Чемпіонат Європи з шахів: прикра осічка Гапоненко на останньому кроці

Чемпіонат Європи з шахів: прикра осічка Гапоненко на останньому кроці

Укрінформ
Коли б в української шахістки Інни Гапоненко спитали до початку жіночого чемпіонату Європи в турецькій Анталії, чи погодиться вона на розподіл місць з першого по п’яте, без сумніву, вона не вагаючись сказала б "так".

Але тепер, після фінішу першості, цей чудовий результат можна сприйняти ледь не як маленьку шахову трагедію... Після вихідного дня українка здійснила потужний ривок. У сьомому турі у затяжному двобої вона переграла чорними росіянку Анастасію Парамзіну. Але найліпшою партією Гапоненко, як на мене, стала зустріч восьмого раунду проти Катерини Аталік, яка представляла Туреччину.

Інна, яка знову грала чорними, дістала невелику перевагу, а згодом виграла пішака. У складному закінченні треба було показати філігранну техніку реалізації. На шахівниці були, крім тур,слони різного кольору, які, як правило, є передвісниками нічиєї. Однак крок за кроком українка тіснила суперницю. І зрештою змусила Катерину зупинити годинник на 96-у ході. Можете собі уявити, як дві марафонські зустрічі втомили нашу шахістку. Але вона догнала лідера – росіянку Аліну Кашлінську (обидві набрали по 6,5 очка з 8-ми) і грала з нею у наступному турі.

Не дивно, що вкрай виснажена Гапоненко запропонувала білими нічию вже в дебюті. Суперниця відмовилася, хоча шахових причин для цього в неї не було, лише амбіції. Білі мали невелику перевагу, і коли росіянка помилилася, наша шахістка зрозуміла, що має всі підстави грати на перемогу. В позиції з шансами на нічию чорні прогавили комбінаційний удар і негайно склали зброю.

Так Гапоненко стала одноосібним лідером за два тури до кінця. На пів-очка відставала Марі Себаг з Франції. Француженка не стала заперечувати проти швидкої нічиєї, а українка зберегла лідерство. 

В останньому раунді жереб дав їй найнеприємнішу суперницю – екс-чемпіонку світу та Європи Антоанету Стефанову з Болгарії та ще й чорним кольором. Певний час Інна добре тримала оборону у французькому захисті, та кілька помилок зробили її позицію важкою. Вона спробувала врятувати ферзевий ендшпіль без двох пішаків. але це було поза межею людських можливостей. 

У підсумку, крім Стефанової, Гапоненко наздогнали ще й Кашлинська, Себаг та німкеня Елізабет Петч. Додаткові показники розставили їх саме в такій послідовності. Четвертою стала українка, п’ятою – Стефанова. Усі шахістки набрали – по 8 очок з 11-ти.

Восьме місце в доробку Анни Ушеніної. Вона грала дуже впевнено, не поступилася в жодній партії,  але не реалізувала кілька хороших нагод, зокрема, в останньому турі проти польської шахістки Моніки Соцко. 

Читайте також: Чемпіонат Європи з шахів: досвідчені українки націлилися на призи

Інші українські шахістки фінішували з такими результатами: Ольга Бабій – 6 очок, Наталія Букса, Євгенія Долуханова та Юлія Осьмак – по 5,5, Марія Зубова, Наталія Жукова, Ірина Петрова та Анастасія Рахмангулова – по 5 очок з 11-ти.

Гапоненко стала єдиною з українок, хто здобув право грати на Кубку світу, проте Ушеніна та Осьмак вже відібралися до нього в минулорічному чемпіонаті континенту. Крым того, ам виступлять і сестри Музичук – Марія та Анна.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-