Шахи: українцям на Гібралтарі цього разу не пощастило

Шахи: українцям на Гібралтарі цього разу не пощастило

Укрінформ
На Гібралтарі закінчився великий міжнародний шаховий турнір. Він проходив у 10 турів за швейцарською системою.  З першого до останнього туру велася запекла боротьба за перемогу у чоловіків та жінок. 

Традиційно брали участь в цих змаганнях і українські гравці. На жаль, на відміну від попередніх років, цього разу успіх був не на їхньому боці. Василь Іванчук, який на будь-якому турнірі може боротися за перемогу, цього разу був далекий від найкращої форми. Дві його поразки від індійських шахістів яскраво свідчать про це.

У шостому турі Василь чорними дістав чудову позицію проти Чанди Сандіпана. Але два ходи перетворили партію спочатку на нічийну, а потім на програшну. Також якось невпевнено він зіграв у восьмому турі проти Абхея Гупти і досить швидко поступився. А найкращу партію львів'янин провів (на жаль!) проти своєї землячки екс-чемпіонки світу Марії Музичук. Білими він показав їй справжній майстер-клас. У підсумку Василь набрав 6,5 очка з 10-ти і розділив місця з 26-го по 49-е.

Боротьба за перемогу вийшла надто запеклою. Одного фаворита не було. Одразу з десяток гросмейстерів боролися за перший приз. Спочатку уперед вирвався американець Хікару Накамура, який здобув на старті п'ять перемог. Але розвинути успіх йому не вдалося - решту п'ять зустрічей Хікару завершив унічию. Розмірено просувався француз Вашьє-Лаграв, який теж здобув +5, але свої перемоги розподілив по дистанції. У підсумку семеро шахістів розділили місця з першого по сьоме. Окрім Накамури та Лаграва, це були Ріхард Раппорт (Угорщина), Левон Аронян (Вірменія), Микита Витюгов (Росія), Майкл Адамс (Англія) та Ле Куанг Льєм (В'єтнам) - по 7,5 очка з 10-ти. Система коефіцієнтів визначила чотирьох найкращих, які в матчах плей-офф виявили переможця. 

У півфіналі Аронян обіграв Раппорта - 2:0, а Вашьє-Лаграв - Накамуру - 2,5:1,5. Фінал на Гібралтарі став повторенням їхньої півфінальної сутички на Кубку світу. Як і тоді, переміг Аронян - 2,5:1,5. Словом, як написано в одному з оповідань: "Гра йшла зі змінним успіхом, але зранку всі гроші опинилися у шулера"! В даному випадку мається на увазі, що переміг все ж таки - найсильніший.  

Не менш гострою була боротьба за жіночі призи. У ній брали участь сестри Музичук. Але гра в них складалася не найкращим чином. У першій половині змагань вони йшли серед лідерів у жіночому заліку, але потім справи погіршилися. Анна потрапила у нічийну серію. Причому кілька разів вона мала перевагу, але не змогла її реалізувати. А в останній партії наполеглива гра на перемогу проти Йогана Саломона з Норвегії призвела до важкого закінчення, але тут українка виявила себе відмінною захисницею і змогла врятувати важкий коньовий ендшпіль.   У підсумку - 6 очок з 10-ти і розподіл місць з третього по восьме. На пів-очка відстала її сестра Марія, у якої на рахунку чотири перемоги, але дві поразки. Вона розділила місця з дев'ятого по сімнадцяте. На рахунку Наталії Жукової 4,5 очка.

Читайте також: Максим Ваш'є-Лаграв, французький гросмейстер

Головна нагорода у жінок дісталися нев'янучій 54-річній шведці Піа Крамлинг -  6,5 очка.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Василь Іванчук.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-