У шаховій серії Гран-прі перемогли ті, хто не грав

У шаховій серії Гран-прі перемогли ті, хто не грав

Укрінформ
У Пальмі-де-Майорці (Іспанія) закінчився четвертий, останній турнір серії Гран-прі ФІДЕ, який остаточно визначив склад турніру претендентів. Цікаво, що останніми учасниками його стали Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан) та Олександр Грищук (Росія). Причому обидва шахісти у Пальмі не грали.

Ще до останнього туру на їхні місця претендували француз Максим Вашьє-Лаграв та азербайджанець Теймур Раджабов.  Перемога на фініші забезпечувала обом з них вихід до турніру претендентів. Раджабов грав білими проти Ричарда Раппорта з Угорщини. Теймур грав занадто обережно, а в рівній позиції (проте ще ігровій) несподівано запропонував мирну угоду.

Максим дістав білими перевагу проти росіянина Дмитра Яковенка. Проте нерви підвели його. У перспективній позиції він пройшов повз найсильніше продовження. Позиція зрівнялася, а француз продовжував грати на перемогу там, де про неї можна було лише мріяти. І це, як часто буває, призвело його до поразки.

Остаточні підсумки четвертого етапу: 1-2. Левон Аронян (Вірменія) та Яковенко - 5,5 очка з 9-ти. 3 -9. Хікара Накамура (США), Дін Ліжень (Китай), Раджабов, Раппорт, Євген Томашевський та Петро Свідлер (обидва - Росія), Пентала Харікрішна (Індія) - по 5. 10-12. Павло Ельянов (Україна), Вашьє-Лаграв та Ернесто Інаркієв (Росія) - по 4,5. 13-15. Аніш Гірі (Голландія), Франциско Вальєхо (Іспанія) та китаєць Лі Чао - по 4. 16. Олександр Рязанцев (Росія) - 3,5. 17-18. Борис Гельфанд (Ізраїль) та Йон-Людвіг Гаммер (Норвегія) - по 3.

Найкращими же у загальному заліку стали Мамедьяров - 340 пунктів, Грищук - 336, 4, Раджабов - 312,8, 5. Дін Ліжень - 311, 4, 6. Яковенко - 236, 7. Вашьє-Лаграв - 231,4.

Невдалим виявився цей рік для Павла Ельянова. На Майорці, як і в попередніх двох турнірах серії, він набрав п'ятдесят відсотків. І хоча він, безсумнівно, був найбільш бойовим шахістом у турнірі (найчастіше його партії закінчувалися останніми, і Павло зробив найбільшу кількість ходів серед усіх учасників), але за це, на жаль, призів не дають. Отож, лишається сподіватися, що українець повернеться до еліти наступного року.

Взагалі треба відзначити, що новий формат Гран-прі (24 учасники, по 18 - в кожному турнірі) не виявився вельми цікавим. Велика кількість нічиїх, зокрема, і безбарвних, відсутність справжньої спортивної боротьби… Наприклад, на Майорці лише двоє учасників боролися за вихід до ТП.

І до речі, щодо самого турніру претендентів. Остаточно виявилися усі вісім його учасників. Це Фабіо Каруана та Веслі Со (обидва - США). Вони вийшли як шахісти з найбільшим середнім рейтингом за 2017 рік. Аронян та Дін Ліжень - кваліфікувалися із Кубку світу. Мамедьяров та Грищук (серія Гран-прі). Сергій Карякін (програв матч за корону) та Володимир Крамник (обидва - Росія). Крамник став номінантом від організаторів. Хоча турнір відбудеться в Берліні.

Читайте також: Заключний етап шахового Гран-прі назве ще двох учасників турніру претендентів

Головний невдаха відбору - Вашьє-Лаграв. Йому достатньо було виграти останню партію в Гран-прі - не виграв. У Кубку світу він зупинився за крок до фіналу. За середнім рейтингом став третім… Словом, як на мене, саме він заслуговував на звання номінанта. Проте, місце віддали Крамнику…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-