Чому в «Динамо» все погано

Чому в «Динамо» все погано

Укрінформ
Київський клуб не виграє вже 5 матчів в УПЛ і переживає глибоку ігрову та кадрову кризу 

Антирекорд «Динамо» - 5 матчів поспіль без перемог в чемпіонаті України спричинив як хвилю критики, так і спроби розібратися у тому, що трапилось. На жаль, криза київського клубу не стала якоюсь сенсацією. До цього стану «Динамо» йшло поступово і впевнено. Це той приклад, коли керівництво, тренерський штаб та футболісти стали заручниками несприятливих обставин і власних помилок.    

Читайте також: УПЛ: «Динамо» не перемагає вже п’ять матчів і встановило власний антирекорд

Мотивація, кадри і травми

Об’єктивно не можна сказати, що у «Динамо» зараз найслабший склад за останні роки. Є достатньо класних виконавців. Хачеріді, Віда, Піварич, Гармаш, Сидорчук, Буяльський, Гонсалес, Мбокані, Мораес, Кравець – хіба з них не можна зробити сильну команду, яка б претендувала на чемпіонство в УПЛ та плей-офф в Лізі Європи? Але хтось не у формі, хтось постійно лікується (Хачеріді, Циганков, Сидорчук, Мораес), а хтось відверто вже не бачить себе в «Динамо» (Віда, Гонсалес, Мбокані).

Кажуть, що гравцям бракує мотивації. Звідси провальні перші тайми зі «Скендербеу» і «Партизаном» в ЛЧ, катастрофічні відрізки в матчах УПЛ із «Зорею» та «Чорноморцем». «Виховна» робота Олександра Хацкевича і його помічника Олега Лужного в роздягалці якось не в’яжеться з поняттям професіоналізму у гравців. Їм або важко налаштовуватись на матчі, або ж просто байдуже за командний результат. Якщо другий варіант має підстави, то клуб вже давно мав вилучити зі складу таких «шкідників».

Читайте також: Прем'єр-ліга: "Динамо" втратило очки у Львові

Ігрові проблеми

Осінні матчі засвітили у команди Хацкевича дві великі ігрові проблеми. Перша - це постійні провали в захисті. Причини провалів, як низький клас виконавців (Кадар, Пантич, Кенджора) та індивідуальні помилки, так і повільне повернення в захист після втрати м’яча, і відсутність компактності в опорній зоні та захисті. Гравці «Динамо» дають занадто багато вільного простору супернику. При цьому, як показав матч проти «Шахтаря» (0:0), динамівський захист не є безнадійним. Якщо хочуть, то там здатні «перекрити кисень» сильній лінії нападу. Але чому таке трапляється раз на десять матчів?

Друга проблема – одноманітність в атаці. Кияни зловживають флангами, роблять багато механічних навісів на Мбокані, мало створюють проникаючих атак через центр. Причина тут на поверхні – у Хацкевича немає достатньо виконавців, які вміють віддати гострий середній пас. Скажімо, мало загострень і проходів ми побачили в цьому сезоні від Гонсалеса і Мораеса. Наступу «Динамо» не вистачає Ярмоленка, але до цієї втрати тренерський штаб мав підготуватися.  

Читайте також: Хацкевич: "Динамо" потрапило в якийсь нічийний синдром

Ярмоленко, Хацкевич та завищені очікування

Залежність динамівської атаки від Андрія Ярмоленка виявилась куди сильнішою, ніж вважалось. Після від’їзду Андрія в «Боруссію» на його позиції правого півзахисника мав грати талановитий Циганков. Але якісно зігравши лише в одному матчі, він травмувався і далі там Хацкевич експериментує з Морозюком, Мораесом і навіть Бесєдіним. Виходить наразі так собі. Фланг, який ще недавно був магістральним для динамівських атак, заріс травою.

До слова про Хацкевича. Вже зрозуміло, білоруського фахівця якщо і брали в «Динамо» з певними ідеями та стратегією, то йому нині не до цього. Останні два місяці Хацкевич тільки тим і займається, що латає дірки у складі та нервово шукає хоч якусь робочу модель в атаці. Виправдання тренера звучать очікувано – «немає класу, немає креативу, немає виконавців». Щодо нових виконавців, то це ніби і закид в бік Ігоря Суркіса, але фраза «не всі хочуть сюди їхати» пояснює все. Часи, коли в заможне «Динамо» їхали потенційно зіркові балканці і бразильці, минули. А на ім’я клубу клюють зараз хіба що другосортні легіонери.  

А взагалі-то увесь драматизм ситуації розігнали ми з вами – вболівальники та журналісти. Наш рівень очікувань від «Динамо» виявився занадто завищеним. Таке враження, що загальна деградація УПЛ і зниження клубних ресурсів мали обійти стороною динамівську команду. А от і не обійшли. Маємо сьогодні ту команду, яка відповідає реаліям нашого футболу. Інша річ, що будь-яку кризу можна подолати. Справа у часі та ціні.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-