Заключний етап шахового Гран-прі назве ще двох учасників турніру претендентів

Заключний етап шахового Гран-прі назве ще двох учасників турніру претендентів

Укрінформ
Завтра, 16 листопада, в іспанській Пальма-де-Майорці стартує заключний, четвертий етап шахової серії Гран-прі ФІДЕ. Як в усіх попередніх, зіграють 18 гросмейстерів, які проведуть 9 турів за швейцарською системою. 

Участь у змаганнях візьмуть Левон Аронян (Вірменія, 2801), Максим Вашьє-Лаграв (Франція, 2796), Хікару Накамура (США, 2780), Дін Ліжень (Китай, 2774), Петро Свідлер  (Росія, 2763), Аніш Гірі (Голландія, 2762), Теймур Раджабов (Азербайджан, 2741), Лі Чао (Китай, 2741), Пентала Харікрішна (Індія, 2738), Дмитро Яковенко (Росія, 2721), Борис Гельфанд (Ізраїль, 2719), Павло Ельянов (Україна, 2707), Франциско Вальєхо (Іспанія, 2705), Євген Томашевський (Росія, 2702), Ріхард Раппорт (Угорщина, 2692), Ернесто Інаркієв (Росія, 2683) , Олександр Рязанцев (Росія, 2651), Йон-Людвіг Гаммер (2629).  Середній рейтинг - 2728.

Контроль часу: 100 хвилин на 40 ходів, потім - 50 хвилин - на 20, а далі - 15 хвилин до закінчення партії з додаванням 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.

Усі шахісти одержать грошові призи від 20 тисяч євро до двох з половиною. Загальний призовий фонд - 130 тисяч. При розподілі місць гроші теж розподіляються порівну.

Головне завдання Гран-прі - визначити двох учасників турніру  претендентів, що відбудеться у березні 2018 року у Берліні. Шестеро шахістів вже практично відомі. Це Аронян та Дін Ліжень (відібралися з Кубка світу), Сергій Карякін (Росія) - переможений у матчі за корону, Володимир Крамник (Росія) як номінант ФІДЕ, а також американці Фабіано Каруана та Веслі Со (за середнім рейтингом 2017 року). Останні двоє формально ще не відібралися, але практично з ними вже все зрозуміло.

На останні два місця претендувати можуть лише четверо шахістів. Це - Шахріяр Мамед'яров (Азербайджан, 340 пунктів) та Олександр Грищук (Росія, 336,4). Проте, вони вже закінчили виступи. Шанси випередити їх мають лише двоє - Раджабов   (240) та Вашьє-Лаграв  (211). 

Нагадаємо, що за перше місце нараховують 170 пунктів, за друге - 140, третє - 110. Отож, чисте перше чи друге місця цілком задовольнили б обох шахістів. Розподіл першого-третього місць теж дав би їм гарантії участі у турнірі претендентів. Якщо ж Теймур та Максим залишаться за межами призерів, то до турніру претендентів не потраплять.

Інші 16 учасників боротимуться за гроші, за рейтингові пункти та за престиж. Серед них і наш Ельянов. 2017 рік став для нього дуже невдалим. За цей час від згубив понад 50 пунктів рейтингу, не досяг жодного значного успіху.

На мій погляд, переломний момент для Павла стався в партії проти чемпіона світу Магнуса Карлсена у січневому Вейк-ан-Зеє. Українець мав солідний очковий доробок та виграшну позицію. Але він розгубився і втратив не лише перемогу, але й нічию. Потім аналогічна ситуація трапилася через пару місяців - у Шамкірі. Блискучий старт і вирішальна перевага проти Мамед'ярова, але знову - поразка. 

Це призвело харків'янина до певної психологічної кризи. Як з неї вийти? Точний рецепт не дасть ніхто, крім самого Павла. Але зауважу, що на командному чемпіонаті Європи він розпочав турнір невдало, та ще й втрапив білими у неприємну  позицію проти француза Романа Едуара. У разі програшу (а, можливо, й нічиєї) поточний рейтинг Ельянова уперше за багато років міг би стати нижчим за 2700.

Але доля посміхнулася Павлу. Він поступово переграв француза і здобув перемогу. Може, це й буде поворотним моментом у бік нового сходження до нових вершин?

Принаймні, харків'янин може грати цілком розкуто і виявити усі свої найкращі можливості. Чого ми, власне, йому й бажаємо.

Читайте також: Анна Музичук, чемпіонка світу з шахів

А хто буде фаворитами? Сказати важко. Та, думається, до їх числа належать Аронян, Вашьє-Лаграв, Накамура, Раджабов і, безперечно, якась "темна конячка". Ви, звичайно, зрозуміли, на кого я натякаю…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Павло Ельянов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-