Підсумки турніру в Німеччині підвищили інтерес до матчу за шахову корону

Підсумки турніру в Німеччині підвищили інтерес до матчу за шахову корону

Укрінформ
Шаховий супертурнір Grenke у Німеччині приніс дуже цікаві результати і навіть перекроїв систему шахової ієрархії. 

Несподівано переможцем став американець Фабіано Каруана. Думається, мало кого здивує слово "несподівано"стосовно шахіста, який щойно переконливо переміг на турнірі претендентів. Слід було вважати, що сил у американця не вистачить, та й мотивація в нього мала бути б дещо зниженою. Та нічого подібного не сталося.

"Сил у Каруани неміряно", - проголосив досвідчений гросмейстер Олексій Дреєв. І мотивації виявилося цілком достатньо. 

По ходу зустрічі першого раунду між чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном (білі) та Каруаною здавалося, що претендент цього разу зазнає поразки. Адже позиція білих була довгий час близькою до виграшної, а певного моменту просто переможна. Та Магнус не виявив своєї чудової техніки, і партія завершилася унічию. 

Потім Фабіано вирубив турнірний "хвіст", взявши гору над німцем Георгом Маєром та Аркадієм Найдичем з Азербайджану. А на фініші турніру взяв гору над шахістами з першої половини таблиці - французом Максимом Вашьє-Лагравом та росіянином Микитою Вітюговим. 

Цікаво, що три перемоги з чотирьох (крім Найдича) Каруана здобув чорними. Взагалі його результати за останній місяць у Німеччині вражають: у двох турнірах він завоював дев'ять перемог, тринадцять разів зіграв унічию й лише одного разу поступився. Його поточний рейтинг підвищився  до 2817, і він вийшов на друге місце слідом за Карлсеном. До речі, це буде чи не перший раз за останні багато років, коли матч за корону пройде між першим та другим номерами…

Отож, такі досягнення претендента змусять добре подумати букмекерів, які ж ставки робити на матч за корону. В останніх  чотирьох двобоях норвежець був беззаперечним фаворитом, тепер же котирування можуть  знизитися ближче до п'ятдесяти відсотків.

Тим більше, що сам Карлсен не продемонстрував ані яскравої, ані потужної гри, хоча й посів друге місце. Він здобув лише дві перемоги і з результатом 5,5 очка з 9-ти на один пункт відстав від переможця. І це в турнірі зі змішаним складом учасників...

Особисто мене трохи дивує те, що організатори супертурнірів раз за разом включають до них китаянку Хоу Іфань. Її результати не свідчать про те, що вона може конкурувати із елітними шахістами. Ось і цього разу Хоу не виграла жодної партії, розділивши передостаннє місце.

Читайте також: Українська шахістка Анна Музичук стала чемпіонкою Європи з бліцу

Остаточні підсумки турніру: 1. Каруана - 6,5 очка з 9-ти, 2. Карлсен - 5,5, 3-5. Левон Аронян (Вірменія), Вашьє-Лаграв та Вітюгов - по 5, 6. Маттіас Блюбаум (Німеччина) - 4,5, 7-9. Віші Ананд (Індія), Найдич та Хоу Іфань - по 3,5 очка, 10. Маєр (Німеччина) - 3. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Фабіано Каруана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-