Футбольний скандал: УЄФА перевела мільйони євро на офшори Суркіса

Футбольний скандал: УЄФА перевела мільйони євро на офшори Суркіса

Укрінформ
Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) понад 15 років переказувала кошти, призначені для Федерації футболу України (ФФУ), офшорній компанії Newport Management Limited, зареєстрованій на Британських Віргінських островах.

Про це йдеться у статті Spiegel на основі отриманих внутрішніх документів УЄФА, передає DW.

Видання пише, що у внутрішній службовій записці для керівництва УЄФА в грудні 2016 року зазначалося, що за компанією Newport Management Limited може стояти президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, молодший брат Григорія Суркіса, який з 2000 по 2012 рік очолював ФФУ, а також до 2019 року був членом виконкому УЄФА.

Читайте також: Президент УЄФА прибув до України з дводенним візитом

Крім того, за інформацією видання, у рішенні палати з питань власності Високого суду Лондона, ухваленому в 2009 році, йшлося про те, що фірму Newport Management Limited контролює Ігор Суркіс.

Зазначається, що важливу роль фірми Newport у фінансових операціях київського "Динамо" з'ясувала місія УЄФА, коли в грудні 2016 року перевіряла київський клуб на дотримання правил фінансового "фейр-плей". УЄФА здійснювала перекази на рахунок фірми, який також використовувався для виплат зарплатні футболістам та проведення трансферів гравців за дорученням "Динамо". Після цього в УЄФА розпочали внутрішнє розслідування.

Читайте також: Президент УЄФА високо оцінив розвиток футбольної інфраструктури в Україні

Як зазначається у статті, Newport має з 1999 року "агентську угоду" з ФФУ, яка надає фірмі "генеральну довіреність" на право здійснення фінансових операцій від імені федерації й саме цим документом функціонери ФФУ легітимізували перекази на рахунок Newport від фінансового відділу УЄФА. Самі ж відносини Newport та "Динамо" беруть початок у 1990-х, коли Григорій Суркіс став президентом клубу.

Видання також зазначає, що в клубі "Динамо" по суті не відповіли на поставлені запитання, а Григорій Суркіс взагалі не відреагував на звернення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-