Суперліга: еволюція чи війна?

Суперліга: еволюція чи війна?

Укрінформ
Елітарний футбольний турнір планують запустити вже у серпні, річний дохід – 4 мільярди євро.

У неділю ввечері 12 топ-клубів Європи оголосили про запуск Суперліги. Як новий турнір змінить сучасний футбол в матеріалі Укрінформ.

Читайте також: В УЄФА відреагували на можливе створення топ-клубами Суперліги

Що сталося?

В Суперлізі буде 20 команд - 15 постійних, 5 – змінних. Поки незрозуміло як саме змінюватимуться клуби. Фундаторами Суперліги стали: «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Арсенал», «Челсі», «Тоттенгем», «Барселона», «Реал», «Атлетіко», «Інтер», «Мілан» і «Ювентус». Президент «Реала» Флорентіно Перес очолив нове змагання. Його заступники - Джоель Глейзер («МЮ») і Андреа Аньєллі («Ювентус»).

Формат турніру наступний: дві групи по 10 команд. Кожен грає з кожним в два кола, тобто кожен учасник гарантовано проведе 18 матчів - в новому форматі ЛЧ тільки 10. З групи виходять по три кращі команди, а четверта і п'ята грають два матчі за плей-офф. Чвертьфінали та півфінали пройдуть в два матчі, а фінал буде в кінці травня - один матч на нейтральному полі.

Почати планують в серпні 2021-го. Матчі гратимуть в середині тижня (замість ЛЧ), тому команди зможуть грати в своїх чемпіонатах. Звісно, якщо їх допустить УЄФА.

Стартова виплата 15 засновникам - 3,5 мільярда євро (суми від 89 до 310 мільйонів). Ці гроші радять витратити на відшкодування збитків через порожні стадіонів під час пандемії. Всього за перший час обіцяють розподілити між європейськими лігами і клубами 10 мільярдів євро за механізмом солідарності - тобто дістанеться і тим, хто в турнірі участі не бере.

Читайте також: УПЛ чекає на офіційну позицію УЄФА та УАФ у питанні Суперліги

Офіційна реакція футбольної влади

УЄФА погрожує виключити «елітних сепаратистів» з усіх турнірів (включно з національними чемпіонатами). Клубам підготували позови, а футболістам цих клубів заборонять грати за збірні. Проти Суперліги висловилась ФІФА, національні федерації та всі топ-чемпіонати Європи, Асоціації європейських клубів.

Найцікавіше, що у Суперлізі немає «Баварії» і «ПСЖ». Німці дуже обережно висловились стосовно цієї ідеї і поки що проігнорували пропозицію приєднатися. Що стосується «ПСЖ», то президент парижан Нассер Аль-Хелайфі входить до ради директорів УЄФА, а також очолює beIN Media Group - катарський мовник заплатив УЄФА мільйони доларів за право транслювати ігри ЛЧ.

Найгірше, що може статися вже зараз – це УЄФА призупинить Лігу чемпіонів і Лігу Європи, а в Англії, Італії та Іспанії зупинять національні чемпіонати. Втім, це дуже спірні рішення. Ніхто не хоче залишитися без футболу. Топові ліги та УЄФА можуть знову втратити мільйони євро.

Читайте також: Фергюсон: Суперліга - відхід від цінностей, які проповідує футбол

Це все через гроші?

Так. І через владу. Топові клуби Європи знають, що можуть збільшити свої доходи в кілька разів, якщо створять елітарний закритий клуб. При цьому, вони не хочуть віддавати частину доходів УЄФА і «годувати» середні і малі клуби. Насправді, Суперліга – це лише продовження тенденції комерціалізації спорту. Олімпіади, американські ліги, головні футбольні турніри (ЛЧ, ЧС, Євро) – все це насамперед бізнес-проекти. Тому, в ідеї Суперліги нічого нового – спонсори і бродкастери дають гроші лише за зіркові шоу.

Інша причина створення Суперліги – глобалізація спортивних видовищ. Сьогодні аудиторія головних футбольних змагань – 1,6 мільярда вболівальників. Більшість з них, так звані, глоріхантери і телефанати. Їх цікавлять лише найкращі клуби, на свій місцевий футбол вони не ходять. Прискорили появу Суперліги й інші чинники – боротьба за молодіжну аудиторію, яка пішла в кіберспорт, та пандемія, яка найболючіше вдарила саме по провідним клубам і чемпіонатам.  

Читайте також: Футболісти із Суперліги не зможуть грати на чемпіонатах світу і Європи

Що далі?

Наразі так і незрозуміло звідки засновники Суперліги візьмуть такі величезні гроші. Чіткого бізнес-плану вони не оприлюднили. Що є на даний момент? Інформація про те, що інвестувати в Суперлігу готовий американський банк JP Morgan, і про те, що в розробці проекту активну участь брала фінансова компанія Key Capital. Непереконливо.

Нагадаємо, організатори мають намір запустити Суперлігу вже в серпні - тобто через чотири місяці. Але телеправа ще нікому не продані - а це ж одне з головних джерел доходу. Відомо, що команди-засновники зібралися заробляти на цьому 4 мільярди євро щорічно. Для порівняння, УЄФА продав права на показ усіх своїх клубних турнірів на три роки (2021-24) за 3,5 мільярда. Чи можна провернути таку масштабну операцію за такий короткий термін? На відміну від УЄФА, поки ніякої чіткої схеми у 12 клубів-засновників немає.

Поки все йде до того, що нас чекає безліч розглядів в судах, оскільки, відступати ніхто не має наміру. Зранку 12 клубів-засновників Суперліги вже поінформували керівників ФІФА і УЄФА, що вони готують судові позови, щоб перешкодити організаціям вжити заходів, спрямованих на зрив нового турніру. У цьому ж листі клуби пишуть, що «якась фінансова установа гарантує фінансування Суперліги в розмірі 4 мільярдів євро».

«Ми не прагнемо замінити Лігу чемпіонів або Лігу Європи, а прагнемо конкурувати з цими турнірами і існувати разом з ними», - йдеться в заяві. За змістом ніби йдеться про еволюцію, тобто в чесній конкуренції виживе успішніший. Однак, насправді, Суперліга оголосила існуючій футбольній владі війну.

Святослав Василик, Київ

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-