Левченко, Шух і порожнеча

Левченко, Шух і порожнеча

Укрінформ
Збірна України завершила чемпіонат світу з легкої атлетики в Лондоні з однією медаллю. 

Результат виступу наших легкоатлетів на чемпіонаті світу в Лондоні не повинен особливо засмучувати. Так, ми привезли звідти лише одну медаль – «срібло» Юлії Левченко у стрибках у висоту. Гірше було лише в 2009 році в Берліні, коли ми взагалі залишились без нагород. Але при цьому ми  побачили нове покоління української легкої атлетики, здатне прогресувати. І якщо 19-річна Левченко вже в еліті, то юні Аліна Шух, Марина Килипко, Альона Шамотіна, Владислав Малихін, Яна Качур, Анастасія Бризгіна за кілька років можуть туди потрапити. Насамперед, надзвичайно талановита семиборка Шух.  

Читайте також: Левченко: На помилки у мене не було часу

Щодо нашої єдиної медалістки в Лондоні-2017, то Юлія Левченко не просто здобула «срібло», вона двічі оновила власний рекорд. Спочатку вона подолала 1.99, а потім і 2.01. Про що це говорить? А це свідчення неймовірного потенціалу, вмінні концентруватися і контролювати власні емоції. І це у 19 років! Левченко новий лідер збірної України на багато років вперед. І зараз від неї самої та її оточення залежить, як вона вибудує свою кар’єру і чи зможе найближчим часом кинути виклик світовому лідеру у стрибках у висоту росіянці Марії Ласіцкенє.

Окрім Левченко, в Лондоні виправдали надії наші багатоборці Аліна Шух та Олексій Касьянов. 18-річна Шух посіла 14-е місце в семиборстві. І нехай  сума, яку вона набрала в Лондоні (6075), менша за персональний рекорд, Аліна виступили на рівні з більш досвідченими суперницями. А в стрибках у висоту і метанні спису Шух взагалі була серед лідерів. Якщо все піде як слід, то на Олімпіад-2020 Шух розраховуватиме вже на медаль.

Читайте також: Касьянов: Приємно усвідомлювати, що знаходишся серед світових лідерів

Приємною несподіванкою стало 6-е місце нашого десятиборця Олексія Касьянова. До Лондона-2017 він підійшов у блискучій формі і після семи видів реально претендував на медаль. Шкода, але невдачі у стрибках з жердиною і, особливо, у метанні спису, медальні шанси Касьянова поховали. У 31 рік важко говорити про перспективи Касьянова на найближчі сезони, хоча з таким куражем і досвідом чому б не створити сенсацію на чемпіонаті Європи-2018 в Берліні. Там же чекаємо і на медаль від нашого кращого ходока Ігоря Главана, який в Лондоні фінішував четвертим на 50 км.

А от чого чекати в майбутньому від Богдана Бондаренка – не знає ніхто. Кращий український стрибун у висоту кілька останніх років страждає від хронічних травм. От і в Лондоні він стрибав з гострим болем у стопі. Як результат, лише 9-е місце і скромний результат 2.25. Богдану лише 27 років, він цілком міг би ще поборотися за медалі на Олімпіаді-2020 в Токіо, але сьогодні ніхто не дасть гарантій, що Бондаренко, як і раніше, здатен виступати на рівні топ-стрибунів. Залишається сподіватись на дива медицини і характер самого Богдана.

На тлі неймовірної Левченко, перспективної Шух і потужного «дядьки» Касьянова. Решта українських легкоатлетів в Лондоні виконували роль масовки. Хтось виступив на своєму рівні (Анна Плотіцина, Ольга Ляхова), а хтось розчарував. Скажімо, більшого чекали від наших стрибунів у висоту Оксани Окуньової, Ірини Геращенко, Андрія Проценка. Відверто засмутили Сергій Регеда (молот), Сергій Никифоров (довжина), Анна Гацко-Федусова (спис), Наталія Семенова (диск). Склалось враження, що більшість наших атлетів пройшли свій пік на липневому чемпіонаті України і до Лондона підішли без належної підготовки та мотивації.

Читайте також: Бондаренко: Медаль у Лондоні була зовсім поруч

На останок згадаймо, що в Лондон не поїхали наші знакові спортсмени – Олеся Повх, Ольга Земляк, Наталія Прищепа. У всіх виник конфлікт з федерацією легкої атлетики України (ФЛАУ). Перші двоє виявились потенційними порушниками антидопінгових правил (спрацювала внутрішня перевірка) і від гріха подалі Повх і Земляк на чемпіонат не взяли. Без них наші естафети 4х100 м і 4х400 м очікувано не потрапили у фінал. Прищепу виключили зі збірної через пропуск чемпіонату України, хоча вона була потенційної фіналісткою на 800 м. Сьогодні першочергове завдання для ФЛАУ – це владнати усі непорозуміння і зберегти для нашого спорту усіх трьох легкоатлеток.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-