Україна жорстко боротиметься з маніпуляціями у спортивних змаганнях

Україна жорстко боротиметься з маніпуляціями у спортивних змаганнях

Відео
Укрінформ
У Києві проходить семінар держав-членів ГУАМ «Разом проти маніпулювання спортивними змаганнями» 

14-15 лютого у Києві проходить регіональний семінар «Разом проти маніпулювання спортивними змаганнями», організований для держав-членів ГУАМ. 

Семінар проводиться у межах проекту Ради Європи «Спорт осторонь від злочинності +» (KeepCrimeOutofSport +) у співпраці з Міністерством молоді та спорту України та за технічної підтримки Секретаріату Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ. Мета заходу - надання країнам практичної та технічної допомоги у впровадженні заходів щодо створення Національних платформ та боротьби з маніпулюваннями результатами змагань, відповідно до Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями, а також на впровадження інших відповідних заходів щодо ратифікації та імплементації Конвенції.

Заступник міністра молоді та спорту з питань європейської інтеграції Микола Мовчан під час відкриття семінару наголосив, що Україна підтримує жорстку позицію ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ЮНЕСКО, Міжнародного олімпійського комітету у боротьбі з маніпуляціями у спортивних змаганнях.

"Хочу вас запевнити, що Україна підтримує жорстку позицію ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ЮНЕСКО, Міжнародного олімпійського комітету у боротьбі з цим ганебним явищем. Україна бере активну участь у всіх міжнародних заходах та угодах, які націлені на протистояння цій загрозі", - сказав Мовчан.

За його словами, одним із пріоритетів діяльності уряду України та Міністерства молоді та спорту є захист морально-етичних цінностей спорту, зокрема боротьба з допінгом, корупцією, маніпулюванням спортивними результатами, насильством.

Разом з тим, додав чиновник, українська влада усвідомлює, що договірні матчі та інші подібні маніпулювання продовжують залишатися однією з найбільших загроз для чесного спорту в усьому світі, і в тому числі і в Україні.

Як сказав Мовчан, Міністерство молоді та спорту вже звернулося до Прем’єр-міністра України щодо необхідності утворення робочої групи для запуску національної платформи, яка виконуватиме роль інформаційного центру для збору і поширення інформації щодо маніпулювання спортивними змаганнями для відповідних організацій та органів влади, координуватиме діяльність усіх стейкхолдерів щодо боротьби з маніпулюванням спортивними змаганнями, отримуватиме та аналізуватиме інформацію про неправильні і підозрілі ставки, які мали місце на спортивних змаганнях. Вона співпрацюватиме з усіма організаціями та відповідними органами влади на національному та міжнародному рівнях, у тому числі з національними платформами інших держав.

До роботи національної платформи будуть залучені представники Міністерства молоді та спорту України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Міністерства закордонних справ України, Національного антикорупційного бюро України, Генеральної прокуратури України, інших центральних органів виконавчої влади, Національного олімпійського комітету України, інших спортивних організацій та федерацій, вищих навчальних закладів сфери фізичної культури та спорту, громадськості.

Як наголосив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, перший віце-президент Федерації футболу України Назар Холодницький, українські правоохоронні органи беруть активну участь у боротьбі зі спортивними маніпуляціями. "Футбол - наша національна гра. Я не знаю іншого виду спорту в Україні, окрім футболу, який так люблять люди. Всі корупційні випадки, які у нас є в футболі, повинні бути викриті. Перші кроки у напрямку щодо протидії договірним матчам були зроблені минулого року. У співпраці з Національною поліцією була (здійснена - ред.) велика робота та виявлена велика схема з договірних матчів. Більш ніж 30 клубів були втягнуті в договірні матчі. Не тільки футбольні гравці, але і власники, і президенти клубів, судді, тренери", - нагадав він.

Читайте також: Букмекерство має стати одним із джерел доходів бюджету – Вадим Місюра

Водночас генеральний директор Всеукраїнського союзу розвитку букмекерства Вадим Місюра під час семінару зазначив, що легалізація букмекерського бізнесу в Україні сприятиме ефективності боротьби з "договірними матчами".

На переконання Місюри, ухвалення закону, який легалізує букмекерський бізнес, створить правові інструменти, за допомогою яких правоохоронні органи та букмекери зможуть співпрацювати із запобігання "договірних матчів", ефективно розслідувати такі випадки.

За його словами, у разі легалізації букмекери, відповідно до законодавства, зможуть надавати інформацію щодо здійснення підозрілих ставок на матчі, які визнані договірними, проводити власні внутрішні розслідування. Підозрілу інформацію передаватимуть до компетентних органів для подальшого розслідування.

"Прийняття закону, крім того, допоможе створити правовий механізм взаємодії букмекерів, правоохоронних органів та суспільних організацій щодо підготовки профілактики боротьби з «договірними матчами», долучати до цих процедур спортивні колективи та атлетів", - сказав Місюра.

Близько 40 учасників регіонального семінару - представників міністерств та відомств, спортивних федерацій, Національних олімпійських комітетів України, Азербайджану, Грузії та Молдови, сьогодні продовжать обговорення поточного стану боротьби з маніпулюванням спортивними змаганнями на національному рівні та механізми боротьби з цим явищем.

Укрінформ

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-