Фонсека залишився в «Шахтарі»: гроші, амбіції та комфорт

Фонсека залишився в «Шахтарі»: гроші, амбіції та комфорт

Аналітика
Укрінформ
Кілька причин несподіваного рішення португальського тренера.

Одразу зазначимо, те що Паулу Фонсека залишився в «Шахтарі» ще мінімум на два роки, величезний плюс для УПЛ. Європейський тренер топ-рівня (а після успіхів в Лізі чемпіонів Фонсеку сміливо можна записувати до провідних фахівців континенту) – це престиж та увага іноземних ЗМІ до нашої ліги. Новий контракт з португальцем – це і менеджерський успіх «Шахтаря», який зберіг відомого тренера та продемонстрував, що не збирається йти на пониження рівня.

Читайте також: Паулу Фонсека підписав новий контракт з «Шахтарем»

Зона комфорту

За неофіційною інформацією, Фонсека зароблятиме в «Шахтарі» 4-4,5 млн євро за сезон. Це висока зарплата навіть за європейськими стандартами. Додайте сюди бонуси за трофеї, повну довіру з боку власника клубу, цілковите порозуміння з менеджментом «Шахтаря» та успішну роботу у попередні два роки. От і матимете ідеальні умови для подальшої співпраці. Фонсека отримав роботу мрії, якщо не зважати на стрімке падіння рівня УПЛ і незатухаючі скандали в нашому чемпіонаті.  

Вочевидь, Фонсека мав джентльменські угоди з Ринатом Ахметовим, згідно з якими президент клубу стояв першим у черзі потенційних роботодавців португальця. «Шахтар» свідомо закрив очі на лавину чуток про можливий переїзд Фонсеки в Європу і навіть не перешкоджав йому вести консультації з іншими командами. При цьому сам «Шахтар» жодним словом не обмовився про потенційну заміну головного тренера. В пресі не промайнуло жодного прізвища кандидата на заміну Фонсеці. Погодьтесь, це також красномовний факт. Клуб гідно демонстрував свою відданість чинному тренеру і це також могло вплинути на рішення Фонсеки.  

Читайте також: Паулу Фонсека: Були інші пропозиції, але вирішив продовжити "проект" у "Шахтарі"

Новий проект в «Шахтарі»

За два сезони Паулу Фонсека виграв з «Шахтарем» два чемпіонати та два Кубки України. Він дійшов з командою до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Дуже пристойний результат, зважаючи на те, що клуб фактично працює і грає «у приймах» в Києві та Харкові. Влітку команду точно залишить ключовий гравець центру поля Фред, якого активно запрошують в Англію. Налаштовані переїхати в європейські клуби лідери атакуючої групи – Бернард і Феррейра. Є пропозиції у Тайсона та Ісмаїлі.

Все виглядає на те, що влітку Фонсеці доведеться будувати новий «Шахтар». Не виключено, що це і є тим викликом, заради якого португалець і залишився. Тобто він хоче створити вже цілковито свій переможний проект, без лідерів, які залишились йому у спадок від Мірчі Луческу. Звісно, для цього Фонсеці потрібні нові вже готові виконавці і він отримав від Ахметова дозвіл та бюджет на трансфери. Придбання весною форварда Кайоде, можливо, є саме таким першим трансфером.

Чи є місце в новому проекті молодим українцям? Наразі, дуже сумнівно. За два роки Фонсека не підготував жодного нового збірника, окрім натуралізованого Марлоса. Коваленко переживає спад, Бутко і Ордець залишилися на старому рівні, Матвієнко, Соболь, Петряк, Танковський, Гречишкін, Зубков, Борячук застряглі у резерві чи вештаються по орендам. Шкода, якщо новий успішний «Шахтар» виявиться знову з бразильськими зірками та українським бек-вокалом.   

Читайте також: Палкін: Впевнений, з Фонсекою "Шахтар" продовжить рости і розвиватися

Слабкі пропозиції з Європи

Чому Фонсека так і не поїхав закордон? Найочевидніша відповідь – він не отримав жодної пропозиції, яка б його влаштувала. Все кидати і очолювати англійських середняків «Евертон» і «Вест Хем» він не захотів. Дійсно, який смисл кидати гарантовані 4 млн євро і груповий турнір Ліги чемпіонів, заради незрозумілих перспектив в складному чемпіонаті Англії, де жодних гарантій йому ніхто не дасть, а ЗМІ з’їдять живцем після перших невдач.

От якби Фонсеку запросили замінити Арсена Венгера в «Арсеналі», то португалець точно б не встояв. А так, нема дурних. Врешті-решт, португальцю лише 45 років. Якщо наступні два сезони в «Шахтарі» будуть такими ж успішними як і попередні, то свого запрошення у топ-клуб Фонсека таки дочекається. Головне, аби Паулу вистачило терпіння та хисту створити новий але такий же успішний «Шахтар».

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-