Українці Пономарьов та Коробов забронювали місця на Кубок світу з шахів

Українці Пономарьов та Коробов забронювали місця на Кубок світу з шахів

Укрінформ
Чемпіонат Європи з шахів серед чоловіків щойно закінчився у Північній Македонії. 

У ньому грали 365 шахістів, змагання проходили в 11 турів за швейцарською системою. 22 переможці здобули право грати на Кубку світу. Призовий фонд змагань склав 100 тис євро. 

Серед учасників виступали 17 українців - грали досвідчені й молоді шахісти, гросмейстери та майстри. Зазначимо, що підсумки підтвердили невтішну тенденцію для українських чоловічих шахів. Адже до чільної двадцятки не потрапив жоден з наших. А найкращий з них – киянин Руслан Пономарьов став лише 25-м – 7,5 очка з 11-ти. Щоправда, цього йому вистачило, аби вийти на Кубок світу, адже серед 22-х переможців четверо здобули таке право ще на минулорічному чемпіонаті. Таким чином, квота відсунулася до 26-ти учасників.

Екс-чемпіон світу діяв вельми раціонально. Чорними охоче погоджувався на нічиї, навіть якщо партнери поступалися у класі, а білими намагався натиснути і здобув три перемоги. Коли ж його "білий" партнер Микита Мешковс з Латвії спробував агресивно зіграти у дев’ятому турі та пожертвував фігуру, Руслан холоднокровно  прийняв дар, чітко відбився і переміг. Після цього дві спокійні нічиї принесли киянину путівка на Кубок світу. 

Стільки ж очок набрали Юрій Кузубов та Андрій Волокитін, але, за додатковими показниками, вони посіли відповідно тридцяте та 35-е місця. Для Кузубова фатальною стала поразка білими у четвертому турі від Олексія Александрова (Білорусь). Маючи велику перевагу, Юрій в обопільному цейтноті розгубив її - поразка. П’ять перемог не вистачило для загального успіху.

Волокитін вкрай невдало стартував – 1,5 очка з 4-х, і подальші здобутки – 6 з 7-ми йому вже не допомогли. 

Четверо українців набрали по 7 очок: це – Антон Коробов (38-ме місце), Олександр Моїсеєнко (43-тє), Володимир Онищук (50-те) та юний Віталій Матвіїшин (58-ме). Щоправда, Коробов іще минулого року забронював собі місце на Кубку світу. А Матвіїшин після вкрай невдалого старту виграв шість партій поспіль!

Драматичною стала турнірна доля Павла Ельянова. Він розпочав турнір з поразки білими від шахіста, який на кілька порядків поступається йому у класі. Поступово харків’янин вирівнявся, і перед дев’ятим туром зберігав шанси вийти на Кубок світу. У  партії проти Микити Петрова (Росія) він білими мав виграшну позицію, але на 19-у ході відмовився від виграшу пішака. Поступово шанси харків’янина погіршувалися, і кінець кінцем він програв. 

Прикра поразка поклала край надіям Павла. У підсумку він набрав 6,5 очка і втратив 21 пункт рейтингу.  Дуже сподіваюся, що Павло проведе серйозну домашню роботу і поліпшить свої турнірні результати.  

Читайте також: Геній з міста Лева

Переможцем став Владислав Артем'єв з Росії – 8,5 очка та 20 тис євро. Стільки ж очок набрав швед Нільс Гранделіус. На пів-очка менше у бронзового призера поляка Кацпера Пьоруна. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер. 

На фото: Руслан Пономарьов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-