Як і чому збірна ускладнила собі відбір на ЧС-2022

Як і чому збірна ускладнила собі відбір на ЧС-2022

Укрінформ
Збірна України двічі зіграла в нічию на НСК «Олімпійський» проти Фінляндії й Казахстану.

Збірна України з футболу вчора розписала в Києві нічию з Казахстаном 1:1 і закінчила березневий цикл матчів в рамках відбору на чемпіонат світу-2022. В обох домашніх матчах підопічні Шевченка не лише не змогли перемогти – більше одного голу не спромоглися забити. В чому причина подвійної невдачі і чи можна ставити хрест на боротьбі за перше місце в групі?

Читайте також: Україна - Казахстан. Текстова трансляція

Не забиваєш ти…

Збірна України підходила до матчів проти слабших на папері збірних Фінляндії й Казахстану після героїчної нічиї з чемпіонами світу. Здавалося, все йде за планом і далі нам просто залишилося обіграти двох аутсайдерів на своєму полі. Проблема була лише в тому, що задля перемоги треба забивати, а з цим, виявилося, у нас проблеми.

В обох матчах наші збірники продемонстрували жахливу реалізацію: 46 ударів по воротах за дві гри (13 в площину воріт) і лише два забитих м’ячі. Марнотратство в лінії нападу можна пояснити лише нефартом і психологічним та фізичним виснаженням після Франції (інтенсивні 90 хвилин захисту) і Фінляндії (вилучення на останніх хвилинах і втрачена перемога). Збірна України дозволяла собі нетипово багато технічного браку на всіх ділянках поля, а особливо в лінії нападу.

«Ми створюємо моменти, не реалізовуємо їх і дозволяємо супернику контратакувати. В перерві сказав хлопцям, що нам потрібно реалізовувати свої моменти, щоб не поплатитися за реалізацію. Нам потрібно «закривати» ігри ще в першому таймі», - сказав після гри з Казахстаном головний тренер збірної України.

Читайте також: Збірна України не змогла обіграти команду Казахстану у відборі на ЧС-2022 з футболу

Відсутність чіткої структури й зміна тактики

Збірна України розпочинала обидва матчі з різним тактичним розташуванням гравців. Проти Фінляндії команда Шевченка грала за схемою 5-4-1, щоб нівелювати атакувальний потенціал суперника. Здавалося б, все йшло за планом: ми тримали ворота на замку і змогли забити. Все перекреслила жахлива помилка Миколенка в захисті і пенальті. Бущан не виручив – 1:1.

«Загалом ми провели хороший матч, який показав, що така формація, яку ми застосували сьогодні, теж працює. Сьогоднішній результат буде уроком для нас», - висловився Андрій Шевченко після матчу з Фінляндією.

Головну команду й тренера нещадно критикували після матчу з фінами і зміна тактики напрошувалася. Гра в п’ять захисників проти аутсайдера була б дурним тоном. Як наслідок, на матч з Казахстаном ми вийшли з двома чистими форвардами (Мораєс і Яремчук) і грали за схемою 4-4-2. Основною проблемою залишилася реалізація. Попри це, якщо брати глобально, збірна України виглядала слабко в організації гри й не діяла системно. Атаки часто гальмували під час переходу з оборони в атаку. Три дні на підготовку до матчу – мізер для награвання тактики.

«Судячи з цих матчів, я можу зробити висновок, що ми здали в деяких аспектах гри. Це в першу чергу стосується концентрації й організації гри. Футболісти не можуть дозволяти собі втрачати позицію», - підсумував Андрій Шевченко.

Читайте також: Андрій Шевченко: ми припускаємося зараз таких помилок, яких раніше уникали

Кадрові втрати

Збірна України підходила до матчів відбору на чемпіонат світу з некритичними (пам’ятаємо Іспанію і Німеччину), але відчутними кадровими втратами. Команді не змогли допомогти найкращий бомбардир з діючих гравців Андрій Ярмоленко, Віктор Циганков і Артем Бесєдін. Відсутність перших двох нівелювала можливість звично застосовувати гру з фланговими нападниками. З опцій у Шевченка залишалися Зубков, який не відзначається стабільністю в матчах за збірну, і Коноплянка, який суттєво розгубив ігровий тонус і травмувався напередодні гри з Казахстаном.

Читайте також: Сидорчук: Миколенко і Забарний - молоді хлопці, а помилки - це частина футболу

Шанси є, права на помилку немає

Враховуючи рівень наших суперників у групі, варто не розраховувати на легке життя в наступних матчах відбору. Щонайменше чотири команди в групі претендуватимуть на кваліфікацію до фінальної частини ЧС-2022 (Франція, Фінляндія, Боснія й Україна, звісно). Після трьох нічиїх поспіль у нас немає права на помилку. Потрібно брати максимум очок у всіх можливих матчах. Після гри з казахами, головний тренер збірної України Андрій Шевченко впевнено зазначив, що має план, як все виправити і знає, куди варто рухатися.

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-