Золота Ксюша: кунг-фу виховав волю до перемоги, а лижі дали фізичні можливості

Золота Ксюша: кунг-фу виховав волю до перемоги, а лижі дали фізичні можливості

Укрінформ
Рідня та тренер паралімпійської переможниці Оксани Шишкової розповіли про харків'янку-чемпіонку

Харків'янка Оксана Шишкова посіла перше місце на XII зимових Паралімпійських іграх у південнокорейському Пхьончхані у біатлонній гонці на 10 км серед спортсменів з порушенням зору і тим самим поповнила черговою золотою медаллю нагородний кошик збірної України.

Воля до перемоги та фізичні можливості – це головні умови будь-якого спортивного досягнення, стверджує в розмові з кореспондентом Укрінформу тренер збірної Харківської області з лижних гонок (інваспорт) Сергій Петрищев.

- Якщо Оксана впоралася з дистанцією на 10 км за 37 хвилин 58 сеукунд, і на чотирьох рубежах – це 20 пострілів – жодного разу не промахнулася, значить, у неї є головні спортивні якості.

І не дивно: Оксана в три роки почала займатися акробатичною гімнастикою, а в 7 років прийшла в студію кунг-фу – китайського бойового мистецтва

- Не думаю, що вона збиралася займатися цим все життя, але волю до перемоги кунг-фу виховав, це стовідсотково. Інше, маю на увазі фізичні можливості, з 13-ти років додала секція паралімпійської легкої атлетики (100 м та 200 м), де вона отримала звання майстра спорту України та взяла участь у своєму першому чемпіонаті України з легкої атлетики. А вже з 2004 року, навчаючись у школі-інтернаті № 12 для дітей з ослабленим зором, почала займатися лижними гонками та біатлоном. Додам, що Оксана дуже працьовита. Візьмемо транировки у Карпатах: зазвичай спортсмени займаються біатлоном три години на день, а Оксана – вдвічі більше...

Ці ж якості Оксани Шишкової запам'ятали і у Харківській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті №12 Харківської облради для дітей з особливими потребами. За словами заступника директора з виховної роботи Тетяни Коломієць, Оксана встигала успішно вчитися, тренуватися на спортбазі регіонального центру фізкультури і спорту "Інваспорт" і брати участь у змаганнях обласного, республіканського та міжнародного рівня.

- У Оксани вже в шкільні роки було чимало спортивних медалей. Їхня кількість збільшилася і в роки навчання у Харківській зооветеринарній академії на факультеті "Кінологія". Ми це знаємо, тому що Оксана залишається простою і доброзичливою людиною, не забуває школу і старих друзів. Тим більше, що в нашій школі є Куточок слави, де розміщені фотографії Оксани з усіх чемпіонатів України та світу – чи то Норвегія, чи Канада, Фінляндія та Німеччина...

Перераховувати усі нагороди Оксани Шишкової не береться і її мама Ірина Василівна, лікар-акушер-гінеколог за фахом.

- Хіба річ у медалях, головне, щоб моя донька була здорова і займалася улюбленою справою. Спорт – це і є хобі нашої Ксюші, так ми називаємо Оксану вдома. І ще: вона любить тварин, особливо собак. У нас 15 років жила собака Гера – пітбуль, слухняна і дружелюбна, по суті, член сім'ї. Вони з Ксюшею були нерозлийвода, гуляли разом і навіть спали. Будучи за кордоном, Ксюша зазвичай сама телефонувала нам і, розпитавши про домашні справи (у нашій сім'ї троє дітей і 26-річна Ксюша – молодша), обов'язково згадає Геру: мовляв, як там вона, чи жива-здорова?..

Ірина Василівна розповіла про зимову Паралімпіаду у російському місті Сочі в 2014 році, де Ксюша стала володаркою відразу чотирьох бронзових медалей з біатлону і лижних гонок, через що російські журналісти прозвали її Бронзова леді. До речі, взимку того ж року глава сім'ї Валерій Миколайович Шишков пішов добровольцем в АТО, захищати батьківщину, і воював до 2016 року, поки його не поранили. Він людина вольова: напевно, Ксюші ця якість передалася у спадок.

На питання, чи встигли привітати Ксюшу з золотою медаллю, Ірина Василівна відповіла: "А як же, з самого ранку, з 8-ї години, привітали по телефону, побажали нових успіхів, адже попереду ще чотири дні змагань. Ксюша зізналася нам, що досі не може прийти в себе – адже це такий успіх, і дуже рада, що українські спортсмени вдало виступають. Швидше б побачити її, адже для когось вона – заслужений майстер спорту України, багаторазова чемпіонка, володарка ордена Княгині Ольги, а для нашої родини – донька та сестричка. Дуже скучили, вдома ж буває нечасто, відпустка – лише раз на рік...

Як відомо, троє харків'ян завоювали медалі Паралімпіади-2018 у перший же день змагань. Зокрема, "золото" виграв Віталій Лук'яненко (біатлон, спринт серед чоловіків з порушеннями зору), двічі "срібло" виборола Оксана Шишкова (біатлон, гонки, спринт серед жінок з вадами зору), двічі "бронзу" – Людмила Ляшенко (біатлон, спринт серед жінок з ураженням опорно-рухового апарату).

А сьогодні харків'янка Оксана Шишкова, наша Ксюша, принесла команді чергове золото. Разом з нею на дистанції був її тренер-гайд Віталій Козаков і, не помилюся, подумки були всі ми.

Станом на 13 березня на рахунку збірної України – 5 золотих, 4 срібні та 6 бронзових нагород, а також третє місце у медальному заліку. Друге – за командою "Нейтральні паралімпійські спортсмени" (5 золотих, 5 срібних, 3 бронзові). Очолює залік збірна США (6 золотих, 6 срібних, 5 бронзових).

Світлана Лігостаєва, Харків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-