Хоу Іфань тріумфувала на шаховому турнірі у швейцарському Білі

Хоу Іфань тріумфувала на шаховому турнірі у швейцарському Білі

Укрінформ
Шаховий турнір у Білі закінчився сенсаційно. Одноосібною переможницею стала найсильніша шахістка світу китаянка Хоу Іфань, яка набрала 6,5 очка з 9-ти. 

Звичайно, це найкращий результат Хоу в її кар'єрі. Щоб перемогти,  їй довелося на фініші виграти три партії поспіль. Треба сказати, що шаховий світ збудився від досягнення китаянки. Еміль Сутовський, Михайло Голубєв, Теймур Раджабов  та багато інших метрів щиро привітали шахістку з Піднебесної.

Погодимося з тим, що Хоу, насправді, молодець. Вона здобула п'ять перемог, програвши лише одного разу. Китайська шахістка досить оригінально і без особливих претензій розігрувала дебютну частину партій, але потім діяла з натхненням і часто-густо перемагала суперників. Сама вона теж була вельми задоволеною і не відмовилася від похвальби на свою адресу: "Я відчуваю, як додаю в силі". 

Але, треба сказати, що склад турніру був досить нерівним. Двоє шахістів зі Швейцарії поступалися за класом решті учасників. Для кількох гросмейстерів пік їхніх досягнень вже позаду. Тому, думається, шаховій еліті все ж таки нічого не загрожує з боку Хоу Іфань…

Щодо виступу українця Руслана Пономарьова, то його не  назвеш дуже вдалим. Хоча протягом турніру він претендував навіть на перше місце. Але ключовою невдачею стала його партія проти росіянина Олександра Морозевича із сьомого туру. Морозевич білими грав дещо авантюрно і пожертвував пішака, не маючи достатніх підстав для цього. Руслан міг поборотися за перемогу, та раптом почав помилятися. Позиція стала спочатку рівною, а потім програшною для чорних.

Ця поразка негативно вплинула на Пономарьова, і він білими без боротьби поступився Пенталі Харікрішні (Індія). Добре, що в останньому раунді в нервовій партії обіграв  Ноеля Штудера зі Швейцарії. Це принесло йому 5 очок з 9-ти і розподіл місць з четвертого по сьоме.

Читайте також: Каспаров повертається у великі шахи

Отож, остаточні результати лідерів: 1. Хоу Іфань - 6,5 очка з 9-ти, 2. Етьєн Бакро (Франція) - 6, 3. Харікрішна - 5,5, 4-7. Пономарьов, Петер Леко (Угорщина), Морозевич та Ніко Георгіадіс (Швейцарія) - по 5. Невдало виступив рейтинг-фаворит чех Давид Навара - 4 пункти і лише восьме місце. Але певною втіхою для нього є те, що він виграв перед початком цих змагань змагання турнір у швидкі шахи.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-