квітня, увечері відбудеться концерт у місті Йоенсуу. Це фінське місто у Карелії, на сході країни. Одне з найближчих міст до кордону з росією. Багато жителів Фінляндії кажуть, що після громадянської війни у Фінляндії сто років тому (війни також привнесеної з Росії, коли Фінляндія проголосила незалежність, а прихильники радянської влади намагалися захопити управління країною), чимало «червоних фінів» осіли тоді саме поруч із кордоном СРСР . У тому числі і в Йоенсуу.

Концерт у такому місті це "красивий тролінг" фінських "запутінців", вважають деякі фінські шанувальники Петруса.

Завтра відбудеться наступний концерт на підтримку України в місті Тампере, другому за значущістю місті Фінляндії. І там знову лунатиме пісня українською мовою. І слова на підтримку України.

Дмитро Флорін, спеціально для Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-