Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Євро-2020: Пенальті – не тільки лотерея

Євро-2020: Пенальті – не тільки лотерея

Укрінформ
Деякі спостереження і спогади, навіяні Євро-2020

 Щойно завершений чемпіонат Європи з футболу став подією в спортивному житті не тільки нашого континенту, а й усього світу. У нинішні непрості часи, особливо на фоні всепланетарної пандемії, він подарував людям непередавані словами бурхливі емоції, відчуття, переживання.

 Про це вже багато говорилося і ще буде сказано. Але мені хотілося б у розмові про Єврочемпіонат-2020 виокремити один із його найбільш емоційних аспектів. Йдеться про одинадцятиметрові. Зокрема, ті, що пробивалися у доданий час чи після його завершення. Давно і повсюдно побутує твердження, що пенальті – це лотерея, що тут «вже як карта ляже» і проявить себе Фортуна. Але ті ж таки пов’язані з пенальті драматичні моменти на континентальному чемпіонаті ще раз засвідчили, що річ не тільки у випадковості й непередбачуваності в дуелях тих, хто пробиває пенальті чи прагне їх парирувати. Адже це ще й неабиякої напруги психологічні поєдинки, протистояння характерів, вольових якостей, стійкості футболістів. І, звичайно ж, їхньої майстерності, передусім, технічної. З цього погляду фінальна частина першості Європи подарувала сотням мільйонів прихильників спорту номер один в різних куточках світу – чимало незабутніх вражень. Пригадаймо хоча б кілька з них.

Переможніакорди фінальної гри Італії й Англії та Євро-2020
Переможні акорди фінальної гри Італії й Англії на Євро-2020

“ЗІРКИ» ТЕЖ ПРОМАХУЮТЬСЯ

 Одним із найдраматичніших на Євро-2020 стало завершення матчу однієї восьмої фіналу Франція–Швейцарія. До 81-ої хвилини французи вели 3:1 і до чвертьфіналу було рукою подати. Але швейцарці продовжували вперто атакувати і на згаданій хвилині скоротили розрив у рахунку, а на другій доданій хвилині основного часу забили третій гол. Два додаткові екстратайми сильнішого не виявили. Пенальті. Команди обмінюються точними ударами – 4:4. Адмір Мехмеді, колишній нападаючий київського «Динамо», виводить швейцарців уперед, і тепер все залежить від зірки французької збірної Кіліана Мбаппе. Але йому не вдається «пробити» воротаря Швейцарії Янна Зоммера, і чемпіони світу французи вибувають з чемпіонату Європи. Головним чином через цей промах – Мбаппе назвали одним з найбільших розчарувань чемпіонату. Може, й несправедливо, але така вже футбольна доля, у тому числі й зірок.

Мбаппе не забиває
Мбаппе не забиває

 І це зайвий раз підтверджує наступний приклад. Альваро Мората приїхав на чемпіонат Європи одним із провідних гравців іспанської збірної. Але в поєдинках групового етапу зіграв нерівно: у матчі зі Швецією (закінчився з рахунком 0:0) не реалізував вихід сам на сам із голкіпером, з поляками (1:1) забив гол, але в іншому епізоді не влучив у порожні ворота, а в дебюті поєдинку зі Словаччиною, в якому іспанці розгромили суперника 5:0, не реалізував пенальті. В овертаймі однієї восьмої фіналу Іспанія–Хорватія Мората вивів свою команду вперед. Але чомусь у стартовому складі півфінального матчу з італійцями Морати не виявилось. З’явився він на полі на 62-й хвилині, – тільки після того, як Італія повела в рахунку. І саме йому вдалося забити гол і перевести гру в овертайм. Герой матчу? Ні. За злетом слідує болюче падіння: в серії пенальті саме промах Морати вивів Італію у фінал, хоча загалом у тому матчі перевагу мали іспанці.

Фіаско Морати
Фіаско Морати

 А пригадаймо епізод, який викликав цілу зливу коментарів – і професіоналів футболу, і його численних прихильників. 102-а хвилина екстратайму в півфіналі Англія–Данія. Форвард англійців Рахім Стерлінг прорвався з правого краю штрафного майданчика до воріт суперників, де зачепився за коліно данця Меле і впав, як підкошений. І суддя Дані Макелі, й VAR сходяться на призначенні пенальті, хоча численні відеоповтори показали, що Стерлінг «підмалював» падіння. З одинадцятиметрової позначки пробиває капітан англійців, форвард лондонського «Тоттенгема» Гаррі Кейн. Але Каспер Шмейхель, голкіпер іншого англійського клубу «Лестер Сіті», парирує удар. Однак м’яч відлітає на Кейна, і той вдруге свого шансу не втратив. Так Англія уникла серії післяматчевих одинадцятиметрових у грі з Данією.

Стерлінг малює одинадцятиметровий
Стерлінг малює одинадцятиметровий

 Проте цього не вдалося їй уникнути у фінальному матчі з Італією. По всьому було видно, англійці прагнули уникнути післяматчевих пенальті, але аргументів і ресурсів, щоб на рідному «Уемблі» дотиснути суперників, не знайшли. А під час виконання одинадцятиметрових психологічна перевага у протиборстві нервів виявилася на боці італійців. І, думається, трибуни стадіону, де переважали англійські уболівальники, тільки підсилили нервову напругу гравців своєї національної збірної.

 Але мені хотілося б звернути увагу ще на один парадокс – швейцарський. У вже згаданому вище поєдинку з французами збірна Швейцарії в серії пенальті не допустила жодного промаху і вийшла у чвертьфінал. Однак у наступному матчі з Іспанією, коли основний і додатковий час закінчився внічию 1:1, швейцарців наче підмінили, хоча початок пробиття пенальті був для них багатообіцяючий: капітан іспанців Серхіо Бускетс влучив у штангу, а Гавранович пробив точно. Але це був останній влучний удар футболістів Швейцарії: збірна Іспанії перемогла в цій серії 3:1.

Швейцарія - Іспанія. Кінець серії пенальті
Швейцарія - Іспанія. Кінець серії пенальті

ДЕЩО ІЗ СИСТЕМИ ШОВКОВСЬКОГО

 У ті хвилини пригадався мені інший матч, ще більш провальний для швейцарської команди в серії одинадцятиметрових, коли її футболісти не забили жодного пенальті. І не де-небудь, а в одній восьмій чемпіонату світу. Помилятися швейцарських пенальтистів, поступитися у війні нервів заставила тоді збірна України.

 Чемпіонат світу 2006 року, у фінальну частину якого, як і нині на Євро-2020, наша команда вийшла з першого місця у кваліфікаційному турнірі, залишивши позаду збірні Данії, Греції, Туреччини, Албанії, Грузії і Казахстану. На полях Німеччини українці у своїй групі посіли друге місце, поступившись іспанцям, і в одній восьмій зустрілися з швейцарцями. Основний і додатковий час у матчі з ними закінчився нульовою нічиєю. Серія пенальті. Наші починають, і першим до м’яча підходить капітан збірної Андрій Шевченко. Швейцарський голкіпер Паскаль Цубербюлер вгадує напрям удару. І тут почався бенефіс Олександра Шовковського, якого після матчу визнали найкращим гравцем. Щоб не пропустити в серії післяматчевих одинадцятиметрових жодного м’яча – такого на чемпіонатах світу і Європи ще не було!

Україна - Швейцарія. Бенефіс Шовковського
Україна - Швейцарія. Бенефіс Шовковського

Куди ділися холоднокровність і точний розрахунок швейцарців? Думається, в даному разі головна їхня проблема була не у відсутності майстерності, техніки, досвіду, а в тому, що в наших воротах стояв Шовковський. Відчувши надійність і впевненість воротаря, наші пенальтисти вже не схибували. Оригінально обігрує голкіпера швейцарців Артем Мілевський. Впевнено забиває ветеран команди Сергій Ребров. Тепер із двох ударів нам потрібно, щоб результативним був хоча б один. Не відкладаючи «на потім», риску в матчі підводить Олег Гусєв.

Переможний удар Гусєва
Переможний удар Гусєва

Все! Ми – торжествуємо! Збірна України, вперше пробившись на Мундіаль – головне змагання футбольного чотириріччя на планеті – виходить в одну четверту фіналу. Вона – серед грандів світового футболу: збірних Англії, Аргентини, Бразилії, Італії, Німеччини, Португалії, Франції.

Пам’ятається, після матчу в нас, журналістів, найбільше запитань було до Олександра Шовковського. Як йому вдалося не пропустити жодного м’яча? В чому секрети його блискавичної реакції на одинадцятиметрові удари? Олександр тоді відповів, що не хотів би їх розкривати. - У мене, – додав він, – є своя система, суть якої полягає у максимальній концентрації й зосередженості на грі. Я намагаюсь на футбольному полі не давати волю емоціям, не переживати, а вже потім, після матчу, аналізую всі свої дії в ньому. У грі зі швейцарцями я зумів залишитися зосередженим до завершення серії пенальті.

Перші вітання Шовковському
Перші вітання Шовковському

 Згодом, перед завершенням своєї блискучої воротарської кар’єри у київському «Динамо» і збірній України Олександр Шовковський на сторінках своєї книги «Усе в твоїх руках» більш докладно описав свої відчуття наприкінці того пам’ятного матчу зі Швейцарією: «Перед початком серії пенальті завжди є трохи менше десяти хвилин. Я відійшов убік і постарався згадати все, що ми відпрацьовували з психологами, коли навчалися самоконтролю, як не дати волі почуттям, емоціям, уникнути паніки, збудження, впливу зовнішніх факторів. Я згадав усі практики, необхідні для того, щоб заспокоїтися, сконцентруватися, вийти на певний енергетичний рівень і використати всі свої «неспортивні» знання для досягнення «спортивної» цілі. Заглибився сам у себе, якщо можна так сказати. Намагався увійти в стан спокою. Це був унікальний стан. Неймовірно дивний. Мені жодного разу по тому не вдавалося його відновити. Я відчував фізично – що вони хочуть робити. Я дивився і чітко розумів, що ось цей гравець зараз збирається пробити в ось цей кут. І далі щосили (свого часу я багато й довго відпрацьовував свої дії при пробиванні одинадцятиметрових) я відбивав цей удар. У цьому стані я робив усе, щоб гравець пробив саме туди, куди він хотів, щоб не змінив свого рішення. А я вже буду там його чекати. І далі – справа техніки».

 Даруйте за довгу цитату, але вона, мені здається, промовиста і доречна, бо передає думки, настроєність, внутрішній стан – у даному разі голкіпера – при пробитті одинадцятиметрових і, крім того, зайвий раз засвідчує, що пенальті – не тільки і не стільки лотерея, а напружені поєдинки нервів, досвіду, знань, волі й майстерності тих, хто на очах мільйонів уболівальників вступає у двобої за перемогу.

Георгій Бущан
Георгій Бущан

СЕРІЇ ПЕНАЛЬТІ ВДАЛОСЯ УНИКНУТИ

 А ще пригадався мені той матч зі швейцарцями тому, що Олександр Шовковський є нині одним із тренерів збірної України і персонально відповідає за підготовку до матчів її голкіперів. Вважаю, що на нинішньому чемпіонаті Європи його великий досвід сприяв успішному виступові нашого воротаря Георгія Бущана. Георгієві, зокрема, вдалося парирувати пенальті в матчі Україна–Північна Македонія. Жаль тільки, що захисники української збірної не встигли тоді завадити македонцям добити м’яч у наші ворота.

Гол Довбика дозволив уникнути серії пенальті
Гол Довбика дозволив уникнути серії пенальті

…Але, на щастя, в іншому матчі Україні вдалося уникнути серії пенальті. У грі однієї восьмої фіналу зі шведами історія із серією одинадцятиметрових п’ятнадцятилітньої давності не повторилася: на 122-й хвилині з подачі Олександра Зінченка Артем Довбик зіграв на випередження і забив переможний гол, який приніс українцям перемогу і вивів їх у чвертьфінал, де й цього разу було достойне товариство грандів європейського і світового футболу.

Михайло Сорока

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-