Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

На старті Зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані: «Біла тінь» літніх Олімпіад

На старті Зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані: «Біла тінь» літніх Олімпіад

Блоги
Укрінформ
Невдовзі – старт Білої Олімпіади. Ігри-2018 пройдуть у Республіці Корея з 9-го по 25 лютого

Через кілька днів, 9 лютого, у далекому від України південнокорейському Пхьончхані буде запалено вогонь нової, двадцять третьої за ліком Білої Олімпіади

До 1992 року і зимові, і літні Олімпійські ігри відбувалися в один і той же рік. І це виглядало очевидним перебором. Особливо на фоні чотирирічних пауз між Олімпіадами. До того ж, хотіли цього чи ні в Міжнародному олімпійському комітеті, але зимові ігри мимоволі потрапляли у «тінь» літніх – більш представницьких і грандіозних. Після 1992-го шляхи обох Олімпіад розійшлися, і шанувальники великого спорту, не кажучи вже про його представників, від цього тільки виграли. Немає сумніву і в тому, що це дало могутній імпульс розвитку зимових видів змагань.

                                             Дискусії впродовж десятиліття      

    Але варто нагадати, що почалися Білі Олімпіади не тільки в один рік із літніми Олімпійськими Іграми, а в рамках їхньої програми. Про необхiднiсть включення зимових видiв спорту до олiмпiйського реєстру заговорили ще на рубежi дев’ятнадцятого i двадцятого столiть, коли невтомний П’єр де Кубертен та його однодумцi взялися вiдродити Олiмпiади стародавнiх греків.

    Першi Iгри новiтнiх часiв вiдбулись, як вiдомо, у 1896 роцi на батькiвщинi Олiмпiад, у столицi Грецiї Афiнах. Нi їхнi господарi й органiзатори, анi Мiжнародний олiмпiйський комiтет тодi ще не були готовi включити до Афінської Олімпіади зимовi види спорту. Однак напередоднi наступних Олімпійських Ігор в Парижi (1900 рiк) навколо цього виникла дискусiя. Вона, правда, нi до чого не призвела: зимових змагань у “теплолюбивiй” столицi Францiї тодi так i не побачили. Не було їх i через чотири роки в американському Сент-Луїсi, хоча кiлькiсть їхнiх прибiчникiв, у тому числi й серед членiв МОК, поступово росла. I не випадково. Бо так само зростав у свiтi iнтерес до зимового спорту, передусiм, до фiгурного катання i хокею.

Перші члени МОК
Перші члени МОК

                 Все починалося із фігурного катання. І з російського конфлікту…

Саме фігурному катанню й судилося вiдкрити олiмпiйський лiтопис зимових видiв спорту. Прорив стався у 1908 роцi в “консервативному” Лондонi. Програма Лондонської Олiмпiади виявилася непомiрно розтягнутою — аж на пiвроку!

Лондон 1908 року. Олімпійський стадіон
Лондон 1908 року. Олімпійський стадіон

Фiгурному катанню в нiй були вiдведенi заключнi днi. Змагання стартували 28 жовтня з обов’язкової програми чоловiкiв i жiнок. Фаворитом серед чоловiкiв вважався швед Ульрiх Сальхов. Починаючи з 1898 року, коли вiн вперше став чемпiоном Європи, Сальхов практично не мав собi рiвних.

Ульріх Сальхов
Ульріх Сальхов

Однак у Лондонi на нього чекала серйозна конкуренцiя з боку росіянина, уродженця села Хрєновоє Воронезької губернії Миколи Панiна-Коломенкiна. Їхня дуель в обов’язковiй програмi завершилася... конфлiктом росiйської делегацiї iз суддями. На думку представникiв Росiї, арбiтри занизили оцiнки Панiна-Коломенкiна. На знак протесту росiйський фiгурист вiдмовився вiд участi в цьому видi змагань. Як i очiкувалось, переможцем в обов’язковiй i довiльнiй програмах став Ульрiх Сальхов. Поруч з ним мiсця на олiмпiйському п’єдесталi зайняли два його спiввiтчизники — Рiхард Юханссон i Пер Торен. Панін-Коломенкін був кращим у виконанні спеціальних фігур (від участі в цьому виді змагань Сальхов відмовився).

У жiнок впевнено перемогла на радiсть мiсцевої публiки британка Медж Сайєрс. Третє мiсце теж виборола представниця Великобританiї Грiнхуг Смiт. На другому — нiмецька фiгуристка Ельза Рендшмiдт.

Медж Сайєрс
Медж Сайєрс

   Тiльки шiсть фiгуристiв взяли участь у парному змаганнi. Отже, вони стали призерами змагань ще до їхнього початку. Залишалось тiльки з’ясувати, хто яку сходинку займе. На найвищiй виявилася нiмецька пара Анна Хюблер i Генрiх Бургер.

                                         Протест скандинавів і капітуляція МОКу

Але пiсля Лондона зимовi види спорту не з’являлися на Олiмпiадах ще дванадцять рокiв. У 1916-му — з вiдомих причин: у розпалi була Перша свiтова вiйна. А от за чотири роки до цього через доволi дивнi обставини: проти їхнього включення до програми Iгор виступила... Швецiя, країна з розвиненим зимовим спортом, столиця якої якраз i приймала Олiмпiаду 1912 року. Шведи заявили, що вважають зимовi види спорту глибоко нацiональними, не пов’язаними з мiжнародними олiмпiйськими традицiями i що вони вiддають перевагу Пiвнiчним зимовим змаганням, у яких брали участь тiльки Скандинавськi країни. Швецiю пiдтримала Норвегiя, i МОКу довелося вiдступити.

П`єр де Кубертен
П`єр де Кубертен

Повернулися зимовi види спорту до олiмпiйської програми тiльки на Iграх 1920 року в Антверпенi (Скандинавськi країни проти цього вже не протестували). До фiгурного катання додався хокей. Однак знову у центрi уваги було фiгурне катання. Серед чоловiкiв не було рiвних шведовi Гiллiсу Графстрьому. Вiд нього помiтно вiдстали норвежцi Андреас Крог i Мартiн Стiкеруд. Тiльки четверте мiсце зайняв цього разу легендарний Ульрiх Сальхов. Золото серед жiнок розiграли шведки Магда Юлiн-Маурой (перше мiсце) i Свеа Норен. У парному катаннi перемогли досвiдченi фiни Людовiка i Вальтер Якобссони.

На хокейному майданчику домiнували засновники хокею канадцi. Тiльки команда США, основу якої теж складали вихiдцi з Канади, поступилася фаворитовi з бiльш-менш пристойним рахунком 0:2. Збiрна Чехословаччини, найсильнiша на той час у Європi, програла командi Канади 0:15. Отже, Канада — золото, США — срiбло, Чехословаччина — бронза.

Офіційний плакат І Зимових Олімпійських ігор 1924 року
Офіційний плакат І Зимових Олімпійських ігор 1924 року

Iгри в Антверпенi були останнiми, коли зимовi види спорту виглядали додатком до великої i багатоманiтної програми лiтнiх змагань. Через чотири роки в Шамонi (Франція) почалася ера незалежних i самодостатнiх Бiлих Олiмпiад. І саме із Шамоні ведеться їхнє літочислення.

Михайло Сорока

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-