ФК

ФК "Десна": за спортивними принципами - в еліті, за економічними - ні

Укрінформ
Уперше у власній історії закінчивши на "прохідному" другому місці чемпіонат першої ліги, чернігівська "Десна", однак, була позбавлена права виступати в елітному дивізіоні українського футболу - Прем'єр лізі (УПЛ).

На думку атестаційного підрозділу Федерації футболу, справа тут не в тому, що чернігівці заявили для участі в Прем'єр-лізі київський стадіон "Оболонь-Арена", а в суто економічних причинах.

"Проблеми "Десни" з її атестатом. В тому, що клуб надав нереалістичну фінансову звітність, яка не може гарантувати його безперервної участі у Прем'єр-лізі, - пояснює представник атестаційного підрозділу федерації  Сергій Задіран. - Клуб УПЛ не може існувати на кілька десятків тисяч євро на рік і мати в штаті усього сім співробітників. Мені дуже шкода симпатичну команду та її вболівальників, яких підвів менеджмент власного клубу". 

У свою чергу, під час поїздки до Краматорська президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що в ситауції, що склалася навколо "Десни", федерація керуватиметься виключно законом.

"Багато наших героїв є уболівальниками футболу. Вони в курсі всього, що нині відбувається, зокрема ситуації навколо чернігівської "Десни". Під час бесіди ми порівняли цю історію з отриманням Україною безвізового режиму з ЄС. Безумовно, шлях до безвізу був непростий, хоча наша країна географічно та історично завжди знаходилася в  Європі. Можна сказати, що за спортивним принципом ми давно мали на нього право, але довелося багато років приводити до ладу документи. Так само й гравці та тренери "Десни" вибороли спортивне право на підвищення в класі, але клуб не виконав важливих умов для участі у Прем’єр-лізі. Федерація має керуватися виключно законом - більш того, бійці висловили вимогу до мене пильно контролювати дотримання правил в будь-яких ситуаціях, пов’язаних з українським футболом. Вони краще, ніж будь-хто, розуміють, що спроби "домовитися" ведуть нас до корупційного минулого - того самого, проти якого Україна виступила взимку 2013-го і продовжує боротьбу зараз", - сказав Павелко.

Він також додав, що наша країна має показати УЄФА, що вона не закриває очі на "липову документацію" футбольних клубів та інші недоліки. 

"Уявіть, якби ми взяли "Десну" до УПЛ і подали ці документи в УЄФА. В УЄФА дуже серйозні вимоги, вони стежать за Прем'єр-лігою більше, ніж за першою лігою, де ми дозволяємо деякі поблажки. Ми маємо показати УЄФА, що не будемо закривати очі на липову документацію", - заявив президент ФФУ.

Нагадаємо, українська футбольна Прем'єр-ліга прийняла рішення, що у  сезоні-2017/2018 в УПЛ замість "Десни" виступатиме рівненський "Верес", який фінішував у першій лізі одразу за чернігівцями. Натомість, керівництво "Десни" заявило, що може перестати фінансувати клуб, якщо його не пустять до УПЛ.

Юрій Щербак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-