Володимир Шумілін, заступник міністра культури, молоді та спорту
Спорт в Україні повинен стати галуззю економіки
03.02.2020 18:02

Український спорт – на порозі великих змін. Новостворене Міністерство культури, молоді та спорту ставить перед собою амбітні плани й починає реалізацію Стратегії розвитку спорту та фізичної активності до 2032 року. Про головні та найближчі завдання, перешкоди, дискусії та, звісно, олімпійські очікування – Укрінформу розповідає заступник міністра МКМС Володимир Шумілін.

У СФЕРІ НАДАННЯ СПОРТИВНИХ ПОСЛУГ ПОВИННА БУТИ КОНКУРЕНЦІЯ

- Отже, реформа спорту. В чому її необхідність, у чому новаторство?

- Почнемо з аналізу. Є три простих критерії. По-перше, за підсумками останніх Олімпіад – наші результати значно погіршились. По-друге, якість здоров’я громадян швидко знижується, що змушує щорічно збільшувати бюджет охорони здоров’я на десятки тисяч гривень. Так, наприклад, більше 90% учнів середньої школи мають проблеми зі здоров’ям. По-третє, із-за відсутності сучасної інфраструктури, ми практично не проводимо міжнародні спортивні змагання (Україна - на 83 місці у рейтингу країн, що проводять престижні спортивні заходи).

Тому, основна суть реформи – змінити принципи управління та фінансування спорту. Держава має передати спортивним федераціям права на управління видом спорту, але при цьому – сформувати й профінансувати запит на здоров’я нації та престиж країни.

Якщо ж говорити в цілому, то нам, по-перше, потрібні здорові люди, а по-друге – нам потрібен спортивний престиж, тобто медалі. Це можна назвати державним замовленням. Тобто, з нас – фінансування національних збірних, а з вас – виконання замовлення: результати, перемоги, медалі. При цьому хочеться, аби в Україні проходило більше великих міжнародних змагань. Це також напрям для роботи нашої команди.

- Володимире Олександровичу, поясніть, у чому суть експерименту, коли держава передає федераціям управління видами спорту?

- Передовсім, це безальтернативний шлях реорганізації спорту як галузі. Основна мета експерименту – не лише навчитися працювати з бюджетними грошима, а й забрати у держави не властиві їй функції саме через створення самодостатніх та фінансово стійких громадських спортивних організацій. Бо держава хоч і замовник, але не єдиний. Спектр послуг, що надаються федераціями, має відповідати потребам суспільства та ринку.

Сьогодні реально говорити про 40% населення країни, які готові вести активний і здоровий спосіб життя

- Які законодавчі зміни ви плануєте вносити і коли?

- По-перше, це Закон про спорт. Це буде базовий закон, де ми маємо чітко прописати нові підходи і до управління спортивною галуззю, і до принципів фінансування. Гроші повинні йти за клієнтом. При цьому, ДЮСШ, як і клуби – повинні мати можливість отримати гроші від різних груп клієнтів. Бюджетні гроші мають бути розподілені між дітьми, а вже вони та їхні батьки мають самостійно вирішувати, яким видом спорту і в якому клубі-ДЮСШ їм займатися.

- Ви хочете сказати, що плануєте дати рівні можливості у боротьбі за клієнта для ДЮСШ та приватних спортклубів?

- Зазначу, у сфері масового спорту – надання спортивних послуг – повинна бути конкуренція. І як бюджетними коштами, так і особистими коштами має розпоряджатися клієнт. А діяльність ДЮСШ та клубів повинна фінансуватися не через пряму дотацію із бюджету, а через послугу, що була надана.

30% прибутків від легалізації грального бізнесу підуть насамперед на спортивну інфраструктуру країни

Інша справа – спорт вищих досягнень. Тут мають працювати цільові програми фінансування за участю федерацій.

Звісно, перед нами не стоїть завдання погнати усіх людей займатися спортом. Ми – реалісти. Вести здоровий спосіб життя – це особистий вибір кожного. На мою думку, сьогодні реально говорити про 40% населення країни, які готові вести активний і здоровий спосіб життя.

- Як буде фінансуватися спорт через легалізацію грального бізнесу?

Нині однією з базових задач держави є створення сучасного мультиспортивного комплексу в кожній області України

- Поки що маю лише попередні дані. Відомо, що на фінансування спорту з прибутків від легалізації грального бізнесу піде 30%. Насамперед, ці кошти підуть на спортивну інфраструктуру. Україна потребує сучасних арен, що відповідають міжнародним стандартам та зможуть приймати змагання різних рівнів. І тому нині однією з базових задач держави є створення сучасного мультиспортивного комплексу в кожній області України. Крім цього, є ще й конкретне завдання від президента, а саме – побудувати 100 нових стадіонів.

- У вас є ідея створити місто спорту, в чому суть цього проєкту?

- Маємо вже 24 проєкти під загальною назвою «Урбан-спорт». Що це таке? Розповім на прикладі київського НСК «Олімпійський». Сьогодні 20 гектарів у центрі столиці (а це, крім «Олімпійського», ще й район Палацу спорту, Будинок футболу, стадіон імені Баннікова) – фактично порожні. Їх необхідно наповнити життям. Всі стейкхолдери мають об’єднатися в єдиний інфраструктурний проєкт «Місто спорту», що дозволить розвиватися та наповнить центр столиці сучасними спортивними об’єктами. Наша команда над цим працює, і ми готові до співпраці. Вже відбулося декілька робочих зустрічей, наразі ми збираємо інформацію та працюємо над проєктною частиною.

В Україні спортивних недобудов – на 100 млрд гривень

На жаль, що стосується «Олімпійського», то усі ініціативи тут гальмують старі борги НСК, які за сім років так і не ліквідували. В результаті, арена з сучасним біговим покриттям і легкоатлетичними секторами не може прийняти міжнародні змагання. Немає запасного поля і необхідної кількості роздягалень. Плани щодо їх будівництва й осучаснення зони навколо «Олімпійського» є давно, але через старі борги – усе стоїть.

І такі справи – не лише в Києві. В Україні спортивних недобудов – на 100 млрд гривень.

«МИ ОПЛАЧУЄМО ПІДГОТОВКУ ДО ОЛІМПІАДИ, А ВИ ВЖЕ САМІ ЧЕСНО ПЛАНУЙТЕ МЕДАЛІ»

- Міністр Володимир Бородянський заявив про проведення аудиту інфраструктурних проєктів. На якому етапі він зараз, що це дасть?

Коли ми говоримо про спортивну інфраструктуру, то тут нам потрібно змінювати світогляд і законодавство

- Аудит триває. Його мета – оцінити те, що ми маємо, та запропонувати нові моделі управління й будівництва. За попередніми підрахунками, у нас 96 тисяч спортивних споруд. Але я б до цієї цифри ставився критично.

Нині ми повинні думати про ефективність наших спортивних об’єктів. Вони повинні бути сучасними, функціональними і комфортними як для спортсменів, так і для глядачів. На наших об’єктах із однаковим успіхом повинні проводитися змагання і тренування для професіоналів, а звичайні люди там матимуть змогу займатися фізпідготовкою й реабілітацією.

Наша мета – спортивні споруди України мають стати частиною світової мережі спортивних споруд

І взагалі, коли ми говоримо про спортивну інфраструктуру, то тут нам потрібно змінювати світогляд і законодавство. Нині, аби побудувати сучасний спортивний об’єкт, вже не достатньо дотримуватися стандартів будівництва ДБН (державні будівельні норми). Адже вони вже давно морально застаріли. Сьогодні на перший план виходять сучасні спортивні технології й можливість проводити змагання за міжнародними стандартами. Наша мета – спортивні споруди України мають стати частиною світової мережі спортивних споруд.

- У ЗМІ була інформація щодо неефективності завантаженості Палацу спорту заходами й нестачі спортивної складової. Якою буде модель управління через наглядову раду?

- Насамперед, ми маємо повернути людям культуру та відчуття насолоди від відвідування спортивних подій. Палац спорту – це багатофункціональний комплекс, у якому проходять, окрім спортивних подій, і розважальні, й виставкові тощо. Потрібно визнати, що це підприємство має заробляти гроші на свою діяльність. Але ж спортивні події мають бути в пріоритеті. Тому, на мій погляд, саме одне із завдань наглядової ради – складання рейтингу подій за вартістю та формування адекватної ціни для спортивних івентів.

- Скільки у нас зараз людей займаються спортом? Яка є система обліку?

- Нам потрібно знати не лише скільки у нас спортсменів і тренерів, а й скільки клубів, змагань, суддів. Над цими підрахунками й створенням єдиної бази даних українського спорту працює команда із 10 чоловік. Більшість федерацій дуже зацікавлені в цій систематизації, а дехто, наприклад, федерації карате, футболу – активно нам допомагають.

Для чого ми це робимо? Ми хочемо знати реальну статистику, оптимізувати витрати та спростити спілкування і зробити відкритим взаємодію держави із федераціями, клубами, спортсменами.

- Влітку відбудуться Олімпійські ігри в Токіо. Наскільки важливою є ця подія для МКМС?

- Забезпечення підготовки національних олімпійської та паралімпійської збірних команд до виступу в Токіо є першочерговим завданням Міністерства культури, молоді та спорту. Ми ведемо роботу у трьох напрямках: спортивному (спільно з федераціями), організаційному (разом із НОК, КМУ, ВРУ) та фінансовому (КМУ і Мінфін). За першими двома напрямками – все йде згідно з планами. А от передноворічний збій у фінансуванні спортивних програм нагадав нам про необхідність мати запасний варіант роботи у кризових режимах. Проте, сподіваюся, що це не знадобитися.

- Чи є вже у вас медальний план?

- У плануванні медалей немає нічого поганого. Держава фінансує спорт – і тим самим робить замовлення на престиж країни. Знаю, що певний медальний план був розроблений ще в 2017 році, й ми робимо все можливе, щоби він був виконаний. У подальшому ми плануємо більш системно будувати стосунки з кожною федерацією щодо формування запиту на престиж, умов досягнення результатів і їх вартості.

- Що передбачається в рамках піар-кампанії Олімпійських і Паралімпійських ігор?

У цифрову епоху спорт має бути у кожному смартфоні

- Це два проєкти. Перший називається «Разом до Токіо». Це цикл телевізійних програм, присвячених підготовці до літньої Олімпіади в Токіо-2020. Його показуватимуть UA:Суспільне і ще один із чотирьох головних телеканалів країни. Який саме – ви дізнаєтеся невдовзі. Що цікаво: кожен із претендентів пропонує не лише трансляцію змагань, а й цікаві лайфсторіс та промо-кампанію, починаючи за пів року до змагань.

Другий проєкт – це створення інформаційного ресурсу про український спорт. Його головна мета – показати, що спорт існує в країні щодня, а не лише під час міжнародних змагань, відслідковувати події із життя наших спортсменів, оперативно розповідати про всі спортивні події. Не таємниця, що наші провідні спортсмени багато подорожують – тренування, змагання, переїзди. Тому нам усім було б цікаво й корисно знати, де в той чи інший момент перебувають наші кращі легкоатлети, фехтувальники чи борці.

Взагалі, я вважаю, що нині про людей, які успішно й гідно представляють нашу країну за кордоном, ми повинні мати повну інформацію. Тому і на сайті міністерства, й на наших сторінках у соцмережах ми додаватимемо оперативних новин і довідкових матеріалів. У цифрову епоху спорт має бути у кожному смартфоні.

Святослав Василик, Київ

Фото: Геннадій Мінченко

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-