Гри першим номером не буде: статистичні підсумки Євро для України

Гри першим номером не буде: статистичні підсумки Євро для України

Аналітика
Укрінформ
В середньому збірна України володіла м‘ячем 49 відсотків ігрового часу і в середньому завдавала 11 ударів за гру.

Збірна України з футболу завершила свої виступи на чемпіонаті Європи на стадії 1/4 фіналу. Після невпевненого виходу з групи, фартової перемоги над Швецією й розгромної поразки від англійців кожен вболівальник знайшов для себе героя й антигероя збірної. Про що свідчать цифри за підсумками турніру – в матеріалі Укрінформ.

Читайте також: Ярмоленко: Ми протрималися на Євро довше, ніж Німеччина, Португалія...

Мрія Шевченка про гру першим номером згасає

На посаді головного тренера збірної України Андрій Шевченко декларував бажання «поставити» збірній гру першим номером. Контроль м’яча, пресинг на чужій половині поля і вихід з пресингу через короткий-середній паси. Матчі Євро показали, що напрацювання Шевченка в цьому аспекті зійшли нанівець.

В матчах чемпіонату Європи показник високого пресингу від нашої збірної склав 5.5 проти 9.8 у супротивника, позиційні атаки - 19 проти 25. Вихід з пресингу коливався в межах показника 21 проти 29-и у опонентів. В середньому збірна України володіла м‘ячем 49 відсотків ігрового часу і в середньому завдавала 11 ударів за гру. Відсутність досвіду інтенсивного футболу у більшості футболістів дався взнаки.

Читайте також: Зіпсоване прощання з Євро-2020

Всі, хто могли грати, зіграв

Перед початком Євро-2020 Андрія Шевченка критикували за вибір підсумкового списку футболістів. Експерти відзначали, що збірна їде на чемпіонат Європи з обоймою у 12 перевірених бійців і «баластом». Травми, фізична виснаженість і перебіг ігор змусив головного тренера застосувати майже весь арсенал футболістів.

Лише 9 футболістів (Бущан, Забарний, Зінченко, Караваєв, Матвієнко, Сидорчук, Шапаренко, Яремчук і Ярмоленко) зіграли у кожному з 5 матчів Євро-2020. Поряд з цим одразу 6 футболістів, з них два воротаря, не зіграли на турнірі жодної хвилини. З 26 заявлених футболістів 20, в тій чи іншій мірі, посприяли історичному результату збірної.

Читайте також: Щоб конкурувати, потрібні футболісти, які грають в топ-5 чемпіонатів – Шевченко

Розмови про позицію воротаря зайві – перший номер у Бущана

Воротарська позиція постійно була причиною суперечок між експертами перед чемпіонатом Європи. Це й не дивно, адже номінально 5 футболістів могли претендувати на місце основного голкіпера збірної. Андрій Шевченко зробив ставку на Георгія Бущана і не прогадав. Воротар «Динамо» здійснив 15 сейвів за 5 матчів Євро - четвертий показник серед голкіперів на турнірі.

Так, він припустився щонайменше однієї фактично результативної помилки – у матчі з голландцями під час третього голу. Попри це, саме сейви Георгія в життєво важливих матчах проти Північної Македонії (5) і проти Швеції (3) допомогли Україні дістатися 1/4 фіналу Євро-2020.

Читайте також: У англійців була велика перевага на другому поверсі – Шевченко

Не варто списувати Ярмоленка, Зінченко реабілітувався

Лідера і другого бомбардира в історії збірної України Андрія Ярмоленка весь сезон турбували травми. В розташування національної команди він приїхав не в оптимальних кондиціях. І видав один з найкращих перформансів Євро-2020. На рахунку Андрія 2 голи й 2 результативні передачі в п’яти матчах турніру. Окрім того, йому вдалося налагодити зв’язок з нашим форвардом Романом Яремчуком. Це вилилося у формування дуету «ЯЯ» - на двох у хлопців 4 голи і 3 асисти.

Нищівної критики після матчів групового етапу зазнав Олександр Зінченко. За словами вболівальників, він діяв неефективно і не відзначався належною самовіддачею. Насправді ж Олександр сумарно подолав 53.9 кілометрів за 5 матчів (шостий показник на турнірі) і на своїх плечах «витягнув» збірну до чвертьфіналу. У матчі проти шведів Зінченко грав на своїй рідній, на думку Хосепа Гвардіоли, позиції лівого півзахисника. Як наслідок, «гол+пас» від Олександра і потрапляння до символічної збірної 1/8 фіналу за версією WhoScored з солідним рейтингом 9.0.

Читайте також: Тисячі фанів підтримали збірну в історичному матчі Євро

Гравці збірної не зростатимуть без досвіду в топ-лігах

Статистичні показники вказують на те, що збірна України виглядала цілком пристойно на чемпіонаті Європи. Стосовно фізичних кондицій варто запитувати у тренерського штабу, який дуже рано зібрав команду задля підготовки на Євро. За командними й індивідуальними діями наша збірна точно у першій десятці.

Враховуючи той факт, що ми потрапили у вісімку найкращих – цифри не брешуть. Чи зможемо ми досягнути такого результату на міжнародному змаганні найближчим часом? Лише за умови прогресу УПЛ та потужного десанту українців в провідні європейські чемпіонати.

«Минуло 15 років, і після чвертьфіналу Мундіалю збірна пробилася в чвертьфінал Євро. Якщо у нас не буде сильного внутрішнього чемпіонату, ми все рідше будемо туди потрапляти. Для того, щоб конкурувати на цьому рівні, потрібно мати футболістів, які грають у топ-п'яти лігах», - підсумував виступи збірної України головний тренер Андрій Шевченко.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-