У Тегерані сьогодні зіграють перші чвертьфінальні партії ЧС-2017 з шахів

У Тегерані сьогодні зіграють перші чвертьфінальні партії ЧС-2017 з шахів

Укрінформ
Третій раунд жіночого чемпіонату світу з шахів, який триває в Тегерані (Іран), обійшовся без великих сюрпризів.

Високий клас і надійну гру продемонструвала українка Анна Музичук. Вона просто з’їла в’єтнамську шахістку Фам Лє Тхао Нгуєн. У першому двобої Анна чорними перехопила ініціативу, виграла пішака, а потім чітко реалізувало його.

У другій партії Фам намагалася загострити гру, замість того лишилася без якості. І в закінченні Анна, нехай і не найшвидшим шляхом, проте цілком надійно довела партію до перемоги. Матч закінчився з рахунком - 2:0 на користь українки, а всього на рахунку Музичук 5,5 очка з 6-ти.

Рейтинг-фаворит китаянка Цзюй Вэньзюнь ціною великих зусиль обіграла росіянку Ольгу Гирю. У першій партії Гиря застосувала чорними захист Каро-Канн, зрівняла гру і досить легко досягла нічиєю. Без особливих пригод мирно закінчилася і друга зустріч. У тай-брейку Ольга чорними мала цілком задовільну позицію, але в один хід прогавила фігуру. Здавалося, це все? Та наступну партію Гиря провела просто відмінно і взяла реванш.

У першій десятихвилинці Ольга тиснула на позицію суперниці, але китаянці вдалося врятуватися. А білими Цзюй все ж змогла переграти росіянку, вигравши партію і матч - 3,5:2,5.

Без проблем пройшли у третє коло грузинка Нана Дзагнідзе, яка взяла гору над китаянкою Шень Ян -1,5:0,5. З таким же рахунком інша представниця Піднебесної Ні Шіцюнь перемогла росіянку Наталія Погоніну, а Антоанета Стефанова з Болгарії взяла гору над грузинкою Ніно Хурцидзе.

Нервовою була гра на тай-брейках між росіянкою Олександрою Костенюк та шведкою Піа Крамлінг. Якщо дві перші додаткові зустрічі закінчилися унічию без особливих пригод, то у третій партії досвідчена шведка білими захопила ініціативу, виграла якість. Але у вирішальний момент замість того, щоб просто забрати пішака вельми досвідчена шведка прогавила туру. Після цього у четвертому додатковому двобої Крамлінг поступилася без боротьби. У підсумку - 2:4. Також до четвертого кола вийшли китаянка Тань Чжун І, а також Харіка Дронавалі з Індії.

Тепер у чвертьфіналі зустрінуться (згідно турнірної сітки):

Цзюй Вэньзюнь (Китай) - Тань Чжун І (Китай)

Харіка Дронавалі (Індія) - Нана Дзагнідзе (Грузія)

Анна Музичук (Україна) - Антоанета Стефанова (Болгарія)

Олександра Костенюк (Росія) - Ні Шіцюнь (Китай).

Суперницею Анни буде екс-чемпіонка світу Стефанова, яка завжди добре грає у турнірах за нокаут-системою. Проте нагадаємо, що на минулому чемпіонаті світу її вибила Марія Музичук, а у фіналі позаминулої першості Антоанету обіграла наша Анна Ушеніна. Ще треба додати, що болгарська шахістка чудово виступила на нещодавньому турнірі в Гібралтарі.

Щодо поточного чемпіонату, треба зазначити, що в другому колі за рахунку 0,5:0,5 у Антоанети виникла проблеми білими проти грузинки Саломе Мелії, яка мала чудові шанси на перемогу, після чого грузинка б одразу проходила далі. Та Саломе не реалізувала їх, і зрештою гору взяла Стефанова.

Словом, цей матч буде дуже і дуже непростим, але мені все ж таки здається, що шанси у Анни є трохи кращими.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Фото: Учасниці чемпіонату світу з шахів, згідно з іранськими традиціям, повинні носити хустку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-