Анатолій Місюра, гендиректор ФК «Чорноморець»
«Чорноморець» не піде шляхом «Дніпра»
11.04.2018 18:23

Після тривалої безвиграшної серії, яка тривала з кінця листопада – чотири нічиї і п'ять поразок – одеський «Чорноморець» посів останнє місце української Прем'єр-ліги (УПЛ). Засумували вболівальники. Але минулої суботи «моряки» досить впевнено, 3:1, обіграли донецький «Олімпік» (до речі, передостання перемога, та, що у листопаді, теж була здобута саме над цією командою). І настрій в футбольній Одесі покращився.

Що робиться для того, щоб одна з найстаріших українських команд зберегла прописку у вищому дивізіоні, розповідає генеральний директор ФК «Чорноморець» Анатолій Місюра.

ПЕРЕД МАТЧЕМ З «ОЛІМПІКОМ» З КОМАНДОЮ ПОСПІЛКУВАЛИСЯ ВЕТЕРАНИ

- Напередодні домашнього матчу з донецьким «Олімпіком» відбулося спілкування команди, генерального директора клубу з ветеранами і фанатами. Це справа клубна, у певному сенсі сімейна. Але щось можете розповісти з того, що там відбувалося?

- Ветерани наводили історичні приклади. Як вони грали, яку самовіддачу демонстрували, коли команда опинялася у таких самих непростих ситуаціях. Це було пізнавально. Хлопці з ними поговорили, поспілкувалися. Всі розійшлися на дуже позитивній ноті.

- Тобто були тільки ветерани. А як же фанати, вболівальники?

- Вболівальники були присутні на відкритому тренуванні з двосторонкою. На зборах не було. Хоча до того були певні домовленості з деякими людьми. Але фанати так і не прийшли. Що поробиш – робочий день, робочий час. Може, просто не змогли вирватися.

- Чи можете ви назвати основні фактори, через які «Чорноморець» опинився на самому дні турнірної таблиці?

- Я не хочу лізти не в свій город. Головному тренеру поставлено завдання. Грати так, щоб залишитися у Прем'єр-лізі. Він працює над його вирішенням. Жодних розмов про пониження у класі ми не допускаємо. Робиться все, щоб вирішити своє завдання. А аналізувати давайте будемо через якийсь час. І всі зрозуміють, в чому тут була випадковість, а в чому закономірність.

- Наскільки великим є кредит довіри нинішньому головному тренеру Костянтину Фролову?

- Поки він невичерпний.

«ЧОРНОМОРЕЦЬ» НЕ ПІДЕ ШЛЯХОМ «ДНІПРА»

- Добре, зрозуміло. У нас в пам'яті є приклад іншого гранда українського футболу з традиціями – «Дніпра». Там скорочення фінансування призвело до того, що команда зараз у другій лізі. Чи не повторить «Чорноморець» той же шлях?

- Знаєте, я про «Дніпро» нічого не можу говорити.

- Розумію. Але я у першу чергу про «Чорноморець».

- Там у них інший власник. Знаючи власника нашого, який хворіє і живе футболом, наскільки я розумію, у нас світле майбутнє. І нас не спіткає доля «Дніпра».

- Чи ведеться пошук нових інвесторів? Це у великому футболі ніколи не завадить.

- Щодо спонсорів, залучення додаткових інвесторів... Ви, напевно, розумієте, яка нині в Україні економічна ситуація. І наскільки в таких умовах люди хочуть ділитися грошима або вкладатися не туди, де вони заробляють – в той самий спорт. Ви це можете побачити по спонсорам нашої прем'єр-ліги та її клубів. Не так багато тих, хто хоче вкладатися в спорт. Це люди, які реально хворіють ним. Але і такі є – знаходяться хороші люди.

- Олександр Гладкий став головним придбанням «Чорноморця» за останній час (в останньому матчі з донецьким «Олімпіком» форвард забив два м'ячі, - О. К.). Можете уточнити, як відбувся його перехід?

- Гладкий – спортсмен з ім'ям, гарної якості гравець, який пограв у топових клубах, якого добре знають в Україні. Ми з ним зв'язалися, головний тренер переговорив. Ми визначилися в тому, що він нам потрібен. Він зацікавився нашою пропозицією та погодився. Це однозначне посилення команди.

«НАС ЩЕ БУДУТЬ ЗГАДУВАТИ, ЯК ХОРОШУ КОМАНДУ»

- Як ви змінилися за ті три чверті року, які займаєте свій нинішній пост?

- В якому плані?

- В різних планах. Як менеджер, як особистість зі своїми особливостями.

- Як особистості мені, напевно, вже складно змінитися в моєму віці. Як і всім людям, які прожили стільки. В людині все закладається, напевно, ще коли вона лежить поперек ліжка, а не вздовж. Батьками закладається.

А як менеджер... Я вчуся. Мені дуже подобається вчитися і розвиватися в різних напрямках. Мені запропонували, я розумів всю відповідальність, всю складність. Я взявся. І повірте, буду робити все, щоб добре зробити цю роботу. Але тут потрібен час. Не буде так, що за «п'ять хвилин», за півроку зробиш цукерку – за тієї економічної ситуації, яка є в нашій країні.

Було б шалене фінансування, можна було б зібрати топових гравців. І то не факт, що вони б відразу заграли. Ми знаємо багато прикладів в Європі, коли витрачаються шалені кошти, а людина потім не вистрілює». Все зробимо. Так, всі переживають. Але я теж сильно переживаю, повірте. Не менше, ніж ті, хто вважає, що я тут не переживаю. Вирівняємо. Наберемо обертів і ще покажемо гру. Будуть згадувати нас як хорошу команду.

«СЛОВА ДУЛУБА НЕ КОМЕНТУЮ, ЗА БАТЕ НЕ СЛІДКУЮ»

- А результати перших турів чемпіонату Білорусі знаєте? (Після двох турів з 6 очками і різницею забитих-пропущених 3:0 таблицю очолює БАТЕ, яким керує недавній тренер «Чорноморця» Олег Дулуб, - О. К.).

- Чесно? Не цікавлюся. Але якщо ви говорите про БАТЕ, то так, я знаю, що команда йде в лідерах. Але це і все, що знаю. Детальніше не цікавлюся. Мені вистачає свого. Мені тут цікавіше дивитися за нашими гравцями. Моніторити на найближче майбутнє, хто куди збирається перейти. Щоб вибрати найкращих і забрати їх до Одеси.

- У футбольному середовищі слова Дулуба про те, як він їхав з Одеси, викликали подив – повернені гроші за житло в Одесі, не кажучи вже про зарплатню...

- Я зрозумів ваше запитання. І не хочу навіть коментувати. Я вже говорив і повторюся. Я не коментую жовту пресу. Ви знаєте один бік, точніше – ви почули щось і починаєте додумувати. Ну, додумуйте. Я не бачу сенсу виправдовуватися після того, що говорив Дулуб і що опублікували якісь видання. Я чесний, я робив все, що потрібно. І клуб робив усе правильно.

РОБОТА З ПІДНЯТТЯ МОРАЛЬНОГО ДУХУ

- Триває вирішальна стадія сезону. Видно дещо з того, що зроблено. Підписали гарного гравця. Ведеться робота, щоб покращити психологічну атмосферу, підвищити мотивацію. Що ще планується зробити?

- У сформованих обставинах ми робимо все можливе і навіть неможливе. І разом з президентом будемо робити все, щоб хлопці тільки грали. Все залежатиме від їхніх ніг. Все – в їхніх ногах і головах. Будуть бігати, забивати – все вирівняється. Тільки позитив, тільки краще. З моральної сторони – ми відвідували матч баскетбольної команди «БІПА». Обмінялися з ними дружніми жестами, візитами. Хлопці побували у музеї футболу. Є задумки – для підняття морального духу і загального кругозору поза спортом будемо проводити заходи, наприклад, водити їх на концерти.

- Тобто поглиблена робота у психологічній сфері, видалення негативних емоцій, підйом настрою.

- Так, саме так.

Олег Кудрін. Одеса

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-