Новий виклик Михайлюка

Новий виклик Михайлюка

Аналітика
Укрінформ
Найталановитіший український баскетболіст змінив «Лейкерс» на «Детройт».

Український баскетболіст Святослав Михайлюк з літа 2018 року виступав за клуб НБА «Лос-Анджелес Лейкерс» і 6 лютого перейшов у «Детройт Пістонз». Цей перехід стався в рамках обміну між клубами – «Лейкерс» отримали легкого форварда Реджі Буллока, в той час як в зворотньому напрямку пішов Михайлюк, плюс «Пістонз» отримали право піку другого раунду на майбутньому драфті.

Читайте також: Баскетбол: "Детройт" офіційно оголосив про обмін Михайлюка

Отже, хто такий Святослав Михайлюк?

Михайлюку було лише 16 років, коли він почав грати за клуб української Суперліги «Черкаські Мавпи», професійну баскетбольну команду, що базується в його рідному місті. У 17 років він отримав запрошення від баскетбольних клубів чотирьох університетів США: Вірджинія, Айова, Орегон і Канзас. Обравши Канзас, він провів там 4 сезони, в двох з яких був гравцем стартової п'ятірки. Канзас за ці чотири роки так і не зумів стати чемпіоном NCAA при цьому буденно вигравши все у своїй конференції, а сам Михайлюк увійшов в елітний клуб з 29 осіб, які набирали за Канзас понад 1000 очок.

У NCAA Святослава вважали унікальним снайпером. За винятком першого року, відсоток точності триочкових українця не падав нижче 39.8%, досягнувши блискучих 44.4% в останньому сезоні. При цьому на Михайлюка лягала велика кидкова навантаженість (259 триочкових в останньому сезоні, 579 за весь час), так що такий відсоток реалізації не став випадковістю. За останні 25 років лише 20 осіб мають сезон в NCAA з понад 250 триочковими і реалізацією 44.4% або краще. Святослав один з них.

Читайте також: НБА: Михайлюк допоміг «Лейкерс» обіграти «Оклахому»

Кар’єра у «Лейкерс»

2018 року «Лос-Анджелес Лейкерс» обрав Михайлюка у другому раунді драфту НБА під загальним 47-м номером командою . 10 липня українець підписав трирічний контракт з клубом на суму 4,6 млн. доларів.

В «Лейкерс» на Святослава покладали надії як на снайпера, який кидатиме з-за дуги з відсотком вище середнього. Передсезонні очікування були хорошими, однак реальність виявилася жорстока. Лише на невеликий проміжок в грудні сезонна влучність триочкових Михайлюка вийшла на середній рівень по Лізі, знову впавши нижче за цю позначку в новому році. Українець виявився не готовий до того, щоб відразу ж давати результат в команді Леброна Джеймса. Михайлюк не виконав головної умови свого перебування в «Лейкерс» – він не влучав триочкові.

У сезоні-2018/2019 українець провів за «Лос-Анджелес Лейкерс» 39 матчів, в яких проводив в середньому на майданчику 10,8 хвилин і набирав 3,3 очка. Свій останній матч за «Лейкерс» Святослав провів 5 лютого, в якому його команда розгромно поступилася «Індіані» 94: 136, а сам Михайлюк набрав 5 очок за 12 проведених хвилин.

Читайте також: Тренер "Детройта" вважає Михайлюка одним із кращих молодих шутерів НБА

Перспективи у «Детройті»

Однозначно, в переході Михайлюка у «Детройт Пістонс» є свій позитив. По-перше, команда іде на дев’ятому місці Східної конференції і має шанси на потрапляння у плей-офф. «Лейкерс», швидше за все, пролітає повз плей-офф.

По-друге, потрапивши у команду, яка вкомплектована не настільки зірковими виконавцями, Святослав цілком може отримати більше ігрового часу. Українцю не залишається нічого, як доводити справою, що він може закріпитися в Лізі. Нагадаємо, що Святослав не має ґарантованого контракту на другий сезон в НБА, а отже мусить заключну частину регулярного чемпіонату відіграти так, щоб переконати свій новий клуб у доречності продовження співпраці.

Яна Тернавська, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-