Токіо-2020: коли спорт має перемогти

Токіо-2020: коли спорт має перемогти

Укрінформ
Краще провести Олімпіаду без глядачів, ніж повністю її скасувати.

23 липня стартують Олімпійські ігри у столиці Японії Токіо. Стартують без глядачів та рукостикань.

Як відомо, Олімпіада у Токіо мала відбуватися з 24 липня по 9 серпня 2020 року, але через коронавірусну пандемію змагання перенесено на рік і тепер вони відбудуться з 23 липня до 8 серпня без глядачів.

Це світове змагання проводиться не суто для спортсменів, які очікують можливість здобути медалі раз на чотири роки. Для держави, яка організовує Олімпіаду, це можливість отримувати славу та створювати репутацію. І ще, може це найважливіше, місцева економіка розраховує на суттєвий приріст здобутків під час проведення цих Ігор.

Проте Токійська Олімпіада нещаслива. Вкладено величезну суму в багаторічну підготовку, але уряд змушений провести її без глядачів, що призведе до певного зменшення заробітку.

Тим більше, і в Японії, й у світі понад 50% населення висловилось проти проведення цієї Олімпіади. Але все ж вона незабаром розпочнеться попри все. Тож у будь-якому разі цьогорічна Олімпіада буде унікальною. Укрінформ розбирався в ситуації навколо її проведення, настрою японців і економічному та ковідному факторах Олімпіади-2020.

Читайте також: В Олімпійському містечку в Токіо вперше виявили коронавірус у спортсменів

Перша Олімпіада в епоху глобальної пандемії

2013 року Токіо виграв вибори у Стамбула і отримав право проведення Олімпіади та Паралімпіади 2020. Але відтоді в Японії сталися різні скандали навколо проведення Ігор: плагіат дизайну логотипу Олімпіади (замінено на новий), відставка президента Японського олімпійського комітету (JOC) Цунекадзу Такеда після звинувачень у підкупі, рішення перенести місце проведення марафонів з Токіо до північного міста Саппоро через спеку й поступове зростання витрат на Олімпіаду.

Тому серед тамтешнього населення критики щодо проведення Олімпіади поступово зростала. Втім, різко вимагати скасування Ігор японці почали лише в 2020 році, коли розпочалася ковідна пандемія. На початку пандемії 2020 року в Японії виникла гаряча дискусія: чи потрібно проводити Олімпіаду, чи краще її перенести, а може і взагалі скасувати. До речі, в сучасній історії скасовували Олімпіаду лише тричі: в 1916, 1940 та 1944 роках через світові війни. Тим часом, у березні 2020-го уряд Японії вирішив не скасувати, а перенести Олімпіаду разом з Паралімпіадою на рік, до літа 2021 року. Влада сподівалася, що за рік епідемічна ситуація покращиться та дозволить провести Ігри.

Рік минув. Нинішня ковідна ситуація в Японії наступна: з початку липня кількість нових випадків захворювання зросло з 1500 до 3500, у тому числі поширюється штам Дельта. Кількість смертей від ковіду приблизно 20 за добу. Вакциновано першою дозою - понад 30% місцевого населення, а другою дозою - понад 20%. На цьому тлі спортсмени зі всього світу вже прибувають до Токіо, але серед них також виявляють коронавірус.

З урахуванням цієї ситуації, вирішено, що цьогорічна Олімпіада в Токіо пройде без глядачів, та навіть без традиційних рукостискань та обіймів під час церемонії нагородження. Окрім того, спортсмени надягатимуть на себе медалі самостійно. Цікаво, чи медалісти тепер наважаться кусати отримані медалі, підтримуючи стару спортивну традицію?

Читайте також: Олімпійські ігри у Токіо пройдуть без рукостискань та обіймів

Більше половини японців проти Олімпіади

Незадоволення та хвилювання серед місцевого населення зростало зокрема на тлі поширення в Японії штаму Дельта. Хоч усі змагання пройдуть без глядачів, усе одно 90 тисяч іноземців прилетять до Токіо і серед них вже виявляють коронавірус. Це означає, що учасники Ігор можуть спровокувати нові зараження і навіть нові смерті.

За результатами опитування в червні цього року, проведеного Nihon Trend Research , 59,6% респондентів у Японії висловились за скасування Олімпіади в Токіо, а 40,4% за її проведення.

Також цікаво подивитися результат опитування, проведеного серед лікарів у Японії. Відповідно до результатів, 67% лікарів проти проведення Олімпіади з 23 липня, а лише 33% за Ігри. Прихильники Ігор серед лікарів вважають, що інші світові та національні спортивні змагання проводяться і скасовувати їх не слід. Загалом, змагання можна провести безпечно, якщо обмежуватимуть рух спортсменів у Токіо.

З іншого боку, противники наголошують про ризики поширення коронавірусу після проведення Олімпіади та Паралімпіади, та закликають враховувати низький рівень вакцинації в Японії. Також вони занепокоєні потенційним підвищенням навантаження на медичну систему в Японії, якій і без того зараз дуже складно.

До речі, опитування Nihon Trend Research показує також цікаву тенденцію. 42,0% японців відповіли, що вони загалом не цікавляться Олімпіадою (зовсім не цікавляться - 22,8%, радше не цікавляться - 19,2%). Тож цілком ймовірно ті, які загалом не цікавляться цим змаганням, твердо висловились проти проведення Олімпіади.

Читайте також: У Токіо розповіли, як збираються захистити людей від COVID-19 під час Олімпіади

Економічний фактор та політичні ризики

Попри високий рівень негативного ставлення до проведення Олімпіади в Японії, японський уряд не скасував її. Безумовно, важливим чинником цього стала економіка. Згідно з повідомленням грудня 2020-го, офіційні витрати на Олімпійські ігри в Токіо зросли на 22% з 12,6 до 15,4 млрд доларів через їхнє перенесення (Для порівняння витрати на інші Олімпіади: у Ріо (2016) - 4,58 млрд., у Сочі (2014) - 21,89 млрд., у Лондоні (2012) - 14,96 млрд.). Звичайно, японці очікували на позитивний економічний ефект Олімпіади. Вони чекали на прибутки та потужний поштовх до місцевої економіки. Однак, пандемія все ускладнила.

Дослідження Інституту Номури доводить, що очікуваний позитивний економічний ефект проведення Олімпіади та Паралімпіади за умови 100% глядачів - 16,4 млрд., 50% глядачів - 15,8 млрд., 0% глядачів - 15,1 млрд. Однак, якби Ігри скасували, то це б був повний комерційний провал.

Тобто з економічного погляду краще провести Олімпіаду навіть без глядачів, ніж скасувати її повністю.

З одного боку, зрозуміло, чому уряд Японії не прийняв рішення скасувати Ігри, незважаючи на досить негативне ставлення до них пересічних японців. Легко уявити, що тамтешній бізнес не дозволив би владі такого рішення. Навіть без глядачів, навіть з суворими обмеженнями на вулиці, з економічного погляду все одно набагато вигідніше провести Олімпіаду, ніж скасувати.

З іншого боку, коронавірусні ризики нікуди не дінуться. Якщо число заражених і число смертей збільшуватиметься, то безумовно місцеві ЗМІ розкритикують владу і знайдуть відповідальних. І це також важливий чинник, тому що в Японії зараз прогнозують можливе проведення парламентських виборів восени. Рейтинг партій може хитатися через такий скандал.

Водночас, не забуваймо, що для багатьох молодих спортсменів Токіо буде першою Олімпіадою. Наприклад, у 2019 року киянка Дар’я Білодід сказала під час пресконференції: «Я мрію виграти турнір в олімпійському Токіо».  Вона розповіла про свого кумира – японську дзюдоїстку Рьоко Тані, яка виграла два золоті медалі на Олімпіадах. Для Білодід і кращих дзюдоїстів планети олімпійський турнір в Токіо є фактично головним змаганням в кар’єрі.

Взагалі, з точки зору спортсменів, скасування Олімпіади – це трагедія. Тому вони готові змагатися за будь-яких прийнятних умов. Більшість з них йшли до цих Ігор багато років і день урочистого відкриття Олімпіади 23 липня стане для них великим святом.

Такаші Хірано, Укрінформ

Фото: Getty Images, theguardian.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-