Англія розпочинає хрестовий похід проти симулянтів

Англія розпочинає хрестовий похід проти симулянтів

Аналітика
Укрінформ
Відтепер там за симуляцію каратимуть двома матчами дискваліфікації і це дуже позитивний сигнал для сучасного футболу. 

«Цю гру погублять великі гроші та симулянти», - так колись казав про майбутнє футболу Пеле. Гарі Лінекер пішов ще далі: «Футбол втрачає чоловіче обличчя. Йому на зміну приходить награна гримаса симулянта». Експерти, журналісти і вболівальники вже давно наголошують, що фальшиві падіння, крики і конвульсії не лише дратують, вони руйнують саму ідею гри, коли перемагати потрібно чесно. Натомість дуже часто долю поєдинку вирішує «лівий» пенальті чи вилучення за імітований фол.

ФІФА, УЄФА, національні федерації з року в рік вчать арбітрів розпізнавати симуляцію і жорстко карати за неї. Втім проблема не зникає. Поряд з зірковими симулянтами (Роналду, Неймар, Бускетс, Жорді Альба) виросло ціле покоління професійних «дайверів» і провокаторів. На відміну від зірок, чиї «прийомчики» давно відомі і кожен їх рух на видноті, ці непомітні герої роблять свою чорну справу тихо, безжально і майже безкарно. Саме їм оголошує війну футбольна асоціація Англії (FA).

Отже, суть нововведення від FA. З наступного сезону спеціальна комісія (колишній суддя, колишній тренер і колишній гравець) на анонімних умовах, щоб виключити можливий вплив, розглядатиме симуляції в ключових епізодах матчів англійських ліг. Насамперед, це стосуватиметься симуляцій, які призвели до призначення пенальті або вилучення гравця суперника. Покарання виноситимуть постфактум. За підтверджені випадки симуляції гравець отримуватиме двоматчеву дискваліфікацію. Крім того, гравці, вилучені з поля в результаті симуляції суперника, зможуть оскаржити свої картки.

Таким чином, боротися з професіональними симулянтами буде окрема комісія з таких саме професіоналів. Повноваження вони матимуть великі, а терміни бану для «героїв» виписуватимуть реальні. На боці цих людей буде суспільна думка, а їх рішення, вочевидь, сприйматимуть позитивно. Однак, скептики вже сьогодні попереджають про необхідну виваженість у прийнятті рішень і пророкують не одну гостру дискусію.

Невже, хтось підтримуватиме симулянтів? Як не дивно, але так. Авторитетна британська The Guardian пише: «Причина футбольної симуляції глибша. Не завжди це спроба досягти мети за будь-яку ціну. Часто це рефлекс, спроба футболіста уникнути важкої травми. Костоломів у футболі ще ніхто не відміняв. Тому там, де нам здається акторська гра, банальне самозбереження». Знаменитий Тьєррі Анрі так і каже: «Якщо до тебе доторкнулись, потрібно падати. Тим паче, якщо суперник робить це різко, або ж з наміром тебе травмувати».

От і виходить, що є різні симуляції, різні ситуації і обставини. Коли тебе нещадно б’ють по ногам увесь матч, у тебе є моральне право зіграти на публіку і привернути увагу арбітра. Розібратися у всіх цих нюансах – одне з головних завдань новоствореної комісії. «У нашому бажанні зробити футбол кращим ми не повинні забувати, що гравці – це звичайні люди з усіма недоліками. Підлістю, марнославством. І залякати їх покараннями - це одне. А переконати, що симуляція – це огидно, зовсім інше. І тут федераціям повинні допомогти медіа і соцмережі», - підсумовує The Guardian.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-