Українсько-російське протистояння за крок до шахового трону

Українсько-російське протистояння за крок до шахового трону

Укрінформ
Анна Музичук у півфіналі чемпіонату світу зустрінеться з Олександрою Костенюк.

Українська шахістка Анна Музичук без великих проблем потрапила до півфіналу чемпіонату світу серед жінок.

Не бійтеся данайців, що приносять дари

Анна Музичук - у півфіналі ЧС в Ірані! І це незважаючи на те, що у чвертьфіналі їй протистояла така потужна шахістка як екс-чемпіонка світу з Болгарії Антоанета Стефанова. Адже Стефанова відома не лише своїми попередніми заслугами. Вона і нині грає вельми сильно. Як ви пам'ятаєте, наприкінці січня Антоанета відмінно виступила на турнірі в Гібралтарі, де на рівних боролася із сильними чоловічими гросмейстерами.

Отож, у першій партії Анна грала білими. На 1.е4 е5 вибір дебюту був за львів'янкою. Чи обере вона шотландську партію, якій останнім часом надавала перевагу, чи італійську - в ній Музичук продемонструвала майстерність у другому раунді проти росіянки Аліни Кашлинської? Ні, українка зупинила свій вибір на класичній іспанській партії, що стало певним сюрпризом для Стефанової.

Екс-чемпіонка світу розіграла так званий варіант Брейєра. Ані вдалося захопити ініціативу, та одного моменту вона обрала не найкращий шлях і зрештою розгубила свою перевагу. Проте позиція лишалася гострою, а суперниці наблизилися до цейтноту.

І тут у болгарської шахістки не витримали нерви. Замість спокійного відступу королем, вона вирішила пожертвувати коня. Львівянка цілком слушно відхилила цей данайський дар, і після цього Стефанова почала помилятися. Через кілька ходів чорні склали зброю.

Головне – зав’язати бій

Тепер для виходу до півфіналу Анні досить було зробити нічию. Неймовірно, але Музичук замість того, щоб грати на утримання результату обрала дуже ризиковану тактику, застосувавши дуже гострий захист Грюнфельда. Стефанова теж піддала жару. Білі пожертвували два пішаки, проте випередили чорних у розвитку і захопили ініціативу. Українка віддала одного з піхотинців назад і стала спішно розвивати свої фігури. Проте, рокірувати їй так і не вдалося.

Певного моменту здалося, що чорні перебувають у великій небезпеці. Та українка довела, що є відмінною захисницею. Крок за кроком вона нівелювала перевагу суперниці, доки партія не перейшла в абсолютно нічийне турове закінчення. Зробивши кілька вже нікому не потрібних ходів, щоб заспокоїтися, Антоанета визнала нічию в партії і свою поразку в матчі з рахунком - 0,5:1,5.

Після цього двобою Анна розповіла, що матч вийшов дуже важким і в першій партії їй трохи пощастило. Музичук нагадала, що вона є в добрих стосунках зі своєю суперницею (вони виступають за одну команду в жіночій бундеслізі), але, що поробиш - у турнірі за нокаут системою невідворотно хтось проходить далі, а хтось вибуває. Також українська шахістка повідала, що в Ірані їй ніхто не допомагає. Втім, вона кожного дня спілкується із сестрою Марією, яка, певна річ, слідкує за перебігом подій у Тегерані.

Фаворит турніру відправляється додому

Найголовнішою сенсацією чвертьфіналу стала поразка рейтингової фаворитки китаянки Ю Веньюнь від співвітчизниці Тан Чжун І. Молода шахістка уже в першій партії мала суттєву перевагу білими, та не довела її до кінця. Проте, наступного дня чорними вона буквально розірвала свою грізну суперницю. Матч закінчився з рахунком 1,5:0,5 на користь Тан Чжун І.

Найбільше розчарувалася таким результатом Хампі Конеру (Індія). Якщо Ю виборола б корону в Тегерані, вона б зіграла матч саме з Конеру (яка була другою, слідом за Ю у Гран-прі ФІДЕ). Тепер же самій Ю доведеться виборювати корону у переможниці нокаут-чемпіонату.

Росіянка Костенюк боролося проти іншої китайської продіджі - Ні Шігунь. Чорними екс-чемпіонка світу, хоча й була в трохи гіршій позиції, але залізною рукою захистила її - нічия. У другій партії, яка тривала понад шість годин, Олександрі вдалося реалізувати зайвого пішака, якого підтримували два могутніх слони. Рахунок матчу - 1,5:0,5 на користь Олександри. Зазначимо, що Ні перед цим подолала двох росіянок: Валентину Гуніну та Наталію Погоніну.

Єдиний двобій, де знадобиться тай-брейк, - це матч Харіка Дронвалі (Індія) з грузинкою Ніно Дзагнідзе. Причому Ніно вдалося відігратися після поразки в першій партії - 1:1. До речі, це далеко не перший випадок на цьому турнірі, коли Ніно демонструє характер і бере реванш. Тепер у середу суперниці вирішать, хто все ж таки гратиме у півфіналі. А 23 лютого, ми побачимо двобої: Тан - Харіка /Дзагнідзе, Музичук - Костенюк.

Петро Марусенко, міжнародний  майстер, тренер ФІДЕ

Фото: David Llada

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-