Марія Музичук та Наталія Жукова грають на шаховому Євро без втрат

Марія Музичук та Наталія Жукова грають на шаховому Євро без втрат

Укрінформ
Події другого туру жіночого чемпіонату Європи з шахів, що проходить у Ризі, були вельми драматичними.

По-різному розвивалися партії сестер Музичук. Марія, яка грала білими проти Кемре Їлдиз із Туреччини, обрала розмінний варіант слов'янського захисту. Теорія вважає його прісним і таким, що веде до рівної гри. Проте, на практиці може зав'язатися найзапекліша боротьба. І українська шахістка розвинула ініціативу на королівському фланзі. Але в слушний момент вона розміняла ферзей, після чого в закінченні у чорних не було жодного шансу на порятунок.

В іспанський партії чорними проти Софі Міле з Франції Анна Музичук поступово зрівняла шанси, та помилка на 26-му ході, коли вона відступила не тим конем, призвела її до серйозних труднощів. Але в обороні львів'янка була, як завжди, на висоті, що допомогло їй врятувати пів-очка.

Міжусобна дуель Наталії Жукової та чемпіонки України Лізи Малахової проходила за позиційної переваги більш досвідченої Наталії. І коли Ліза, яка грала чорними, втратила непоганий шанс зрівняти гру, Жукова точно довела партію до перемоги.

Три молоді українки тримали суворий іспит проти досвідчених і сильних суперниць.  Наталія Букса, яка грала білими проти Лели Джавахішвілі, всю партію володіла ініціативою, мала перевагу, близьку до вирішальної, проте невелика похибка дозволила її винахідливій суперниці врятуватися.

Юлія Осьмак білими проти Катерини Лагно вже в дебюті лишилася без пішака. Але не знітилася, а змогла налагодити оборону і досягнути почесної нічиєї.

І лише Ольга Бабій поступилася чорними лідеру грузинських шахісток Нані Дзагнідзе.  Проте Ольга грала досить добре і на 30-у ході мала прекрасну нагоду дістати виграшну позицію. На жаль, вона не помітила або недооцінила жертву двох фігур. Потім ще кілька помилок призвели її до фіаско.

Перемогу здобула українка Ольга Іваненко, а Інна Гапоненко зіграла внічию. Поступилася Євгенія Долуханова.

Після другого туру: Марія Музичук, Жукова набрали по 2 очки, на рахунку Анни Музичук, Букси, Осьмак - по 1,5 очка. Бабій, Гапоненко, Іваненко, Долуханова, Малахова мають по 1 очку.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-