Карлсен та його 13 опонентів буруть участь у 80-й шаховій битві у Вейк-ан-Зеє

Карлсен та його 13 опонентів буруть участь у 80-й шаховій битві у Вейк-ан-Зеє

Укрінформ
Новий шаховий рік починається, як завжди, елітним шаховим турніром у голландському Вейк-ан-Зеє, 80-м за ліком. На ньому сьогодні розпочали боротьбу 14 гросмейстерів. 

Окрім чемпіона світу норвежця Магнуса Карлсена також буде ще п'ятеро (з восьми) учасників березневого турніру претендентів. Це - американці Фабіано Каруана та Веслі Со, азербайджанець Шахріяр Мамедьяров, а також росіяни Володимир Крамник й одіозний Сергій Карякін. Крім того, на перемогу можуть претендувати Віші Ананд (Індія), Аніш Гірі (Голландія) та Петро Свідлер (Росія). Решту п'ятьох шахістів ми навряд чи побачимо на чолі турнірної таблиці.

Жереб приніс такі результати: 1. Гірі (2752), 2. Крамник (2787), 3. Свідлер (2767), 4. Карлсен (2834), 5. Гавейн Джонс (Англія, 2640), 6. Ананд (2767), 7. Со (2792), 8. Мамедьяров (2804), 9. Максим Матлаков (Росія, 2718) 10. Карякін (2753), 11. Каруана (США, 2811), 12. Адібан (Індія, 2655), 13. Вей І (Китай, 2743), 14. Хоу Іфань (Китай, 2680).   

Звичайно, головним претендентом на перемогу є Карлсен. По-перше, він давно не вигравав турнірів у класичні шахи, по-друге, на відміну від головних опонентів, у Магнуса немає потреби приховувати свої дебютні секрети. Його головний конкурент Каруана нещодавно виграв супертурнір у Лондоні й прагнутиме продовжити свою переможну серію. Друге дихання відкрилося у ветерана Ананда. Наприкінці року Віші став чемпіоном світу зі швидких шахів та розділив друге-третє місця у бліці.

Останнім часом знизилися результати у Со, Крамника, а особливо - у Карякіна, який більше турбується про свою рекламу, ніж про підсилення шахової гри.

Турнір пройде за коловою системою у 13 раундів. Контроль часу:  100 хвилин на 40 ходів, 50 хвилин на наступні 20 ходів та 15 хвилин - до кінця партії, плюс 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Початок ігор о 14.30 за Києвом. На цих змаганнях буде три вихідні дні - після п'ятого, восьмого та одинадцятого турів.

У першому турі центральною є зустріч головних претендентів на перше місце Карлсен - Каруана. 

Читайте також: Максим Ваш'є-Лаграв, французький гросмейстер

На турнірі В, переможець якого виступить наступного року в головному змаганні, зіграє й українець Антон Коробов. В активі у харків'янина багато перемог на аналогічних турнірах. Словом, чільне місце йому цілком до снаги.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Магнус Карлсен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-