Бойкот змагань в Росії: час рішучих дій

Бойкот змагань в Росії: час рішучих дій

Аналітика
Укрінформ
Україна зобов’язана пояснити світу – чому вона це робить.

Українським спортсменам відсьогодні офіційно заборонено брати участь в будь-яких спортивних змаганнях на території Росії. Даний указ підписав міністр молоді та спорту України Ігор Жданов. Він же і навів аргументи подібного рішення.

«Сьогодення вимагає від нас більш рішучих дій. Тому я підписав новий указ - про те, що відповідно до недавно прийнятого закону України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях», українські спортсмени не прийматимуть участь в будь-яких змаганнях, які проходять на території РФ.

Читайте також: Українським збірним заборонили брати участь у змаганнях в Росії

Хочу додати, що змагання в Росії, з огляду на внутрішню і зовнішню політику цієї держави, є просто небезпечними для наших спортсменів. Також нагадаю, що міністерство молоді та спорту і я, як міністр, закликаємо міжнародні федерації не призначати змагань на території країни, де систематично нехтують міжнародним законодавством у сфері спорту, і яка є порушником кодексу WADA. Агресорів і порушників мають вигнати з арени світового спорту», - написав Жданов.

Одразу зазначу, що подібний жорсткий бойкот матиме спротив. Як ззовні, так і в середині нашої країни. Зокрема, неофіційний сайт Федерації біатлону України наважився на демарш, заблокувавши свою сторінку і оприлюднивши свою позицію у короткому повідомленні про «патріотів, які кричать «Москаля на гілляку» та шлях в нікуди». Президент федерації Володимир Бринзак вже відреагував на це і заявив, що організація невдовзі зробить інший сайт, офіційний.

Своє обурення російським ЗМІ висловив і президент Асоціації спортивної боротьби України Ельбрус Тедеєв. Хто такий Тедеєв-політик ми усі чудово знаємо (член Партії регіонів з 2007 року), тому його слова про «збочену політику, потворні рішення, якийсь Джон за нас вирішив і обрізання контактів між братськими народами» не здивували. Тедеєв нагадав, що через заборону збірна України тепер пропустить чемпіонат Європи з боротьби в російському Каспійську і нікого не хвилює, що «на підготовку витрачені мільйони». Про те, що ці «мільйони» підуть на підготовку до чемпіонату світу в Будапешті, він не каже.

Звісно, наш бойкот вже прокоментували і в Росії. Відомий телекоментатор Дмитро Губернієв заявив, що «безумці при владі в цій країні все ж дотиснули адекватне керівництво українського біатлону». А голова комітету Держдуми РФ з фізичної культури та спорту Михайло Дегтярьов пішов далі і запропонував українським спортсменам переїздити в Росію. Мовляв, «цю ідею підтримають і спонсори з Києва (цікаво, хто це? – Ред.), і всі, хто вважає, що спорт повинен бути поза політикою».

Читайте також: Збірна України з біатлону не поїде на етап Кубка світу до Росії

До чого тут усі ці цитати? А до того, що Ігорю Жданову слід підготуватись взяти і удар на себе. Попереду ще не один критичний виступ і не одна гостра дискусія. В нашій країні люблять обговорювати політиків та їх рішення. Тим більше, коли багатьом здається, що посягнули на їх право вибору і не цінують їх роботу. Впевнений, саме такі думки зараз в українських спортсменів, чиї плани порушив бойкот. Хочеться порадити їм глибоко вдихнути і озирнутись навколо. Те що навколо них не стріляють, не означає, що не йде війна. А на сучасній війні не вийде вдавати із себе пацифіста-нейтрала. Ти або на боці своєї країни, або проти.

І ще один важливий момент цього бойкоту. Україна зобов’язана негайно пояснити світу – чому вона це робить. Вже потрібно робити відповідні запити до федерацій, аби уникнути непорозумінь чи навіть санкцій. Аби потім нам не говорили, що «це ваші проблеми». Ми не їдемо в Росію не тому, що не поважаємо своїх спортсменів і нам байдуже на їх важку працю. Ми робимо це аби нагадати світові про Крим, Донецьк, Луганськ і Дебальцеве. І аби перемогти.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-