Скандал у благородному сімействі

Скандал у благородному сімействі

Укрінформ
Нещодавно у шаховому світі відбувся грандіозний скандал. Скандал, так би мовити, у благородному сімействі, бо девіз девіз ФІДЕ, як відомо,  Gens una sumus, що означає "Ми - одна сім'я". 

Почалося все так. 27 червня на сайті Міжнародної шахової Федерації (ФІДЕ) з'явилося повідомлення про те, що на засіданні президентської ради ФІДЕ в Афінах Кірсан Ілюмжинов подав у відставку з поста президента організації. 

Сам Ілюмжинов дуже здивувався: "Я не знаю звідки іде ця інформація. Це не відповідає дійсності". Та пройшов день, другий, а повідомлення із сайту не зникало. Тоді Кірсан написав офіційного листа виконавчому директору ФІДЕ Найджелу Фріману, де назвав інформацію про свою відставку неправдивою. 

Той відповів теж офіційно: "Шановний Кірсане, на засіданні президентської ради в Афінах ви кілька разів загрожували подати у відставку, а наприкінці засідання тричі повторили: "Я йду геть", перш ніж залишити кімнату".

Також Фріман додав, що на 10 квітня призначено засідання ради, де  розглядатиметься питання про відставку діючого президента. У відповідь на це Ілюмжинов заявив, що це не має сенсу, адже зняти його можливо лише на генеральній асамблеї ФІДЕ, що має відбутися  наступного року під час Олімпіади в Батумі.

Крім того, Ілюмжинов організував кампанію на свою підтримку. Його підтримали російська шахова федерація, гросмейстери Сергій Карякін (хто цього не знав?) та Володимир Крамник.

Кірсан Миколайович  також назвав імена "путчистів", оголосивши таким свого заступника та вірного поплічника протягом багатьох років   Георгіоса Макропулоса. Крім того, Ілюмжинов як президент ФІДЕ відмінив проведення позачергової ради федерації, посилаючись на те, що це буде марна трата грошей.

Пішли коментарі з інших боків. Проти Ілюмжинова виступили Сільвіо Данаїлов, колишній голова Європейського шахового союзу, Гаррі Каспаров, Найджел Шорт. Також пройшло цікаве повідомлення про те, що на посаду президента ФІДЕ балотуватиметься англієць Малкольн Пейн. Як на мене, найкращої кандидатури на цю роль годі й шукати. Малкольн - відомий шаховий організатор, один із засновників серії турнірів Гран Чес Тур приємна, розумна людина. 

Цікавою була думка великого оригінала, гросмейстера Євгена Свєшникова. Він сказав, що між Кірсаном та його найближчим оточенням немає жодних непорозумінь, а це все - звичайне "інсценування". 

І от прийшло 10 квітня. Несподівано на раді, яку він сам і відмінив, з'явився Ілюмжинов. Журналістів на засідання не пустили, тому інформацію можна було знайти у прес-релізі, який готували колишні "путчисти". З нього широкий шаховий загал дізнався, що на засіданні були присутні крім Ілюмжинова та Макрополуса ще чотирнадцять членів ради з правом голосу, що забезпечило кворум. 

Засідання одноголосно визнали легітимним. Одноголосно вирішили і те, що рішення Ілюмжинова від 6 грудня 2015 року передати Макрополусу юридичні, фінансові та ділові повноваження президента ФІДЕ лишається у силі.

Сам Кірсан Миколайович лишається президентом ФІДЕ з обмеженими правами. Це  пов'язано з тим, що на нього накладені санкції Міністерством фінансів США. А також він відміняє своє рішення від 6 квітня 2017 року про повернення собі усіх президентських повноважень. Крім того, президент дав задній хід і вибачився за свої нещодавні заяви у ЗМІ, де він називав своїх колишніх друзів путчистами, змовниками.

Словом, фактично Кірсан Ілюмжинов залишився президентом без влади. Отож, можна вважати, що термін його керівництва ФІДЕ (а це нівроку - з 1995 року) добігає кінця…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-