Перша вершина Еліни

Перша вершина Еліни

Аналітика
Укрінформ
Краща українська тенісистка зобов’язана розвинути свій успіх в Сінгапурі.

Еліна Світоліна досягнула найбільшого успіху у власній кар’єрі та в історії усього українського тенісу. Вона виграла Підсумковий турнір WTA в Сінгапурі, причому зробила це впевнено. П’ять  матчів – п’ять перемог над суперницями з топ-10. Востаннє так впевнено Підсумковий турнір виграла Серена Вільямс в 2013 році.

Додамо, що фінал проти Слоун Стівенс став для Світоліної 9-м переможним поспіль. Два останні роки українка взагалі не програє фінальні матчі і за два сезони виграла найбільше титулів у турі.

Читайте також: Світоліна вперше в кар'єрі виграла Підсумковий турнір WTA

Криза перед Сінгапуром

Нагадаємо, що на Підсумковий турнір Світоліна відібралась в останню мить. В неї не вірили ні експерти, ні букмекери, ні вболівальники. Влітку Еліна переживала серйозну ігрову та емоційну кризу, а восени вона взагалі програла три матчі з п’яти. За цей час вона встигла звільнити двох тренерів (Тьєррі Аскьона і Ніка Савіано) та вислухати безліч критики.

Багато хто вважав, що причина кризи у незадовільному фізичному стані тенісистки. Протягом 2018 року Еліна сильно схудла з метою модифікувати свою гру. За задумом жирову тканину мали замінити м’язи, але процес йшов повільніше ніж сподівались, і в багатьох матчах українці банально не вистачало сил і маси аби дотиснути суперниць.

За словами Світоліної, «вона й досі не може звикнути до свого тіла» і здавалось покращення форми в цьому році вже не буде. У Сінгапур українка їхала аутсайдером і це дало зворотній ефект. Без тиску і зайвих очікувань Еліна зуміла нарешті зіграти у своє задоволення і повернулася на звичний високий рівень.  

Читайте також: Світоліна: Я грала у чудовий теніс цього тижня

Впертість, обережність, витривалість

Перше враження від гри Світоліної на Підсумковому турнірі – експеримент зі схудненням почав давати результат. «Висушена» Еліна, мов елітний велогонщик на «Тур де Франс», вражала своєю витривалістю. У вирішальних геймах кожного матчу Світоліна краще рухалась і швидше реагувала ніж її суперниці. Її спаринг-партнер Енді Беттлз, який виконував у Сінгапурі роль тренера, як правило давав одну й ту саму пораду – вперто затягувати розіграші.

Крім того, на користь Еліни грала не лише втома фавориток, які активно виступали восени, але й повільне покриття корту в Сінгапурі. Воно було ідеальним для тактики українки – довгі розіграші м’яча з метою змусити суперницю помилитися. Захисний обережний теніс Світоліної у підсумку  приніс їй успіх. Вона майже не робила невимушених помилок, а покращена перша подача допомагали їй задавати потрібний темп і напрямок атаки.  

Читайте також: Еліна Світоліна взяла участь у фотосесії для чемпіонок WTA Finals

На черзі Grand Slam

Перемога на Підсумковому турнірі повинна додати Еліни впевненості у власних силах. Задум із трансформацією тіла, здається, виявився успішним і це має надихнути українку на підкорення нових вершин. А саме до перемоги на турнірах Grand Slam, де вона поки що не підіймалась вище чвертьфіналу.

В минулому році Підсумковий турнір виграла Каролін Возняцкі, а через два місяці вона вперше стала чемпіонкою Australian Open-2018. Чому б Світоліній не повторити цей шлях? Звичайно, за умови, що Еліна й надалі вдосконалюватиме свій теніс. Зокрема, попрацює над більш атакуючою манерою гри на швидких покриттях і визначиться з новим тренером.

Взагалі найближчі п’ять років буде неймовірно цікаво слідкувати за українським жіночим тенісом. Адже крім елітного бійця Світоліної у нас зростають ще мінімум дві потенційні зірки світового масштабу – Марта Костюк і Даяна Ястремська. Хтозна, можливо одного чудового дня ми станемо свідками суто українського фіналу на «Ролан Гаррос» чи Вімблдоні.

Святослав Василик, Київ   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-