Україна бойкотуватиме зимову Універсіаду-2019 в Росії

Україна бойкотуватиме зимову Універсіаду-2019 в Росії

Укрінформ
Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов прокоментував свій наказ, який забороняє спортсменам національних збірних брати участь в змаганнях на території Росії.

"Прийнятий закон "Про реінтеграцію Донбасу" змінив правову ситуацію в країні. Після консультації з вищим керівництвом країни було прийнято таке рішення (заборонити українським спортсменам брати участь в змаганнях в Росії). До нього підштовхнули події з біатлону. Кілька федерацій - США, Канада, Чехія - закликали до бойкоту етапу Кубка світу в Тюмені. Бо Росія не відповідає вимогам WADA. Але було б нелогічно, якби з одного приводу ми туди не поїхали, а за іншими їхали. Закон має бути один для всіх. Я впевнений, що спортсмени приймуть це рішення, тому що вони є громадянами цієї держави, і вони є патріотами України. Ми не можемо виділяти гроші платників податків з бюджету на те, щоб спортсмени їхали, а там це витрачалося і потрапляло в бюджет тієї держави, яка воює проти моєї країни, яка вбиває наших громадян. Ми не фінансуватимемо членів національних збірних (які хочуть виступати в Росії). Я не підписуватиму накази про їх участь. Ці змагання (у РФ) не будуть включені до єдиного змагального плану. Вони не приноситимуть звання і не будуть офіційними.

Але федерації є самостійними громадськими організаціями. Є декларація про автономну діяльність спорту. Я не можу викликати президента федерації і сказати: "Ти не можеш туди їхати". Я можу його запросити, ми можемо провести бесіду. Таку розмову ми провели з Бринзаком, проконсультувалися і прийняли рішення. Рішення, що збірна не поїде на етап Кубка світу з біатлону (до Тюмені). Хоча це було болюче рішення для деяких спортсменів. Але вони повинні розуміти ситуацію в країні. Але ось так от м'яко їм рекомендовано. Але якщо вони поїдуть, то будемо розбиратися. Якщо вони і поїдуть, то не за державні кошти. І це не будуть члени національної збірної", - цитує Жданова XSPORT

Читайте також: Українським збірним заборонили брати участь у змаганнях в Росії

У 2019 році в Росії має пройти зимова Універсіада, яку прийматиме Красноярськ, а також чемпіонат світу з боксу в Сочі. На останньому будуть розіграні ліцензії на Олімпійські ігри-2020 у Токіо.

Ігор Жданов повідомив про те, що Україна не виступатиме на цих турнірах: "На Універсіаду точно ніхто не поїде. Може, хтось відправиться під якимось нейтральним прапором, але потім розбиратимемося з цими спортсменами. З чемпіонатом з боксу ще вирішуватимемо. Я знаю і доповідав керівництву країни про те, що є такі проблеми - ліцензії на Токіо-2020. Я все це знаю. Будемо думати, вирішувати, домовлятися з міжнародними федераціями. Є такий прецедент. У минулому році ми проводили чемпіонат Європи з боксу в Харкові. Там повинні були брати участь косовські спортсмени. Історію з футболом всі знають, коли ми грали на нейтральному полі. Тут це неможливо. Але ми не могли допустити косоварів до участі в чемпіонаті Європи, тому що ми не визнаємо цю країну, вони їдуть за своїми документами, за своїми паспортами, але ми не можемо їх на кордоні пропустити. Це офіційна позиція прикордонників, СБУ. Що зробила міжнародна федерація? Вона виділила їм додаткові ліцензії для участі в чемпіонаті світу в Гамбурзі. Є якісь компромісні механізми, хотілося, щоб міжнародне спортивне співтовариство нас почуло".

Фото: mon.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-