У Мінмолодьспорту розказали, як зупинили виїзд спортсменів за кордон

У Мінмолодьспорту розказали, як зупинили виїзд спортсменів за кордон

Ексклюзив
Укрінформ
Процес масового виїзду з України на роботу за кордон українських тренерів і спортсменів, що спостерігався раніше, наразі практично зупинений.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів під час перебування з робочим візитом в Херсоні перший заступник міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

"Зараз такої проблеми вже майже немає. Можна сказати, що такий масовий процес від'їзду він практично зупинений", - сказав Гоцул.

За його словами, це сталося тому, що в Україні "відбулися дуже суттєві зміни в системі спорту, і відповідно, міністерство доклало значних зусиль, щоб побороти причини, з яких виїжджали за кордон тренери та спортсмени".

Як заявив перший заступник міністра, одна з найвагоміших причин, яка спонукає тренерів і спортсменів до виїзду за кордон, це зарплата.

"З минулого року запроваджена спеціальна система доплат провідним тренерам, які працюють на рівні збірних команд, і ця система доплат дозволяє тренерам отримувати сумарну зарплату на рівні 30 - 40 тис. гривень у місяць. Це достатньо серйозні кошти, які дозволяють тренеру організувати нормально своє життя, і не думати про те, щоб їхати заробляти за кордон... Є багато механізмів підтримки і стосовно спортсменів: це і збільшена міністерством зарплата провідним спортсменам, які працюють у штатній збірній команді, збільшені норми витрат на проведення навчально-тренувальних зборів, збільшені виплати за успішний виступ на чемпіонатах світу і Європи, зараз йде мова про збільшення стипендій, які виплачуються (спортсменам - ред.). Провідні спортсмени отримують сумарно дохід, який співставний, і в багатьох випадках перевищує дохід, який отримують в інших царинах нашого життя в Україні", - розповів Гоцул.

Читайте також: Україна зробила ривок у розбудові спортивної інфраструктури - Мінмолодьспорту

Він також зазначив, що суттєвою проблемою, яка спонукає до масового виїзду тренерів і спортсменів, є також і стан спортивної інфраструктури. Адже яким би не був талановитим спортсмен, і яким би не був професійним тренер, їх амбіції важко реалізувати без сучасної спортивної інфраструктури. Наразі ж спортивна інфраструктура в Україні змінюється у кращий бік, будуються нові стадіони, інші спортивні об'єкти, і це теж пригальмувало виїзд за кордон багатьох тренерів та спортсменів.

Що ж до так званих найбільш "еміграційних" видів спорту, де спостерігався найчисельніший відтік тренерів і спортсменів, то це, як повідомив Гоцул, були саме ті види, які є для України провідними, і де вона має досягнення. Це, зокрема, гімнастика, веслування, легка атлетика, усі види боротьби, бокс.

Разом з тим, як заявив перший заступник міністра, процес міграції тренерів і спортсменів є об'єктивним, і повністю зупинити його неможливо. "Він об'єктивно і далі буде відбуватися, оскільки є країни з більш високим рівнем життя", - зазначив Гоцул.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-