Смак футбольного «Класичного»

Смак футбольного «Класичного»

Укрінформ
Вибрані матчі з протистояння «Динамо» - «Шахтар».

Напередодні головного дербі в українському футболі варто згадати кращі в історії матчі «класичного» протистояння «Динамо» - «Шахтар». Якщо ж брати суху статистику, то за роки незалежності найпопулярніші клуби України на офіційному рівні зустрілися 74 разів. Мінімальна перевага на сьогодні у «Шахтаря» - 30 виграних матчів проти 29 перемог «Динамо». 15 разів суперники розписували мирову.

15 липня 2001. Чемпіонат України. «Динамо» - «Шахтар» - 2:2

Матч, з якого почався шлях до першого чемпіонського титулу «Шахтаря». На старті сезону, ще під керівництвом Віктора Прокопенка, донецький клуб зумів героїчно уникнути поразки в останні десять хвилин гри. Взимку Прокопенка змінив Невіо Скала і до чемпіонства команду вів вже італійський тренер. Ключовою для «Шахтаря» стала домашня перемога над «Динамо» 2:0, коли в свої ворота по черзі пвлучили Федоров і Гавранчич.

25 травня 2002. Кубок України. Фінал. «Шахтар» - «Динамо» - 3:2 (у додатковий час)

Фінал засвідчив загибель колишнього «Динамо» і народження нового «Шахтаря». Так і не отямившись після смерті і похорону Валерія Лобановського, київська команда на чолі з Олексієм Михайличенком програла і чемпіонат, і Кубок. Почалося десятиліття повільного динамівського відступу. У «Шахтаря» ж, навпаки, почалась епоха великих досягнень і будівництво клубу за європейськими стандартами. За якістю і сюжетом фінал можна вважати найкращим в історії. Невіо Скала відвіз кубок до Донецька, за яким до столиці вирушало майже 30 тисяч донбаських уболівальників. Такого масового фанатського виїзду в Україні більше не було.

25 травня 2003 року Кубок України. Фінал. «Динамо» - «Шахтар» - 2:1

Матч, який динамівці витягли за рахунок досвіду і кращої мобільності наприкінці гри. Команди обмінялися розкішними голами, а в компенсований час все вирішила майстерність Шацьких - двома рухами він пошив у дурні Пажина і віддав гольовий пас на Діого Рінкона. 2003-й став тимчасовим поверненням киян на трон. Легіонери Михайличенка виявилися якіснішими «іноземців» Валерія Яремченка, якому на певний час довірили головну команду Донецька.

10 квітня 2004 року Чемпіонат України. «Шахтар» - «Динамо» - 2:4

Знаменита битва під проливним дощем. «Шахтар» переслідував «Динамо» весь сезон і в разі перемоги господарі виходили в лідери. Одне з кращих дербі для киян в плані ефективності атаки - з семи ударів чотири стали результативними. Відзначимо диво-голи Верпаковскіса і Тимощука. Поразка коштувала роботи головному тренеру «Шахтаря» Бернду Шустеру і стала першою справжньою перевіркою для майбутнього незмінного капітана гірників Даріо Срни.

14 травня 2006 року Чемпіонат України. «Золотий матч». «Шахтар» - «Динамо» - 2:1 (у додатковий час)

Перший і поки останній раз доля титулу вирішилася в «золотому матчі». За великим рахунком його не мало бути, але за три дні до цього динамівці примудрилися віддати «Шахтарю» майже виграний матч в Києві. Нічия 2:2 і у суперників залишилась однакова кількість очок, а це за регламентом додатковий «золотий матч». Гра в Кривому Розі запам'яталася небувалим внутрішнім напруженням і вирішальним голом Агахови на сотій хвилині. На жаль, це був останній великий футбол в Кривому Розі.

27 травня 2007 Кубок України. Фінал. «Динамо» - «Шахтар» - 2:1

У 2007-му динамівці зробили дубль. При цьому особлива заслуга Анатолія Дем'яненка в тому, що він повністю переграв команду Мірчі Луческу, яка через два роки завоює Кубок УЄФА. На жаль, відмінне враження від класного футболу (чого вартий, хоча б прохід і гол Гусєва в меншості)  зіпсувало божевілля рідної міліції. Бійці «Беркута» з таким «ентузіазмом» зачистили сектор київських фанів після голу Клебера, що скандальні кадри стали топ-новиною у всьому світі. На щастя, побоїще дало позитивний ефект і українські клуби почали переходити на систему стюардів.

7 травня 2009 року Кубок УЄФА. Півфінал. «Шахтар» - «Динамо» - 2:1

Той випадок, коли українське дербі дивилася вся Європа. В останній рік розіграшу Кубка УЄФА наші клуби дружно вирішили взяти трофей і на шляху до півфіналу зняли кілька іменитих скальпа («Валенсія», «ПСЖ», «Тоттенхем», «Марсель»). Перший матч у Києві завершився внічию 1:1. У Донецьку суперники видали класне видовище, а розв'язкою став геніальний прохід і гол Ілсіньо. Після цього «Шахтар» просто не мав права поступитися в фіналі від «якогось там» бременського «Вердера».

26 жовтня 2011 року Кубок України. 1/8 фіналу. «Динамо» - «Шахтар» - 2:3

Один з небагатьох останніх сезонів, коли «Динамо» (головний тренер - Юрій Сьомін) на рівних боровся з «Шахтарем» в чемпіонаті. У Кубку команди зійшлися на ранньому етапі і подарували глядачам яскравий і відчайдушний поєдинок. Господарі, програючи 0:2, буквально вантажівкою пройшлися по захисту гірників, але змогли відіграти лише один гол, а потім «контрольний постріл» Едуардо вирішив все.

4 серпня 2013. Чемпіонат України. «Шахтар» - «Динамо» - 3:1

Один з небагатьох матчів «темних часів» Олега Блохіна, коли динамівці спробували відібрати очки у команди Мірчі Луческу. Причому де, на «зловісній» для себе «Донбас Арені». Після найкрасивішого гола Срни зі штрафного, гості відігралися завдяки майстерній грі Мбокані і Юнеса Беланда. На жаль, для киян і тут все вирішило гольове чуття Едуардо. У підсумку Олег Блохін так і не зумів підібрати ключі до «Шахтаря».

15 травня 2014. Кубок України. Фінал. «Динамо» - «Шахтар» - 2:1

Сергій Ребров став тією людиною, яка через три роки нарешті обіграла «Шахтар». Перемога в Полтаві здобута за допомогою настрою, удачі та несподіваного бомбардирського таланту Домагоя Віди. Те дербі вперше за багато років зібрало менше десяти тисяч глядачів, але при цьому фанати непримиренних суперників вболівали майже обіймаючи один одного. Війна на Сході країни багато що змінила в нашому футболі. Втім, українське «класичне» залишилось таким, як і раніше – безкомпромісним, видовищним, яскравим.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-