Політв'язня Газієва видалили із зали суду в РФ за спілкування кримськотатарською

Політв'язня Газієва видалили із зали суду в РФ за спілкування кримськотатарською

Укрінформ
Суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону (РФ) видалив із зали політв’язня Сервета Газієва за те, що спілкувався кримськотатарською мовою під час засідання.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Сьогодні суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону видалив із зали суду українського політв’язня Сервета Газієва за спілкування кримськотатарською мовою під час засідання", - написала Денісова.

У цьому зв'язку омбудсмен нагадала, що згідно з пунктом 6 частини 4 статті 47 КПК РФ, обвинувачені мають право свідчити та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють. Відповідно, такі дії суду є порушенням статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Читайте також: Росія блокує українцям з ОРДЛО доступ на підконтрольну територію — Зеленський

"Позбавлення незаконно ув’язнених громадян України – кримських татар – права скористатися перекладачем під час суду має системний характер. У такий ганебний спосіб країна-окупант позбавляє наших співвітчизників права на захист", - заявила омбудсмен.

Денісова закликала уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову вжити заходів реагування для відновлення порушених процесуальних прав Газієва та забезпечення прав інших незаконно утримуваних громадян України.

Як повідомлялося, Газієв проходить у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір». Велику частину його фігурантів було затримано під час масових обшуків у Криму 27 і 28 березня 2019 року. Пізніше до 23 затриманих кримських татарів додалося ще 2 осіб.

Їх обвинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації) і за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації»).

Усім фігурантам справи також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-